Problem slova

TSky, još samo ovo uradi:

Pazi da ovo prepišeš kako treba. Najbolje copy+paste.
Onda ćeš moći i kao običan korisnik da odeš u /win/c i pogledaš da li su nazivi fajlova dobro prikazani.
Takođe, uradi

pa pošalji ovdje rezultat te komande.

eto uradio sam i to
rezultat je da sam izgubio potpuno C nema ga ni kao ikona na Desktop-u.
Eho daje odgovor en_US
Ovo je vjerovatno ipak izvan fstab do samog Linux-a, šteta svakako bi vrijedilo riješiti problem jer dosta korisnika prelazi na Linux sa WIN platformi pa bi bilo uputno riješiti problem slova kad je već uspješno riješano čitanje WIN dokumenata. Ja osobno imam nekoliko desetina tablica sa proračunima u Exelu, prpravljati naslove i nije neki problem ukoliko bi mogla ostati naše slova.

Pa mogu ostati naša slova ali ne u imenu fajla :slight_smile:

Sad lijepo na kraj /etc/profile fajla dodaj export LANG="en_US.utf8". Pogledaj da li već negdje postoji definisana LANG varijabla, pa je tu izmijeni.
Nakon toga restartuj računar pa ponovo provjeri vrijednost ove varijable. Ako je ona sada en_US.utf8 onda otvori konzolu i uradi: su mount -t ntfs -o iocharset=utf8,uid=500,gid=500 /dev/hda1 /win/c
Onda otvori Konqueror i pregledaj da li su nazivi fajlova dobro ispisani.
Ako nisu, siguran sam da nešto pogrešno radiš.

Na kraju probaj da u Linuxu kreiraš folder ili fajl koji u nazivu ima naša slova. Na primjer, klikni desnim dugmetom na Desktop izaberi New, Folder, pa mu zadaj ime “šđčćž”.

Kakav je rezultat?

Malo sam “nesretno” napisao. Mislio sam da prepravljanje naslova zato što su nevidljiva naša slova je ipak bezvezno. Naša slova postoje od početka na nivou dokumenta ( i office-a).
Još jednom pitam : Zna li neko je li ovo prisutno i u drugim distribucijama ili samo kod SuSe-a?

Ovaj puta ovako :
izmjena u /etc/profile je uradjena, rezultat je da eho daje odgovor en_US.utf8 to nije problem. Dalje LANG varijablu nisam uspio naći.
Izmjena po drugom prijedlogu je rezultirala ponovo gubitkom ikone C na desktopu. U Konqueroru pod Windowsima daje C disk ali prazan uz poruku da druga linija u /etc/fstab nije ispravna “cold not find…itd” . Malo me buni zašto su komanda pa drugi red mount -t … itd, zaista to ne kontam.
Pravljenje direktorija. Sad sam stvarno zbunjen. Pravljenje direktorija nikad nije ni bio problem, mogu ih napraviti bez problema sa svim slovima. Čak i ako obrišem red u fstab-u dev/hda1 sa Windowsima u potpunosti - kreirenje direktorija nije upitno. Ovo je i normalno jer ako je Linux instaliran sam na mašini u fstab-u i nema win particija. Kreiranje direktorija u Linuxu je “interna” Linux-ova komanda. Dakle greška je…?

TSky, ne daješ dovoljno informacija. Vidiš da imaš grešku u /etc/fstab fajlu.
C disk ti je prazan zato što ta particija nije ni mountovana. Vjerovatno SuSE zbog toga automatski ukloni i ikonu sa Desktopa.
Zato, izbriši tu liniju u /etc/fstab fajlu ili dodaj # ispred nje (linija ili više njih gdje se spominje /dev/hda1). Za sada, dok ne riješiš problem.
Zatim (kao što sam rekao):

su mount -t ntfs -o uid=500,gid=500,iocharset=utf8 /dev/hda1 /win/c
su komanda ti treba jer ne možeš mountovati particije kao običan korisnik. Moraš biti “root”.
Da li ti je mount komanda izbacila neku grešku?
Nakon ovoga, otvori Konqueror i pregledaj sadržaj /win/c foldera.
Da li je opet prazan?
Da li se vidi folder “Proračun” i da li baš tako piše ili “Prora?un”?

Johne,
zaista cijenim vrijeme koje daješ za rješenje problema. Pitao sam zašto su, jer uvijek sam na root-u, pola stvari u konzoli ne ide bez root-a.
Dikovi su mountovani ne moram ništa stavljati rade bez greške sa linijom koju sam već dostavio sa 8859-1. Pored C diska imam i druge particije pod Windowsima i odlično su čitljive. Particije Linux-a su takodjer BEZ # oznake u fstab-u (swap i sistemska) i rade bez problema. Nije tu greška.
Isto tako nije svejedno je li kombinacija WIN XP sa NTFS ili WIN Me sa Fat 32 ista sa kombinacijom Linux-a ext2 ili 3 i reiserFS. File sistem direktno zavisi od toga. U svaskom slučaju hvala za pomoć.

Nijedna distribucija ne može znati koji se charset koristi jer to zavisi od varijante Windowsa (XP/2000 koristi jedan charset, Win 9x drugi, a Win 9x “Pan European” treći charset).