Dakle pokusavam da napravim lokalnu mrezu gdje bih imao jedan server pod linuxom na koji bi kacio dvije masine pod windowsom xp. linux masina ima konekciju na net i ovde pocinje problem…
Dakle na intenet se kacim preko local wlan mreze dakle samo se nakacim na ap i pod windowsom to radi dakle ne koristim provajder i ne pravim konekciju i to izgleda ovako pod windowsom
Treba da podesim default gateway i dns servere …pokusavao sam nesto u smislu
route add -net default ip_adresa_gtw
ali to nije proradilo …Ja sam skoro poceo da radim sa linux-om pa bi zamolio da mi pomognete kao sto ste dosad uvijek…
Samo da se ja konektujem da internet preko linux-a pa cu onda podesavati localnu konekciju …I da koristim linux slackware 12 mada sam mislio podici debian 4.0 na jos jednu particiju ali mislim da nije potrebno…
Za takvo nešto ti treba u slackware 2 mrežene(jedna je spojena na ap, druga spaja na windows)
I mrežna ifconfig eth0 10.80.80.1 netmask 250.250.250.0 up
II mrežna ifconfig eth1 10.80.89.1 netmask 250.250.250.0 up
Druga mrežna karta se spaja windows koji ima sledeće podatke ip 10.80.89.2 netmask 250.250.250.0 gatwey 10.80.89.1 i u nesi dns od svog provajdera i to je to.
Za podešavanje mreže možeš da koristiš netconfig ili da ručno edituješ
/etc/rc.d/rc.inet1.conf
[quote=Almir]Za takvo nešto ti treba u slackware 2 mrežene(jedna je spojena na ap, druga spaja na windows)
I mrežna ifconfig eth0 10.80.80.1 netmask 250.250.250.0 up
II mrežna ifconfig eth1 10.80.89.1 netmask 250.250.250.0 up
Druga mrežna karta se spaja windows koji ima sledeće podatke ip 10.80.89.2 netmask 250.250.250.0 gatwey 10.80.89.1 i u nesi dns od svog provajdera i to je to.
Za podešavanje mreže možeš da koristiš netconfig ili da ručno edituješ
/etc/rc.d/rc.inet1.conf
i da uneseš gore navedene parametre.[/quote]
pokusaovao sam preko netconfig-a ali nema neta ne moze uopste da pinguje konekcije…Imam dvije mrezne kartice to znam,i u /etc/resolv.conf podeseni su dns serveri ali mislim da je problem u default gateway-u neznam kako njega da podesim …
Ja se na ap kacim preko wireless kartice a ove dve mrezne sam misli za lokalnu mrezu za dva racunara sa windowsom…
Dakle instlirao sam mad wifi drajvere i wireles kartica radi znaci skeniram sve kao ath0,nadje taj ap,dvije mrezne eth0 i eth1.
Nasao sam negdje da treba
route add -net default ip_gtw
ali to mi javi gresku mislim da nesto nije dobro podeseno
Instaliraš madwifi
Provjeriš jeli sve ok sa iwconfig
Uneseš parametre access pointa sa iwconfig ath0 essid 'tvoj ap’
Zakačiš se na aacess point dhcpcd ath0
Sa ifconfig ath0 provjeriš jesil se zakačio na ap sad bi trebao da imaš ip gdje piše inet addres
Ako ima i pppoe to središ ppoe-config
Nakon toga ppoe-start