Ma vraticu se ja i to na SuSE ;-), kad mi Win dosadi.
Ako si negdje u USA tacnije oko NC, Greensboro area, onda ti ja mogu pomoci. Imam instaliran SUSE 8.1 Pro na laptopu koji je dual boot sa Win XP Pro a na web/ftp serveru radi mi samo RH 8.
Tako jarane, ako si negdje blizu, javi se pa da ti pomognem da shvatis malo bolje linux i par folova kako instalirati i pokrenuti linux.
Sto se mene tice, SUSE je pravo dobar kako za pocetnika tako i za linux profija. Ima kamaru programa, koje vjerovatno neces nikada koristiti osim da ih isprobas po jednom, daje podrsku za kamaru hardwera, mozda i vise nego neka druga distribucija linuxa.
Sve u svemu je dobar i vrijedi se potruditi oko njega da ga skontas. Cim prodjes prvu fazu upoznavanja, vidjeces kako je lakse i lakse raditi sa linuxom, vjeruj mi. I ja sam dizao ruke od RH 4 koji nisam ni mogao da pokrenem sa GUI-jem, ali kada skontas kako, onda vidis da i nije tako tesko bilo. Mozda da uzmes neku knjigu i procitas kako konfigurisati ponesto ili jos bolje pogledati ako je neki LUG u blizini tu kod tebe da ti pomogne. Ne znam gdje si lociran i gdje zivis, pa ako si u USA, ovdje svaki grad ima svoj LUG koji je vise nego happy to help svakom novom u linux-worldu. Ovaj nas LUG ovdje ima cak i godisnje install festove, gdje se nadju linuxasi i pomognu mnogim drugim da instaliraju i konfigurisu svoje linux masine. Ako si negdje u zapadnoj evropi, siguran sam da imaju i oni svoje LUG-ove, isto kao sto imamo i u Sarajevu, Zenici, itd…
Samo se malo potrudi da nadjes nekoga i ja sam siguran da ce ti neko pomoci da sve to prebrodis.
Toliko od mene,
pozdravi od
Dine
Vozdra
Ti si jedan od mnogih koji želi da sve radi iz default install-a.
Čudi me da SuSE nije radio iz default-a. Hm… ako ti nije uspjelo sa
SuSE onda ti predlažem Xandros ali on kao i Windows košta ( 99$ )
ali garantovano će da radi sve iz default-a ( tako kažu )
Inače sa malo truda sve “bi trebalo” da radi u Linux-u.
Stigao mi odgovor o SuSE tech. cupport nakon 5 dana…traze jos podataka, tipicno.
Pa sada cu da instaliram SuSE na mojoj slabijoj masini, ali disk je samo 3.6 GB, pa neznam hoce li moci
Celeron 800 MHz
256 MB SDRAM
Intel grafika on board
C Media zvuk on board
Davicom mrezna
Hoce li moci na ovako malom disku ?
Hoce li moci ova masina da pokrece sve to ?
Je li sigurno vrsiti online kupovinu sa SuSE 8.1 i svim patchevima ?
Jos jednom hvala na pomoci
PS Dino bas ti hvala sto si se ponudio, ali ja zivim u drzavi Iowa, pa nismo bas blizu…
Pozdrav,
Mislim da neces imati problema oko instalacije na taj komp.
Ja sam instalirao SuSE na jos slabije…
Mislim da ti moze sve stati na tu mem. ali to zavisi i od paketa koje ces instalirati.
8)
Hm…taj PC je super PC u odnosu na moj …
Pentium ( prva generacija 120 Mhz )
100 MB RAM
1,2 GB Maxtor disk
3 GB Maxtor disk
2 MB 2D onboard video card
i vozi SuSE 7.3 server bez problema
Ima da fura na tom tvom !
Mozda bi i radio, ali ubacim CD i pocne setup u 640*480 i onda dosta onih DOS linija, nesto pise itd. i prazan ekran. Sve stane, nikakvog error izvjestaja, nista…
Ploca je neka Trigem nesto, a video i cipset je Intel810.
Za 5 dana cu ubaciti i 20 GB disk jer sam narucio 80 GB za moj drugi komp.
Ali eto ocito necu moci SuSE na ovom instalirati iz meni nepoznatih razloga.
Pozdrav.
Hello there,
pa ako si u Iowa, ( ne znam u kojem gradu) potrazi preko neta za neki LUG u blizini pa kontaktiraj nekoga iz tog luga ko ima dosta experienca sa linuxom da ti pomogne, a siguran sam da hoce.
Probaj naci neku stranu na www.google.com i ubaci keyword lug iowa i vidjeces koliko ces responsa da dobijes. Onda dalje pronadji koji ti je lug blizu i kontaktiraj ih i neko ce ti se javiti. Sto se tice tvoje machine, siguran sam da je dobra i da mozes da instaliras SUSE.
Ja na mom serveru imam P2-350 sa 192 MB RAM i 3 HD (svaki ima 6GB, 8GB i 10GB) i 8 MB video card, sound, etc… tako da ces moci da radis i instaliras lako.
Nemoj odustajati od linuxa, jer je dobar i napreduje pravo fino. Vidjeces i sam. U mnogim stvarima je bolji od windowsa da radis na njemu, samo sto je windows laksi za neke stvari i dosta programa ima koje narod koristi jer su jaki i rasprostranjeni. Kada udjes u fol sa linuxom, vidjeces dosta prednosti koje mozes da iskoristis. Ne znam sta radis i kako koristis svoje win pc’s ali u sustini mozes maltene sve da obavis i sa linuxom isto tako dobro i brzo kao sto mozes sa win. U zadnje dvije godine je lin napredovao pravo dobro i nadam se da ce jos i vise da napreduje i pojednostave ga i za pocetnike. Kada vidis kako se razvija windovs, i uporedis ga sa linuxom, mislim da se linux razvija bolje i da ima sve vise i vise prednosti pred ms win.
Pa tako da ne davim vise, surfaj i nadji lugove u Iowi koji su ti blizu i stupi u kontakt sa njima i siguran sam da ce ti neko pomoci ko je kod tebe u komsilluku. Ako ne znas engleski, javi mi se pa cu ja da ih kontaktiram u tvoje ime , nema problema jarane.
Pozdravi od
Dine
Hej Dino,
jel problem da te ja privatno konaktiram po pitanju Suse 8.1 i par problemcica na koje budem usput naiso.
Inace sam u Chicagu ako ce to sta pomoc posto vidim da spominjes komsiluk gore u ranijim postovima.
A za ostale koji se zele nadmetati u pametovanju imam pitanje.
Kako pokrenut audio CD u Suse 8.1?
Ostale cd-ove otvorim bez problema i pregledam fajlove koji su na njima,
al muzicki cd nit mogu “mount” (il kako se to vec kaze) nit mogu pustit muziku sa njega. Uvijek dobijam neku ERROR poruku kad pokusam “mount” cd.
Hvala svima otvorenima za slanje savjeta novajliji…
AudioCD mozes mountati tako sto u konqueroru otkucas audiocd:/
Onda mozes ripovati itd.
A muziku slusas tako sto otvoris CD iz XMMSa ili koji vec program koristis za slusanje muzike.
Nego sta jarane. Slobodno me pitaj sve sto te interesuje, a ja cu se potruditi da ti pomognem koliko god mogu.
Ja sam u NC, sto je nekih par hiljada milja daleko od tebe, ali to nije nikakva prepreka da se ne cujemo ili ne viidmo itd…
Sto se tice otvaranja muzickih cd-ova, probaj da nadjes na netu freeamp to je kao u win winamp gdje mozes da otvaras taj music cd i slusas muziku. Ja taj freeamp koristim kao radio stanicu gdje imam techno muziku iz evrope 24/7 live i dobar je. Koristim ga vec duze vremena. Otidji na www.freeamp.org i downloadiraj ga , instaliraj ga i probaj s anjim. U stvari su ga promijenili u ZINF pa otidji na www.zinf.org i downloadiraj ga. To je isti program samo su mu ime promijenili.
Pozdrav od
Dine
hvala za odgovore.
CD se napokon vrti, al ne dobijam zvuk. zvucna kartica inace radi, jedino je problem sa CD-om.
Druga stvar je sto imam obicni CD-rom i CD-RW. U ovom drugom mogu pokrenut CD (bez zvuka), a u onom prvom mogu svi cd-ovi osim muzickih.
imal ko kakav savjet za ovo?
hvala
P.S. Dino, hocel ti smetat da par svojih problemcica proslijedim tebi na tvoj email, pa ako kad stignes da odgovoris bilo bi super?
Hvala puno.
[quote]
Druga stvar je sto imam obicni CD-rom i CD-RW. U ovom drugom mogu pokrenut CD (bez zvuka), a u onom prvom mogu svi cd-ovi osim muzickih.
imal ko kakav savjet za ovo?
.[/quote]
cdrw ti nije fizicki prikopcan na zvucnu karticu…
Ima jedna žica koja ide od CD ROMa u zvučnu karticu. Prekopčaj je tako da ulazi u CD RW. Onda će raditi muzika