Problem sa zvukom

pozdrav, opet ja :slight_smile:

imam problem sa zvukom, do sada je radilo sve ok, sad sam startovao komp i primjetio da mi zvuk ne radi… prilikom startovanja x okruzenja cuje se zvuk, ali preko programa za muziku, filmove youtube na njima neradi zvuk. Preko tv kartice radi normalno.

lspci
00:00.0 RAM memory: nVidia Corporation MCP78S [GeForce 8200] Memory Controller (rev a2)
00:01.0 ISA bridge: nVidia Corporation MCP78S [GeForce 8200] LPC Bridge (rev a2)
00:01.1 SMBus: nVidia Corporation MCP78S [GeForce 8200] SMBus (rev a1)
00:01.2 RAM memory: nVidia Corporation MCP78S [GeForce 8200] Memory Controller (rev a1)
00:01.3 Co-processor: nVidia Corporation MCP78S [GeForce 8200] Co-Processor (rev a2)
00:01.4 RAM memory: nVidia Corporation MCP78S [GeForce 8200] Memory Controller (rev a1)
00:02.0 USB Controller: nVidia Corporation MCP78S [GeForce 8200] OHCI USB 1.1 Controller (rev a1)
00:02.1 USB Controller: nVidia Corporation MCP78S [GeForce 8200] EHCI USB 2.0 Controller (rev a1)
00:04.0 USB Controller: nVidia Corporation MCP78S [GeForce 8200] OHCI USB 1.1 Controller (rev a1)
00:04.1 USB Controller: nVidia Corporation MCP78S [GeForce 8200] EHCI USB 2.0 Controller (rev a1)
00:06.0 IDE interface: nVidia Corporation MCP78S [GeForce 8200] IDE (rev a1)
00:07.0 Audio device: nVidia Corporation MCP72XE/MCP72P/MCP78U/MCP78S High Definition Audio (rev a1)
00:08.0 PCI bridge: nVidia Corporation MCP78S [GeForce 8200] PCI Bridge (rev a1)
00:09.0 IDE interface: nVidia Corporation MCP78S [GeForce 8200] SATA Controller (non-AHCI mode) (rev a2)
00:0a.0 Ethernet controller: nVidia Corporation MCP77 Ethernet (rev a2)
00:0b.0 PCI bridge: nVidia Corporation MCP78S [GeForce 8200] PCI Express Bridge (rev a1)
00:10.0 PCI bridge: nVidia Corporation MCP78S [GeForce 8200] PCI Express Bridge (rev a1)
00:12.0 PCI bridge: nVidia Corporation MCP78S [GeForce 8200] PCI Express Bridge (rev a1)
00:13.0 PCI bridge: nVidia Corporation MCP78S [GeForce 8200] PCI Bridge (rev a1)
00:18.0 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] HyperTransport Technology Configuration
00:18.1 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Address Map
00:18.2 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] DRAM Controller
00:18.3 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Miscellaneous Control
01:06.0 Network controller: RaLink RT2561/RT61 802.11g PCI
01:07.0 FireWire (IEEE 1394): NEC Corporation uPD72873 IEEE1394 OHCI 1.1 2-port Host Controller (rev 01)
01:08.0 Multimedia controller: Philips Semiconductors SAA7131/SAA7133/SAA7135 Video Broadcast Decoder (rev d0)
02:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation C77 [GeForce 8200] (rev a2)

Jel’ ono bio LinuxMint?

Ovo bi moglo pomoći:
http://ubuntu-ky.ubuntuforums.org/showpost.php?p=8284273&postcount=4

Ne koristim niti Mint, niti PulseAudio, pa ne mogu garantirati da će raditi. Sretno!

Uglavnom, Ubuntu 9.10 i sve distro koje baziraju na njemu, pa tako i svaka
verzija Linux Mint-a 8, bez obzira je li Gnome ili KDE, pati od lošeg PulseAudio sučelja, koje
upravlja sa zvukom (dobro, ovo je banalizacija. Više o PulseAudio ovdje:
http://en.wikipedia.org/wiki/PulseAudio )

ma jok, odradio sam ovo, ali sad kad treba zvuk da ide zvicnici suste…
u mpleyeru za video u podesavanjima sam mu za audio stavio OSS audio output i zvuk radi odlicno, ali samo u tom plejeru, jel mogu nekako da stavim preko konzole da se citav zvucni signal bazira na OSS?
jbg-a nisam valjda toliko lose srece pa da moram opet system da reinstalira, taman sam napravio sve komponente…
hvala canci na pomoci.

zaboravio sam da napisem, jeste linux mint 8 helena kde

ima negdje u sistemskim podešavanjima KDE-a da se zvuk prebaci sa PulseAudio na ALSA ili OSS (ALSA bi trebao biti bolji).

Ne mogu ti na pamet reći, ali mislim da je System/Preferences/Sound. Tako je barem na engleskom.

joj problema… formatirao sam hdd i sve ispocetka sam odradio, radi dobro, ali u amarock plajeru neradi mi zvuk… opet ima negdje konflikt.

Mali savjet…Umjesto sto za svaki problem reinstaliras sistem, probaj se pomucit i rijesit problem…tako samo bjezis od problema, a savladavanje istih ce ti biti neprocenjivo iskustvo…barem je meni bilo…mozda ti je trenutno frustracija, i novi nacin i rada i silni problemi, ali kad ti nakon par neprospavanih noci sve proradi kako treba, uzivat ces u radu svog sistema…i mozda jos bitnije, znat ces kako da pomognes nekom drugom…
mozda ovdje nadjes nesta zanimljivo:
http://forum.linuxmint.com/viewtopic.php?f=48&t=36844&p=214460

hvala puno dado na savjetu, razumjem te u potpunosti, ali ja sam imao problem sto prilikom resavanja nekog od prethodno navedenih problema, instaliram dosta paketa ( sigurno nekih sto mi nece ni koristiti, a mozda i sputavaj u rad neke druge uredjaje, naravno uz to i odradim neke komande sto ja blage veze nemam cemu sluze… ko god da neki savjet ja to otkucam u terminalu sa nadom da ce biti ok…) i na kraju us**** sve, to mi je bio najveci problem…
npr. danas dok sam pokusavao rijesit ovaj problem prateci ovo upustvo sto mi je canci postovao, kad sam to odradio, kasnije mi nije radila komanda za reset i shut down racunara… pa eto nisam jos bas uhodan u linux svjet, ali se trudim iz dana u dan…
bar sam rijesio veci dio problema (hardver)

ako ne rijesis do ujutro, ja te sutra castim kafom, pa pokusamo zajedno…javi se na pm…

Pa de ako samo u amaroku ne radi probaj ovo:

sudo apt-get install libxine1 totem-xine

[quote=mladapartizanka81]Pa de ako samo u amaroku ne radi probaj ovo:

sudo apt-get install libxine1 totem-xine[/quote]
hvala stari, radi amarock…
ali mi nije jasno sta mu je bilo prie nego sto sam reinstalirao Linux?
jer mu bukvalno nista nisam instalirao i odjednom je samo nestao zvuk, totalno cudno (bar za mene) :slight_smile:

PulseAudio je nestabilan u zadnjem izdanju, mislim, inače je nestabilan.

A što se tiče formatiranja, tako ćeš izlizati hard disk i uveliko mu skratiti vijek trajanja.

[quote=canci]PulseAudio je nestabilan u zadnjem izdanju, mislim, inače je nestabilan.

A što se tiče formatiranja, tako ćeš izlizati hard disk i uveliko mu skratiti vijek trajanja.[/quote]
A low level format koji inace kod mene traje oko 20-ak sati? Cak se trudim da godisnje jednom to odradim. I to iz biosa, hp-ovim alatom.

a jbg-a sta cu? nisam imao drugog resenja…
znam da mu skodi, ali eto… trudicu se sto manje ubuduce da to radim…
jos jedno pitanje
hoce li biti neke velike razlike izmedju ovog trenutnog ubuntu 9.10 i ovog sad sto izlazi 10.04 LTS?

opet mi neradi zvuk, samo u amaroku…

Nisam ranije čuo za to.

Nisam ranije čuo za to.[/quote]
nisam ni ja :slight_smile:
ako je istina, onda cu paziti…

Savjet dobronamjernika:

samo skini taj pulse sa sistema.

i onda podesi alsa-u da bude audio shefica!

I ako je KDE, instaliraj sve za alsa-u sto konttrolira alsa-u
(Kalsa util, alsa util… ima nazalost brdo stvari)

http://www.alsa-project.org/main/index.php/Main_Page

ovo je link alsa projekta,
ako znas engl. moze pomoci.
http://www.alsa-project.org/main/index.php/Applications
ovo je lista aplikacija/programa koji rade s alsom
100 %

sudo apt-get install alsamixer
i onda obavezno pokreni u terminalu alsamixer
te provjeri kanale i ostale funkcije.

(vrlo pregledan “gui”, i sve se podesava sa “arrow keys” strelicama
za navigaciju, a imas i “tabbed wiew” :slight_smile: sa
F3 play tab, F4 Record tab, F5Show all.
F1 je Pomoc,F2 System-Informations, F6 Choose Soundcard

Nema razlike (dosad) 10.4 radi super al’ bez pulseaudio
tantavice (kod mene).

I provjeri onda skrivene conf foldere u /home/tvoj_prostor
(ono sto izgeda ovako ./Pulse… ili ./pulse
to ti ne treba).

To sto ti je nestao “odjednom” zvuk je cesto neki update
i config file se promjeni i sl.

linux je pravo “gradiliste”,
ko zaspe, udari ga lopata po nosu :slight_smile:

[quote=nedexus]Savjet dobronamjernika:

samo skini taj pulse sa sistema.

i onda podesi alsa-u da bude audio shefica!

I ako je KDE, instaliraj sve za alsa-u sto konttrolira alsa-u
(Kalsa util, alsa util… ima nazalost brdo stvari)

http://www.alsa-project.org/main/index.php/Main_Page

ovo je link alsa projekta,
ako znas engl. moze pomoci.
http://www.alsa-project.org/main/index.php/Applications
ovo je lista aplikacija/programa koji rade s alsom
100 %

sudo apt-get install alsamixer
i onda obavezno pokreni u terminalu alsamixer
te provjeri kanale i ostale funkcije.

(vrlo pregledan “gui”, i sve se podesava sa “arrow keys” strelicama
za navigaciju, a imas i “tabbed wiew” :slight_smile: sa
F3 play tab, F4 Record tab, F5Show all.
F1 je Pomoc,F2 System-Informations, F6 Choose Soundcard

Nema razlike (dosad) 10.4 radi super al’ bez pulseaudio
tantavice (kod mene).

I provjeri onda skrivene conf foldere u /home/tvoj_prostor
(ono sto izgeda ovako ./Pulse… ili ./pulse
to ti ne treba).

To sto ti je nestao “odjednom” zvuk je cesto neki update
i config file se promjeni i sl.

linux je pravo “gradiliste”,
ko zaspe, udari ga lopata po nosu :)[/quote]
proradio mi je opet amarok, za sad sa zvukom je sve ok…

ako bude opet frke probacu po tvojim upustvima.

Ooooooooops, da, formatiranje hard diska stvarno ne skraćuje vijek trajanja. To su izgleda babske priče.
Izvinjavam se. Više o tome ovdje:

http://www.techarp.com/showarticle.aspx?artno=84&pgno=1

I da, slažem se sa nedexusom. Pulseaudio je još dosta nestabilan.