Imam problem uploadovanja jpg datoteke sa servera (linux). Naime, kada je uploadujem desi mi se da ftp (najvjerovatnije) promijeni datoteku i njen izgled vise nije onakav kakav bi zelio, odnosno kakava je originalna na serveru, nego tamo neka mutna slika.
Ako nezna niko odgovor, zna li neko bar neki fin C++ Builder forum, gdje bi se to moglo pitat.
Pitanje je potpuno nejasno.
Kakve veze ima FTP sa C++ Builderom?
Mozes li poslati primjer te zamućene slike?
Još nešto, nemoguće je da FTP “zamuti” sliku, može da je učini neupotrebljivom ali ne i da je zamuti To bi bilo isto kao kada bi tekst datoteku snimio kao JPG i dobio sliku sa slovima
Ja imam zadatak da napravim program koji ce se putem FTP-a povezati sa serverom, na tom serveru u odredjenim direktorijima naci odredjene (zeljene) slike, koje su u JPG formatu. Zatim te pronadjene slike prikazati na client masini. Da bi te slike prikazao ja ih prvo download-am u temp file kojem ja dam ime koje je drugacije od imena originalne slike (naravno to nemora biti tako, ali mi je olaksalo programiranje), a zatim prikazem.
Cio program radim sa C++ Builderom (do danas sa 5.0 od danas sa 6.0).
Ovdje je problem sto originalna slika nije ista kao i ona koja je download-ana na moj komp (client masina). Slika je druge velicine i pomucena je kao da su se djece po njoj igrala. Danas sam pokuso primjera radi skinuti jedan tekstualni file da vidim sta ce se s njim desiti, i desilo se to da izmedju svakog reda postoji po jos jedan red (moj zakljucak je da kada naidje na znak za novi red doda jos jedan - zbog cega to neznam , da znam znao bi i rijesiti problem).
Nadam se da sam sad bar malo jasniji. I ponovo kazem, ako niko nezna odgovor, zna li bar neki forum gdje bi mogo pitat ili neku knjigu gdje bi mogo procitat.
Moj kod za download izgleda ovako
FTP->Download(“ime_slike_na_serveru.jpg”, “ime_slike_na_local_masini_sa_putanjom”)
Ocigledno je da je problem u tipu prijenosa file-a, tj preko FTP protokola fileovi se mogu prenositi u ASCII ili binary modu, ASCII mod svaki CR (newline) prepravlja u CR/LF, dok binary odrzava izgled file-a, ako koristis NMFTP kontrolu, evo koda koji treba izvrsiti prije samog prijenosa slike:
NMFTP1->Mode(MODE_BYTE);