Problemi sa misom

Pozdrav svim korisnicima Linuxa.

Koristim Linux odnedavno i super je samo ima jedna stvar koju ne mogu nikako da rijesim.Naime, da li je ikako moguce namjestiti postavke misa da odgovaraju kretanju misa pod Windowsima (one linux akceleracije me neopisivo zivciraju). Kako sam ja skontao bitna su dva parametra - acceleration i threshold. Na win je ovo namjesteno kao X/Y threshold 2/0, a akceleracija je 1.

Probao sam ovo namjestiti i u Gnome i KDE, a i u samom X Window (preko xset) ali jednostavno nije to to. Ne mogu da vjerujem da jedan OS koji je toliko mocniji ne moze ovo rijesiti. NA stranu sto imam optiku na misu pa to sve zajedno jako jadno izgleda.

Pozdrav, Ynngie.

Ja ne kontam tvoje pitanje uopste…

Sta je sto ne valja, koji mis, koji dist itt.

Nacrtaj nam malo…

Stvar navike…navikao si u win-u da ti se tako krece mis i sada ti je u linuxu cudno! Da duze koristis linux bilo bi ti kretanje misa u win$ cudno

Naviknuces se ba samo polako, isto tako ni windows ne moze imati kretanje misa kao u linuxutrip0d

Sto se crtanja tice problem je nezavisan i od tipa misa (PS2 optika) i od distribucije (Slakware 8.0).

Ono sto mene zanima je podatak za acceleration i threshold koji ce uciniti kretanje misa sto slicnijim kretanju pod Win, ako vec ne moze isto (mada vjerujem da moze).

Hajde linuxasi dokazite novajliji da je Linux superiorniji (bar u ovoj banalnoj stvari)
Ynngie

[addsig]

nikad nisam dirao te parametre i uvijek mi je radilo savrseno, tj. savrseno isto u Win i pod Linuxom. A instalirao sam Linux na najmanje 10 racunara.

nemam pojma sta je “x/y threshold”, prvi put cujem za taj parametarkod mene je acceleration: 2x

mis je PS/2, nije opticki (klasicni)Vedran

Damije samo znati kako se to mis drugcije ponasa u win.Kakva je razlika izmedu kretanja strelice na desktopu ? Kakva je razlika izmedu tasti na misu ? Kakva je razlika u izgledu ? Budi malo jasniji !!! U KDE-u se da prilicno sve namjestiti sto se funkcije misa tice.Babysitter

Evo ovako: posto vidim da je vecini nejasno moje pitanje oko misa: detalji (svi moguci) su:

Zanimaju me parametri za kretanje misa na linuxu koji ce biti (barem) slicni kretanju misa pod Windowsima

Dva su parametra: threshold (vrijednost u pixelima koje treba mis preci da bi se na monitoru prikazalo kretanje strelice), a drugi parametar je acceleration (ubrzanje). Ove parametre je moguce namjestati u KDE(doslovno se ovako i zovu u dijelu za podesavanje misa) i u GNOME, a moguce ih je i mijenjati u X serveru (komandom xset m . Pokusao sam puno varijanti ali se sve to zajedno puno razlikuje od nekakve normale.Inace na racunaru imam 3 OS-a (win98, Win2K, Slackware Linux 8.0) koja sva tri manje vise intenzivno koristim (programiram pa moram testirati na sva 3) i pravo je naporno privikavati se na razlicito kretanje misa (da je to barem slicno pa hajde de).

Konfigurabilan kakav vec jest, Linux sigurno dozvoljava da se parametri namjeste tacno kao i na Win (x/y thres 2/0 i acceleration 1) - ovo sam probao ali nije isto- pa neka mi neko sa optickim misem napise koji su mu parametri (to moze procitati iz KDE-a - kontrolnog panela za mis)

Thanks Ynngie

Ja imam opticni mis i koristim akseleraciju 2x a threshold 4 piksela na rezoluciji 1152x864 i to mi radi super, nikada nisam ni pomislio da se mis drugacije ponasa u windows-u i linux-u. Ako ti imas vecu rezoluciju mozes probati dignuti akseleraciju na 3.

Threshold je broj piksela koje moras preci u roku jednog malog trenutka da bi ti se navedena akseleracija “upalila” (man xset). Posto ti u windows-u ne koristis akseleraciju (1x, a threshold u tom slucaju ne igra nikakvu ulogu) trebas iskljuciti akseleraciju i u linux-u da bi dobio isti osjecaj. Naravno ako stavis aks=1 u linux-u bice previse sporo, zato stavi threshold=1, a onda stimaj brzinu samo sa akseleracijom (naprimjer 2). Efekat koji bi trebao da dobijes je da cim krenes malo sa misem, on ce ti ici 2 puta brze, tj. mis ce ti ici brze bez akseleracije.Dino M

Konacno jedan upotrebljiv odgovor…Uspio sam srediti thanx alot Dino