Pokušavam prijeći na Ubuntu, ali prilično me obeshrabruje ovaj problem, nemam ideje šta da radim.
Modem mi je bihnetov, adsl 2/2 + router. Konekcija na Windowsu radi (zadržala sam Windows za slučaj da se ne snađem sa Ubuntuom). Napravila sam konekciju preko terminala, upute sam našla ovdje na forumu, ali ne radi.
Kada ukucam u terminal plog dobijem slijedeće:
Mar 4 16:04:13 alma-desktop pppd[1264]: Connected to 00:1d:a2:85:61:48 via interface eth0
Mar 4 16:04:13 alma-desktop pppd[1264]: Using interface ppp0
Mar 4 16:04:13 alma-desktop pppd[1264]: Connect: ppp0 <–> eth0
Mar 4 16:04:15 alma-desktop pppd[1264]: CHAP authentication failed: Authentication failed
Mar 4 16:04:15 alma-desktop pppd[1264]: CHAP authentication failed
Mar 4 16:04:15 alma-desktop pppd[1264]: Connection terminated.
Mar 4 16:04:15 alma-desktop pppd[1264]: Exit.
alma@alma-desktop:~$ ifconfig pppO
pppO: error fetching interface information: Device not found
alma@alma-desktop:~$
Kada sam pokušavala ručno pokrenuti konekciju:
alma@alma-desktop:~$ pon dsl-provider
Error: only members of the ‘dip’ group can use this command.
Jesam li pogriješila komandu i šta je dip grupa?
Od početnog oduševljenja prešla sam u totalnu frustraciju, help:/
Konektujem se preko shortcuta “standardne” PPPoE Windowsove konekcije, nisam ništa čačkala, samo ubola modem i preko wizarda (network connections) napravila novu konekciju, upisala username i pasword, već kako ide po redu.
Eh, sa sudo pon dsl-provider dobijem nešta. To sam pokušala čisto da vidim šta će mi reći, pošto sam mu već pri pravljenju konekcije rekla da se konektuje automatski i da se konektuje odmah, i nije, jel. Ja ovo, nažalost, ne razumijem:
alma@alma-desktop:~$ sudo pon dsl-provider
[sudo] password for alma:
Plugin rp-pppoe.so loaded.
RP-PPPoE plugin version 3.8p compiled against pppd 2.4.5
[quote=ghosca]alma@alma-desktop:~$ sudo pon dsl-provider
alma@alma-desktop:~$[/quote]
Kucaj: sudo poff dsl-provider eth0 (za disconnect, odatle ovo poff) a onda se konektuj sa:
sudo pon dsl-provider eth0 (gdje je eth0 tvoja mrežna kartica)
ghosca, da nisi slučajno u Bihaću ili negdje u USK? Imali smo problem sa istom greškom nedavno i nikad ga nismo zadovoljavajuće riješili: http://forum.linux.org.ba/viewtopic.php?id=5484&p=1
Znači za grešku “CHAP authentication failed: Authentication failed” prvi savjet je “provjeriti da li je dobro ukucana šifra”.
Deder nabrzaka informaciju: koji su Ubuntu instalirala (da li je Karmic, tj. 9.10)? Ako jeste, i ako nisi radila nikakav update (u što sumnjam, pošto nemaš konekcije), moj savjet je da privremeno prešaltaš router na “routed” mode (preporučujem FreeZonu pošto je update sigurno povelik), odradiš update Ubuntu-a, a zatim probaš napraviti konekciju preko Network Manager-a. Ubuntu 9.10 ima bug u pogledu ADSL konekcije što smo pretresli ovdje.
@boby, probat ću, tnx @vedran, ne, iz Sarajeva. Ne vjerujem da je do šifre, prva stvar koja mi je naumpala je da sam nešto pogrešno poradila, pa sam ponovila proces konfiguracije, samo jednom, doduše, ali mislim da je dovoljno. @meho_r, Ubuntu 9.10, vidim i tebi je muke zadavao. Nisam updateovala, heh, kamo sreće. Router mode, ide.
Sad ću fino pročitati ovo što ste mi zadali za domaću zadaću i probati nešto uraditi. Hvala vam za podršku, javim se svakako, sa novim pitanjima ili dobrim vijestima, vidjet ćemo:)
alma@alma-desktop:~$ sudo poff dsl-provider eth0
alma@alma-desktop:~$ sudo pon dsl-provider eth0
P.S. Zbog čega Ubuntu neće da se restartuje? Izbaci mi ono … restarting computer i blinka dok meni ne dodije i restarujem računar na dugme.
Sad ću po modemu pročačkati da ga prebacim na router mode…
alt+ctrl+F4? Raaaadi!
Reboot barem, jer net opet neće. Prebacila sam modem na router mode, sve OK, i, vjerovali ili ne, opet ne radi. Ne znam jesam li trebala još nešta podesiti (ili je to neka zavjera Microsofta protiv mene)? Na Windowsu radi, podignem sistem, i izađem na net preko Firefoxa najnormalnije.
Čisto da ne bi bilo nesporazuma: kad je router na “routed” mode-u, tada odmah nakon login-a jednostavno otvoriš browser i surfaš, ne trebaš apsolutno ništa aktivirati, ni kroz Network Manager niti kroz Terminal, ništa “pon dsl-provider”, “poff…” i sl. jer je kompjuter odmah konektovan.
Ako i dalje ne radi, onda ovo što je Bo rekao, desni klik na Network Manager > Edit Connections > Wired i pogledaj šta je izlistano (vjerovatno će biti nešto poput “Auto eth0”). Uglavnom, selektuj konekciju > Edit > IPv4 Settings > Method > DHCP.
@ghosca
Na routed modu sada treba da prebacis na dhcp (ako modem to podrzava) ili na staticku rutu.
Da te ne bi zbunjivalo, najbolje odradi iz network manager-a u ubuntu[/quote]
Pa samo kažem možda je pogrešan pass unjela a kaže da je jednom provjeravala da li je to, pa nije s goreg provjeriti još jednom. Samo kažem.
@boby, nije zgoreg, trenutno sam u router mode i primarno mi je zašto ni ovo ne radi @Bo&meho_r, da, očekivala sa da ću automatski biti na netu, čim upalim računar. Recimo, ovaj isti instalacioni cd sam probala na računaru na poslu, samo podigla sistem s cd-a, prepoznao je mrežu.
Na NM-u u tabu Wired prikazuje jednu konekciju “ifupdown(etho)” korišćenu nikad, kad je selektujem ne daje mi mogućnost izmjene (da preciziram edit je svijetlosivo, kao i delete). Mogu jedino dodati novu konekciju, kliknula sam to čisto rekreativno, novu konekiju mogu editovati, odem na metod, Automatic DHCP je izabrano. Net i dalje ne radi.
Imam dva screenshota, napravila sam da ne mislite da sam poludjela:), samo da iščeprkam kako se slike kod vas uploaduju, nisam kakav forumaš:)
Ako ti nije ukljucen dhcp na router-u, ovo vjerovatno nece raditi.
Za drugi dio moras znati koja ti je ip adresa router-a postavljena, da bi mogla definisati static ip i route
Ako ti nije ukljucen dhcp na router-u, ovo vjerovatno nece raditi.
Za drugi dio moras znati koja ti je ip adresa router-a postavljena, da bi mogla definisati static ip i route
sudo ifconfig eth0 192.168.0.10/24
sudo route add default gw 192.168.0.1
[/quote]
Hm, ono što mi naumpada je da mogu pokrenuti wizard za prebacivanje modema u router mode, bez promjena, samo next… i na kraju ću vidjeti IP adresu routera i neki getaway? I onda ukucam ove dvije komande sa svojom podacima?
Upisala sam te komande, ne znam da li ispravno - IP adresu u prvu komandu, getaway u drugu, pokušala izaći na net, razlika postoji - sada pokušava naći stranicu, prije mi je samo izbacivao da ne može naći server. Pokušala sam opet, kaže:
SIOCADDRT: File exists