Problemi sa e-mailovima

U zadnjih par dana ne radi mi slanje mailova sa stranica, niti stizu automatski poslani mailovi u slucaju kada se neko nov registruje. Provjerio sam slanje maila iz cpanela koje takode neradi gdje mi neomail izbaci gresku da mail nije poslat da pokusam ponovo. Svi mailovi koji su poslani na moj ili neciji drugi mail stizu uredno samo slanje mailova ne radi. Kada podesim outlook sa njim mogu bez problema slati i primati mailove. Imam root pristup na server sa fedorom kao core system i eximom kao mail serverom. Moze li mi neko pomoci da rijesim ovaj problem, mislim da je pitanje privilegija u php-u za slanje maila ali u whm-u je sve uredno podeseno koliko ja vidim.

jesi li provjerio konfiguraciju php.a?

Pozdrav

Ice

Ja sam ti nov u ovim stvarima pa i sam neznam sta da gledam i najbitnije kako ? Znam da je sve radilo i odjedanput poof i nece vise. Exim radi naocigled normalno, gledao sam logove i nisam mogao naci nigdje poruke koje su poslane sa stranice da su bilo gdje evidentirane.

Mozes li mi pojasniti kako i gdje da pregledam konfiguraciju php-a ?:oops:

okay… ako si nov - onda si sigurno zapamtio sta si zadnje cackao sto ti je bilo nepoznato… da bi mogao koristiti mail funkcije u php.u mora ti sendmail biti u nekoj od navedenih staza ( path ). u datoteci /etc/php.ini mozes naci slijedece postavke vezane za slanje mailova kroz php :

[mail function]
; For Win32 only.
SMTP = localhost
smtp_port = 25

; For Win32 only.
;sendmail_from = me@example.com

; For Unix only. You may supply arguments as well (default: “sendmail -t -i”).
;sendmail_path =

ovo je standardno podesenje ako se ne varam…

toplo ti preporucujem da pregledas postavke koje si mjenjao, a isto tako i log fajlove… jer… postavke se same ne mjenjaju… ili ih ti promjenis, ili neko drugi…

Pozdrav

Ice

Evo sta stoji u podesavanjima u php.ini :

[code][mail function]
; For Win32 only.
SMTP = localhost
smtp_port = 25

; For Win32 only.
;sendmail_from = me@example.com

; For Unix only. You may supply arguments as well (default: “sendmail -t -i”).
sendmail_path = /usr/sbin/sendmail -t -i

; Force the addition of the specified parameters to be passed as extra parameters
; to the sendmail binary. These parameters will always replace the value of
; the 5th parameter to mail(), even in safe mode.
;mail.force_extra_parameters =[/code]
U WHM-u sam radio neka podesavanja ali mislim da sam ih vratio nezad kako su bila. Neznam da nije “Repair Mailbox permissions” zeznulo stvar sjecam se da sam i na to isao u whm-u

hm… ne znam sta radi ta funkcija “repair mailbox permissions” ali sumnjam da ce ti pobrkati sendmail… provjeri da li mozes naci sendmail u /usr/sbin ( sumnjam da ga je neko ili nesto obrisalo, ali ipak je moguce ).

Pozdrav

Ice

Provjerio sam tu je stoji sendmail*

Možeš probati ručno koristiti naredbu sendmail pa vidjeti šta se dešava… Za detalje kucaj “man sendmail”.

Takođe postoje neke modifikovane php skripte koje umjesto standardne mail() funkcije direktno se konektuju na port 25/tcp - znači ako ti nisu u php konfiguraciji zabranjene mrežne konekcije, ovo mora da radi ako radi standardni SMTP klijent (npr. Outlook). Generalno je to pouzdanije.

Smtp radi bez problema, problem je sto bi morao modificirati 10 -ak stranica gdje god postoji kontakt forma i gdje god se salje automatski mail. To mi se cini kao puno posla. Mora postojati nacin da se ovo popravi kad je vec radilo bez provblema do neki dan. Koristio sam naredbu man sendmail al mi javlja da nepostoje instrukcije za sendmail ili da nisu pronadene.

Upravo sam nasao rijesenje pa neka stoji ovdije ako se nekom isti slucaj desi :

U WHM-u idite na Tweak Settings:

Skinite kvacicu sa: Track the origin of messages sent though the mail server by adding the X-Sender headers (exim 4.34+ required)

Restartajte Exim

I sve radi kao podmazano

nidje veze :smiley: ah… who cares… qmail rocks :wink:

Pozdrav

Ice