Zapravo, profesor na fax-u je mom kolegi i meni dao zadatak da podignemo web server kao odbranu seminarskog rada ili bolje receno prakticnog dela, mi smo to lepo odradili na Ubuntu 7.10, testirali u lokalnoj mrezi i to sve odlicno i bez ikakve poteskoce funkcionise.
Medjutim, sada nastaje problem, jer taj server mora biti vidljiv na Internetu, imamo staticku IP adresu Telekoma, pristup internetu je adsl modem MT882, koji je prikacen na swicer. Potrebna nam je pomoc, jos bolje potpuni tutorijal kako da konfigurisemo interfaces, resolv.conf i sta sve treba podesiti na adresi http://192.168.1.1/ sto se tice adsl modema kako bi ucinili nas server vidljivim na net-u.
Mi smo nasli neka uputstva, ali ni u kom slucaju nisu dovoljna ili bar nama ne mogu posluziti.
Molim sve prisutne i ljude dobre volje, a posebno od znanja da nas upute kako da izvedemo nas ‘problem’ na globalnu mrezu.
Well… ne znam kakav vam je mode/router od ISP-a ali to se moze uraditi sa port forwardingom.Npr kod mene adsl modem/router ima web interface preko kojeg to uradim.Da li imate samo jednu IP az citav fax i svi idu preko nje ili imate jednu “viska” za taj projekat ?
Modem je MT882 kojeg je nas prof. dobio od Telekoma radi nekog istrazivackog projekta, znaci da ovaj staticki IP (primer: 91.150.119.182) niko drugi ne koristi osim nas dok smo u ovom projektu, a kasnije ce prof. nastaviti sa radom, fax ima zasebni racunarski centar koji sa ovim nema nikakve veze.
Da pojasnim situaciju:
postoji D-link switch na kome su nakacena 3 kompa i adsl (mt882) modem.
Gateway je logicno 192.168.1.1
IP servera u lokalu koji je dodelio switch je 192.168.1.3
ostalo su radne stanice 192.168.1.4 i 5
/etc/network/interfaces izgleda ovako bez bilo kakvih manualnih podesavanja:
This file describes the network interfaces available on your system
and how to activate them. For more information, see interfaces(5).
The loopback network interface
auto lo
iface lo inet loopback
The primary network interface
auto eth0
iface eth0 inet dhcp
/etc/resolv.conf izgleda ovako bez bilo kakvih manualnih podesavanja:
nameserver 192.168.1.1
Na serveru je podignut web server i sve ostalo sto nam je bitno za projekat, sta vise sve to besprekorno dobro funkcionise u lokalnoj mrezi, NAMA JE POTREBNO DA NAS SERVER DOBIJE IZLAZ NA NET UZ POMOC STATIC IP-a I NASIH DNS PARAMETARA, NAKON TOGA REGISTRUJEMO DOMEN KOJI CE GADJATI NA NASEM SERVERU I LOGICNO DOBIJEMO 10-KE OD PROF. :)))
Misljenja smo da je potrebno odraditi podesavanja samog modema kada u browseru ukucamo 192.18.1.1 i ulogujemo se na panel, e izgleda da nam je u tom delu potrebna pomoc ili kako vec vecina vas bude komentarisala i savetovala ovu temu.
MOLIMO SVE VAS ZA DETALJNO UPUTSTVO ILI TUTORIAL SA NET-a.
Interesantna stvar da ja u opciji Advanced nemam ni jednu opciju koja se zove virtual servers ili port forward, kao sto sam vam rekao u pitanju je mt882, u svakom slucaju hvala na tutorijalu.
Zaboravio sam da pitam kako da podesimo DNS i koja su podesavanja resolv.conf s’obzirom da tamo stoji sledece
Pa onaj tutorijal je za mt882, moguće da imate neku ograničenu verziju ili da je vaš ISP blokirao mogućnost port forwardinga. Najbolje bi bilo da kontaktirate support ISPa i pitate da li to oni uopšte podržavaju.
Zvali smo tehnicku podrsku telekoma i receno nam je da u sekciji Basic > NAT > Redirect se zapravo menjaju i podesavaju portovi, e sada je opet frka jer nije bas isto, sta i kako treba odraditi sa onim tutorijalom, polja koja se sadrze u Redirect rublici:
Protocol: TCP — UDP
Local Address: ___ . ___ . ___ . ___
Global IP From: 0 . 0 . 0 . 0
Global IP To: 0 . 0 . 0 . 0
Prosto ne mogu poverovati da jednostavno ne funkcionise, evo konkretno sta sam uradio:
podigao sam apache2 na drugom kompu (ne bi li odbacio bilo kakvu sumnju u sam server) i njega preko switcha stavio da u lokalu bude 192.168.1.3, kada u browseru kucam 192.168.1.1 otvara mi se panel, zatim u Basic > NAT > Redirect stavljam da Local Address bude 192.168.1.3 sto se tice portova
Destination Port From: HTTP (80)
Destination Port To: HTTP (80)
Local Port: HTTP (80)
zatim sve promene lepo snimim i reboot-ujem modem, nakon par trenutaka proverim da li postoji izlaz na internet i u browseru kucam http://moj_IP_broj:80 i opet me salje na panel SmartAX MT882
Sta kazete na ovo, da li to ima smisla i u cemu je stos, da li je ipak do samog podesavanja modema ili ima jos nesto u svemu sto prestavlja problem.
PROBLEM JE RESEN, evo kratkog tutorijala za sve koji imaju ovakav problem:
U browseru ukucati 192.168.1.1
ulogovati se
user: admin
pass: admin
Basic > NAT > DMZ > New
u polju Local Address ukucati lokalni IP racunara koji vam izigrava server (pr. 192.168.0.1) i potvrditi Submit
Zatim kliknuti na radio dugme Redirect kliknuti na New
Protocol: TCP
Local Address: ukucati isti IP kao u polju DMZ
ostala polja ja nisam dirao jer nam je trebao otvoren pristup ka svim portovima, bar nam je tako rekao prof.
i potvrditi Submit
Zatim Tools > Save & Reboot
Save je oznacen radio dugmetom kliknuti na Submit nakon cega se saceka par trenutaka, kliknuti na radio dugme Reboot i Submit nakon cega sacekati 60 sek, opet se ulogovati na panel.
tu se vidi vasa javna IP adresa, a u polju TCP port ukucati zeljeni port u opsegu od 0 - 65535, u koliko je rezultat upita poput ovog Vas server je spreman za izlazak na globalnu mrezu, proveru vrsite sa druge konkcije koja je nezavisna od Vaseg ISP-a i jos i ovo da napomenem da otvaranjem DMZ-a prema racunaru, racunar izlazete mreznim crvima i botovima iz tog razloga upravo tumaram google-om i u koliko nadjem resenje dopisacu ga ovde.