Vozdra,
Koristio sam Windows95 sa Linux Red Hat 6.2 operativnim sistemom. No, nedavno partacija mi je pukla, i kada upalim racunar Windows95 mi se automatski lodira, bez pitanja koji OS zelim da koristim.(Windows ili Linux Red Hat) Molio bi nekog od vas da mi objasni kako da popravim ovo. Imam 2 hard-drajva i na jednom je Winodws95 (koji trenutrno koristim), a na drugom je Linux. Dakle samo zelim da saznam kako da sredim partaciju, i kako da napravim da me pri paljenju racunara racunar upita koji OS zelim da koristim. Molio bi da mi objasnite na nasem jeziku, posto nepricam Engleski niti neki drugi jezik, samo malo Francuski.
Hvala unaprijed,
Almir Matic
Ne znam sta podrazumjevas pod “pukla particija”, ali vjerujem da si nekako izbrisao lilo iz MBR-a. Da bi podigao Linux trebati ili boot disketa ili LOADLIN (koji mozes pokrenuti i iz windowsa). Kada dodjes na Linux particiju potrebno je samo da kucas lilo i nakon toga restartujes comp, kako bi vidio da li je sve u redu. Ako si mjenjao lilo, onda bi ga trebao ispraviti i ukljuciti i win i linux particiju (ako ti treba objasnjenje za ovo, javi se, pa cu napisati).
lilo iz MBR-a brises sa fdisk /mbr (u dosu), mozda ce ti ovo trebati nekad…
Pozdravi,[addsig]
Kako da napravim tu boot disketu?
Hvala,
Almir Matic
Moras koristiti program rawrite.exe koji se vjerovatno nalazi u dosutils direktoriju na tvom cd-u. Znaci, pokrenes rawrite.exe, pitacete:
Enter disk image source file name:
Ovdje upises putanju do root.img (ili boot.img) datoteke (pronadji je na disku). Zatim:
Enter target diskette drive: a:
Upises a: (tj. da snimis root.img na disketu)
Please insert a formatted diskette into drive A: and press --ENTER-- : Enter
Ubacis formatiranu disketu i pritines enter.
To je to. Ako imas dodatnih pitanja, pitaj…
Amila,
Sve uradim kako si rekla, i krene se boot disk praviti, i odjednom mi se na rawrite pokaze message koji glasi ‘Bad sector’. Sta da radim?
Almir Matic
Ili formatiraj tu disketu ili (ako ta ne valja) uzmi drugu disketu.
Amila,
Ok napravio sam boot disk. I kada ubacim disk unutra i upalim kompijuter pokaze mi se prompt sa 4 opcije. Opcije su sljedece: [F-1] MAIN , [F-2] GENERAL, [F-3] EXPERT, [F-4] KERNEL, [F-5] RESCUE … i dole na dnu pise boot: i tu je prompt gdje mogu tipkati. Upism linux … i opet nece da mi se linux loadira. Isprobao sam sve opcije, ali mi nepomazu. Sta da radim?
Hvala,
Almir Matic
Probaj ili [F-4] KERNEL, [F-5] RESCUE…
Dugo nisam koristila RedHat, pa ne bih znala tacno.
Amila
napisi "linux rescue"
Kada si usao u Linux mozes da montiras (mount) linux disk negdje
mkdir /mnt/lin
mount -t ext2 /dev/hda? /mnt/lin
onda izvrsis chroot na njega
chroot /mnt/lin
i pokrenes lilo ponovo
/sbin/lilo
Tada bi trebalo da stoji nesto u stilu
Adding linux *
Adding dos
Nakon toga restartas komp
Jesam sta promasio?
Nadam se da ce ti ovaj problemcic biti pouka za sljedeci put - tj. da an kraju instalacije uvjek napravis i boot disk
//Nihad
[ This message was edited by: Nihad on 2001-08-09 10:42 ]
Nihade,
Hvala ti. Ali malo sa zbunjen…
"mount -t ext2 /dev/hda? /mnt/lin"
Taj ‘upitnik’ (?) , sta to predsavlja… dali je samo greska u tipkanju ili to trebam da upisem. Takodjer, dali moram imati CD od Red Hat-a da bi izvrsio ovo?
Hvala,
Almir Matic
Ne treba ti CD RedHat-a za ovo. A ? predstavlja broj tvoje particije. Tj. ako imas jedan disk onda se tvoj disk na Linux oznacava sa hda, ako je disk djeljen (tj. pravio si particije) onda se prva particija oznacava sa hda1 a druga sa hda2, treca hda3 itd. Ako imas dva diska onda je drugi hdd, a hdd1 hdd2 particije na tom disku.
Amila
Ukoliko ima pojmova koji su ti bas nejasni savjetovao bih ti da pocnes sa citanjem instalacionih clanaka koji se vec nalaze na nasim stranicama na: http://start.lugbih.org/instalacija.html i nakon toga predjes na HowTO stranicu… Mozda nadjes vise objasnjenja za to sto te interesuje ( http://howto.lugbih.org/Linux-Win95/Linux+Win95.txt ) …
Usput mi naumpade - ako ti komp nije previse star zasto ne izvrsis upgrade RedHata na noviju verziju 7.1 . ?
//Nihad
[ This message was edited by: Nihad on 2001-08-13 10:42 ]