Problem slova

Pitanje je :

Imam dual boot Win XP i SuSe 9.0 bez problema čitam C disk i Word, medjutim problem je sa Exelom, imam Dir sa nazivom Proračun koji nije vidljiv . Ali ako promijenim izvorni naziv u Proracun (bez naših slova) postaje vidljiv. Isto tako ako isti direktorij iskopiram na memori stick Linux ga bez problema čita ali umjesto naših slova piše ? ili sl. Napominjem problem je samo sa Excelom. U čemu je problem?
Još jedno pitanje gdje mogu naći i skinuti Acces-ov ekvivalent za Linux. Znam da je ovo već bilo na forumu ali da ne tražim !!!

Čekaj… kakve veze ima Excell sa nazivom direktorijuma? Ili ja nisam dobro razumio.

Ako želiš da ti Linux prikazuje nazive fajlove kao Windows (sa našim slovima) onda u /etc/fstab stavi nešto u fazonu:

Ovo meni odlično radi sa WinME. Koji su parametri za codepage za WinXP ne znam. Moraćeš malo da proučavaš.
Gledajući po uputstvu za mount komandu, pretpostavljam da bi trebalo da staviš:

Ako sam te dobro shvatio, ne vidiš imena direktorija iz OpenOffice.org Calc (ekvivalent Excelu)? Jesi li probao Konqueror? UTF8 bi trebao biti default za WinXP kao i Linux (problem je sa Win9x ali to rješava stavka u fstab-u koju je dao John).

Očito nisam bio dovoljno jasan. I meni je ovo jako interesantno pa da pokušam detaljnije. Dakle na desktopu imam disk C (naravno pod Linux-om), pokrenem ga, (pod Konqueror-om) dobijem imena direktorija bez problema. E sad nastaje problem - ukoliko ime direktorija sadrži naša slova, u mom slučaju dir. Proračuni, NEMA GA nije vidljiv!!! Kada sam zaključio da naša slova prave problem promijenio sam (pod Win XP) ime direktorija u Proracuni (bez Č) i postao je VIDLJIV u Linuxu. Posebno je interesantno što se to dešava samo sadirektorijima iz Exela a ne i sa Wordom!!! Kada sam direktorij Proračun kopirao na Memory Stick (opet pod Win) i poslije pokrenuo pod Linux-om dobio sam VIDLJIV dir. Prora?uni- i svi file-ovi su sa znakovima ?, ", itd… umjesto naših slova (npr. mjesec Velja?ca kao ime file-a). Jako interesantno jer wordovi dokumenti su svi OK.

Ovaj dio mi nije jasan:

Da li ti u Konqueroru vidiš taj direktorijum ili ne. Ako ga ne vidiš u Konqueroru onda će vjerovatno riješti problem izmjena opcija u /etc/fstab fajlu.

[quote]Ovaj dio mi nije jasan:

Da li ti u Konqueroru vidiš taj direktorijum ili ne. Ako ga ne vidiš u Konqueroru onda će vjerovatno riješti problem izmjena opcija u /etc/fstab fajlu.[/quote]

ovo ne kontam…

dali je moguce da windows koristi neku drugu kodnu stranicu za nasa slova… tj. da kad iz programa kreiras direktorij, on koristi svoju kodnu stranicu, a recimo explorer neku drugu?

Pozdrav

ICE

PS: pitanje je vise za windows korisnike, ali interesuje me ipak rjesenje problema

Šta je “direktorij iz Excela”??? Direktorij napravljen iz Excela, direktorij sa Excel fajlovima, direktorij ispod C:EXCEL… uopšte ne kontam.

Direktorij koji nije vidljiv je rađen samo sa exelovim file-ovima i zove se Proračuni. Nije vidljiv u Konqueroru ako ima naša slova. Medjutim kada izbacim naša slova postaje vidljiv (izmijenim u Proracuni) !
Ovo sa kodnim stranicama je moguće rješenje, Windowsi koriste kodnu stranu 850 (to je ono što je i Vedran naveo u prvom odgovoru za konzolu) Može se možda koristiti i 1250 (CE fontvi). Morat ću malo eksperimentirati jer je mogući problem i u definiciji za ASCII i CE, ko će znat.
Zašto fstab tu imam samo mountane uređaje?

Ne, u /etc/fstab se nalaze pravila za sve uređaje koje mountuješ. U /etc/mtab se nalaze mountovani uređaji.

Ukoliko ti je WinXP na FAT32 fajl sistemu onda u /etc/fstab stavi onu liniju koju sam ti dao, za koju sam rekao da meni radi posao. One opcije važe za FAT32 (ja imam WinME).
Ako ti je WinXP na NTFS, onda probaj onu drugu liniju koju sam ti predložio.
Poslije toga se javi i reci da li problem još uvijek postoji.

BTW, to što se u tom folderu nalaze Excellovi fajlovi, nema veze sa problemom. Samo si nas zbunio. Probaj iz WinXP da napraviš prazan folder ili fajl koji sadrži naša slova, pa ga nećeš vidjeti u Linuxu.

To i jeste ono Johne

File-ovi iz Worda su apsolutno čitljivi, sa svim našim znakovima nemam šta praviti… Problem sam primijetio tek prije 3-4 dana kada sam pokušao da u Linux-u otvorim Proračune jer su mi trebali, do tada sam otvarao , pregledao i neke sačuvao kao Linux dokumente (sve se odnosi na Word!!!) da bih ih mogao dalje uređivati (inače su samo za čitanje)., a onda mi je zatrebao Proračun, kojeg nije bilo… itd…
Pitanje sam postavio samo da vidim je li još neko imao slične probleme.
da ne duljimo dalje pokušat ću otkloniti stvar i javiti šta je bilo, svima hvala na pomoći

za Johna
radio sam svašta i sada imam…

Imam fstab koji sada ovako izgleda (za C: disk)

dev/hda1 win/c ntfs ro,users,gid=users,umask=0002,nls=iso8859-1 0 0

sve kombinacije koje su isprobane, i ono što sam dobio u odgovoru i što sam sam probao, ne idu bez 8859-1. Ovo je koliko ja znam podrška za naša slova (isosharsert). Bilo koja kombinacija sa kodnom stranicom 850 ili utf 8 ne radi. Jedino što sam uspio je da (sa 850) dobijem u Konqueror-u vidljiv C disk ali “zaključan” sa oznakom katanca!
Navedeni fstab daje i dalje nevidljive direktorije ako imaju naša slova ali… ako nema naših slova vidljiv je - pod uvjetom da nazivi file-ova ne sadrže naša slova jer su tada ONI takodjer NEVIDLJIVI! Jedino što je riješeno je da u samom file-u sva naša slova su vidljiva bez znakova ?” Nisam siguran ali sve ovo navodi na mogući problem u Konqueror-u jer u samom Office-u sve je OK jer office na kraju i otvara dokument.
Da ne razvlačimo diskusiju unedogled zna li neko šta treba tačno dodati u fstabu (ako je tu problem) i da li SuSe ima još neki preglednik jer Koqueror otvara sve po default-u.

[quote]za Johna
radio sam svašta i sada imam…

Imam fstab koji sada ovako izgleda (za C: disk)

dev/hda1 win/c ntfs ro,users,gid=users,umask=0002,nls=iso8859-1 0 0
[/quote]
Koristi apsolutne pathove u /etc/fstab. Dakle, /dev/hda1, /win/c, itd.

To što imaš katanac je posljedica korištenja gid i umask parametara. To ti ne treba. Ako staviš parametar user, particija će biti ugrađena sa pravima korisnika koji ju je ugradio. To je dovoljno, ako računar ne koristi istovremeno više korisnika.
Ne možeš za ntfs koristiti parametre koji odgovaraju vfat sistemu. Pogledaj u dokumentaciji za mount (man mount) parametre za ntfs. Koliko znam, za ntfs ne postoje iocharset i charset parametri, kao ni nls.

Kada želiš da riješiš ovakav problem onda probaj da direktno ugrađuješ particije pomoću mount komande.
Tada ćeš moći da vidiš da li ima grešaka u opcijama koje navodiš.

Pozdrav!

Možda to nije očigledno iz Johnovog odgovora, ali svaka linija u /etc/fstab

je ekvivalentna mount naredbi

Svašta… bio sam siguran da sam poslao još jednu poruku, a sad je ne vidim ovdje… :?:

TSky, upravo sam umjesto svoje swap particije napravio ntfs particiju. Pomoću Partition Magica sam na njoj napravio foldere “Proracun”, “Proračun” i “šđčćž”. Particiju sam mountovao pomoću:

Svi folderi su bili vidljivi s tim da su meni prikazana kao “Proracun”, “Proraèun” i “šðèæž”.
To je vjerovatno zato što sam ih kreirao iz WinME (koji koristi win1250 kodni raspored, odnosno 850 kodnu stranicu).
Tebi bi trebalo da budu prikazani pravilno.
Dakle, u fstab stavi

Siguran sam da će raditi.
Pozdrav.

John, molim te prije nego što obrišeš tu particiju probaj ovo (i mene interesuje):

-o utf8,iocharset=utf8
-o utf8,iocharset=iso-8859-2
-o iocharset=iso-8859-2
-o utf8,iocharset=windows-1250
-o iocharset=windows-1250

Mislim da bi prva ili druga opcija trebala prikazati slova ispravno, a ove ostale su wild guess :wink:

[quote]John, molim te prije nego što obrišeš tu particiju probaj ovo (i mene interesuje):

-o utf8,iocharset=utf8
-o utf8,iocharset=iso-8859-2
-o iocharset=iso-8859-2
-o utf8,iocharset=windows-1250
-o iocharset=windows-1250

Mislim da bi prva ili druga opcija trebala prikazati slova ispravno, a ove ostale su wild guess ;)[/quote]
Sorry, izbrisao sam je i prije nego što sam poslao gornju poruku. :frowning:
Koliko se sjećam “-o utf8” i “-o iocharset=utf8” su mi davali isti rezultat. Takođe, mislim da sam dobijao grešku kada sam istovremeno koristio obje opcije. Što se tiče ostalih kodnih rasporeda, mislim da neć raditi posao (ako budem imao vremena probaću ih). Ako sam dobro upoznat sa tematikom, Windows duge nazive fajlova smiješta u utf8 kodnom rasporedu, bez obzira koja kodna stranica se koristi za kratke nazive fajlova. Ovi kratki i dugi nazivi fajlova postoje samo za FAT32 sisteme. Tako, za FAT32 ja moram da koristim “-o codepage=850,iocharset=utf8” da bi mi nazivi fajlova bili dobro prikazani, iako moj WinME koristi win1250 kodni raspored.
Što se tiče WinXP… zar WinNT/2000/XP na NTFS ne koristi isključivo utf8 kodni raspored? Kod NTFS nema dugih/kratkih naziva fajlova. Nazivi fajlova su smješteni u utf8 kodnom rasporedu, tako da mislim da one opcije neće raditi, ali ću probati.
Mislim da će nam biti jasnije kad se TSky javi.

Evo rezultata:

  • kada koristim utf8 opciju sa iocharset=xxxx uvijek dobijam grešku. Pretpostavljam da je to zbog toga što je utf8 ekvivalent iocharset=utf8;
  • iocharset=iso8859-1 mi daje: “Proracun” i “Prora?un” (foldera “šđčćž” nema);
  • iocharset=cp1250 i iocharset=iso8859-2 mi daju samo “Proracun”;
  • jedino mi iocharset=utf8 daje sva tri foldera, s tim da su prikazana kao “Proracun”, “Proraèun” i “šðèæž”. Kao što sam rekao, to je vjerovatno greška Partition Magica.

Pozdrav.

Evo mene,
Probao sam ono što je John predložio. Nisam želio jučer odmah odgovoriti na prijedlog jer bio sam prilično siguran da sam takvu kombinaciju već probao. Znate kako je kada se isporoba 10 ili 20 postavki čovjek na kraju zaboravi i šta je bilo na početku.
Ukratko prijedlog kod mene ne radi. Sve što sam uspio i po prijedlogu i po izmijenjenom prijedlogu je poruka “could not enter directory /win/c” u konqueroru.
Ovo što predlaže Vedran ću probati iako sam već probao razne kombinacije sa utf 8, 850 pa i 1250 ali ne ide bez 8859-1 što sam već rekao.
Kombinacija utf8 i 8859 neće ići (2 standarda) a 8859-2 nisam siguran da je to charset za naša slova (koliko ja znam iso standard daje stranice od 8859-1 do 8859-15) ali bit će isprobano.
Opet ponavljam : ima li izgleda da je problem u Konquerur-u ili čak da je u pitanjum “nedorađenost” Linux-a (sorry!) i ima li neko informaciju da li se problem javlja samo kod SuSe-a ili je prisutan i kod drugih distribucija

Dok sam pisao odgovor došla je još jedna poruka od Johna.

Sve to sam to i ja probao samo kod mene ne radi ni jedna utf8 kombinacija. Moguće da je u pitanju NTFS i XP jer ti reče da koristiš FAT32 i ME .
Još nešto koji FS koristiš na Linux-u i kako misliš da je greška kod Partition Magica?

Opet: problem sa Konquerorom jeste što kao običan user nemaš permisija da uđeš u direktorij. Taj problem se rješava opcijama gid i umask. Problem treba rješavati korak po korak, prvo ako startaš Konqueror kao root, pošto već insistiraš da koristiš Konqueror, možeš ga startati kao root u naprednim opcijama onog dijaloga koji se dobije sa Alt+F2, dakle kada kao root radiš možeš li onda?

Još nešto, u imenima fajlova ne treba koristiti naša slova, mislim sad ovo zvuči kao neko pametovanje u stilu “general poslije bitke”, ali podrška za razmjenu datoteka sa našim slovima je broken na puno, puno nivoa, ja sam uspijevao naštimati da se naša slova vide na Windowsu i Linuxu tek nakon dosta muke i obično nije bilo vrijedno tog truda, lakše je uraditi rename i biti miran s tim.