Potpuni sam Linux pocetnik, pa bih molio da pojednostavite vase objasnjenje.
Imam slijedeci problem, ustvari vise njih:
Instalirao sam SuSE 8.1 Personal i imam problema sa Graf. karticom (PNY GeForce4 Ti 4200 64 Mb DDRAM).
Trenutno je instaliran ādummyā file umjesto drivera sa www.nvidia.com, pa ne mogu namjestiti 24bit boju i nema 3D support
Instalirao sam, uz pomoc Yast, ona dva fajla sa nvidia.com (kernel module i .RPM fajl ja mislim), sve je proslo uredu, ali opet dobijam upozorenje o ādummyā fajlu i Yast trazi da se pobrine za ovo (ali uvijek dobijem āno new patchesā poruku kod downloada, pa ne znam sta da radim).
Drugi problem je moja zvucna kartica (CMI, ne znam koji je model mozda 8883 ili sl.).
Imam jednu CMI integrisanu, a druga je CMI PCI, problem je sto sam u toku instalacije zaboravio onemoguciti integrisanu zvucnu karticu u BIOSu, pa sam je naknadno uklonio, ali zvuka nema i nema, iako su obe uredno prepoznate u toku instalacije.
Primjetio sam da je SuSE malo sporiji od Windows XP, je li to normalno?
Koliki treba swap file i kako se mjenja?
Izvinjavam se zbog broja pitanja, ali ovaj OS odlicno izgleda i zelim sto prije rijesiti sve probleme.
Po pravilu bi trebalo nakon instalacije ovih drvera, startovati kompjuter ponovo i tada se prilikom prijavljivanja na sistem kratko pojavi nvidia simbol .Å”to se tiÄe zvuÄne kartice nemoraÅ” je uklanjat, jer sa SuSE možeÅ” bez problema koristiti viÅ”e kartica istovremeno. Ako su prepoznate u toku instalacije onda je to veÄ dobro. Možda bi trebao pozvati alsa-mixer ( ili KMIX) i pojaÄati ton. InaÄe nam daj malo viÅ”e informacija o kartici.
Nije SuSE sporiji nego predpostavljam da koristiÅ” KDE kao radno suÄelje. On je vrlo opÅ”iran, pa mu treba malo vremena. Ako ti je brzina važna probaj umjesto KDE koristiti Gnome.
Nisam mislio na taj suport. Ako odeÅ” na http://sdb.suse.de/sdb/en/html/ na lijevoj strani, gore u uglu imaÅ” keyword search. U to polje unesi neku rijeÄ koja se odnosi na tvoj problem npr. nvidia, zatim pritisni return i dobiÄeÅ” par moguÄih objaÅ”njenja za probleme koji se odnose sa nvidia. Ovo je SuSE-ov suport preko interneta za sve i ovdje se daju mnogi problemi rijeÅ”iti. Isto tako možeÅ” ubaciti swap i pokazaÄe ti sve āproblemeā i rjeÅ”enja za swap. Ako si SuSE pustio da automatski particionira disk, onda je swap najvjerovatnije u redu. Trebao bi da bude od prilike 2 x RAM veliÄine.
Probaj kao keyword ubaciti shutdown i problem je možda rijeÅ”en. VidjeÄeÅ” da postoji nekoliko moguÄnosti zaÅ”to kernel neizkljuÄuje sistem (npr ako imaÅ” P4).
Ja sam isto prijavio svoj key prije nekih godinu dana, ali SuSE ovdje pomaže samo za osnovnu instalaciju, tj ako si veÄ instalirao sistem onda nema suporta na pojedine hardware komponente.
Najbolje iskustvo sam imao sa SuSE-ovom Mailing listom na kojoj za 10 Min. neko pomogne. :twisted:
(Ovo je kopirano od mene, ja imam TNT2). Dakle, bitno je da u āSection Deviceā stoji Driver ānvidiaā a ne Driver āsvgaā ili tako neÅ”to.
Swap problem
VeliÄinu swapa si odredio prilikom instalacije, sad je jako teÅ”ko to promijeniti. Ne znam da li postoji i kakav grafiÄki alat za to u SuSEu. VeliÄina u principu ide 2*RAM (znaÄi ako imaÅ” 256 MB RAM, onda stavljaÅ” 512 MB swap)
Graf. Kartica je rijesena, dobijam onaj znak nvidie, ali 3d support je moguca za samo 16bitnu boju, sto i nije neki problem.
Sa CD pisaca ide kabal sa cetiri izvoda (3 iskoristeni), nije onaj manji koje je uradjen da se ne moze pogresno spojiti, vec je ovo neki sto se moze spojiti kako hocu, pa je vjerovatno to pogresno. Pjesme sa HDDa sviraju odlicno.
Swap fajl je 1 GB ja mislim, ali to me ne brine toliko, koliko ovaj shutdown problem.
Evo moje konfiguracije:
AMD Athlon XP 2000 (1.67 GHz)
SOYO KT333 Dragon Lite sa najnovijim BIOSom
1 GB 2100 DDRAM PNY Samsung
PNY GeForce4 Ti4200 64 MB DDRAM
Quantum Fireball 20 GB HDD
CDRW Lite ON LTR - 48246S
Power supply 400 W
Sound C Media CMI8738/C3DX PCI 6 channel
Mustek 1200 UB scanner
HP Deskjet 5550c printer
MAG Innovision 19" monitor
Linksys Everywhere 10/100 ethernet card
Linksys BEFCMU10 ver.1 cable modem
Kako vam izgleda hardware, je li to moze biti problem sa Linuxom (da nesto nije podrzano i sl.) ?
Znaci nemam P4 procesor, a swap bi trebao biti 2 GB.
Inace sav je hardver fino prepoznat (osim monitora), cak i skener i stampac i bas sam se ugodno iznenadio, jer sam imao problema sa skenerom pod Windows XP.
Prilikom gasenja idu one poruke (sve done, bez greske) i dodje
vgchange - no volume groups found done (ovo izgleda u redu, zelenom ādoneā napisano)
proc umount
The system will be halted immediately.
Ako pokusavam ugasiti komp, ovdje sve stane, moram rucno dovrsiti, ali ako restartujem komp to uradi bez problema, nekad cak dobijem i ovu poruku ali opet restartuje, znaci samo kod shutdowna kompjuter jednostavno stane.
Ta poruka o vgchange nema veze stim sto ti se kompjuter automatski ne ugasi. Za to je odgovoran APM (advanced power management) pa pogledaj da li ti je APM upaljen, ako jeste trebao bi da imas fajl /proc/apm
Ma evo mene na Windows 2000, nema aktiviranja, nicega a odlicno radiā¦
Ipak ja znam nesto o Windowsu, ali je Linux, osim izgleda KDE, prilicno komplikovan OS i to bez nekog posebnog razloga.
Jos cemo se mi nacekati da neko ugrozi M$
Hvala svima sto su pokusali pomoci ali ovo je malo previse za mene.
Npr. APM radi za Windows bez problema, ali za Linux ne moze itd. i hrpa malih stvari koje su komplikovane bez vezeā¦treba jos dosta verzija Linuxa proci pa da se nesto lakse napravi.
Ako pocnemo svi ovako odustajati kao Dumpa onda od Linux-a nece biti nista. Dumpa, ja radim na Windows-u vec dugo godina i uvijek sam gledao da imam stabilan sistem pa sam pokusavao sa WinNT Ws/SRV, Win2K i WinXP. Kada sam Linux inst. nisam imao pojma sta dobijam. Sada na racunaru imam dual boot (WinXP - SuSE - Slack) i to ne zbog mene vec zbog drugih korisnika ovog racunara. Da se ja pitam ostali bi samo Linux-i jer od Windows-a nemam bas neke koristi.
Zato ti predlazem, potrudi se oko Linux-a neko vrijeme, kasnije ce ti sve lakse ici. I ja sam bio na pocetnickom nivo, i sada sam na istom nivou za neke mnogo strucnije od mene. Ali nije tesko nista kad hoces.
Sto rece gomez: āProbaj sa Mandrake-omā
On je lak za konfiguraciju i moze se izaci na kraj s njim.
Ma probao sam ja i Mandrake 9.0 i Red Hat 8.0, sve ih skinuo pa na cd stavio, ne kazem da je linux los, meni je stvarno dosta Microsofta, ali Windows je trenutno najbolji OS za mene.
Razlog zasto sam uklonio SuSE zato sto mi se zbog nekog razloga samo konzola bootala, tj. umjesto onog logon GUI ja sam dobijao nesto bash, pa neki brojevi i cifre.
Naravno nista nisam znao (ni komandu za x windows ili kako li se vec zove) pa sve fino pobrisao.
Nihade, zasto bih ja komplikovao i spajao moj drugi kompjuter, samo da mogu zatraziti pomoc ovdje ?
I kakvi su oni fontovi u browseru ?
Ja ih podesim, pa iduci put opet isto, oci me zabolile
SuSE tech, support jednostavno nevalja, nisu se nikad javili, pa nisam imao nikoga drugog pitati, a dugo mi cekati.
Ma ja znam da ce mi se Win ponovo ogaditi, pa opet Linux, ali eto sad bar znam kako instalirati neki softver
Jos jednom hvala svima na pomoci, pa ācucemoā se valjda opetā¦
Å ta vam je to windows? Nikad Äuo za ovo.! Imali gdje taj OS za slobodan download, rado bi ga izprobao ? Ja veÄ duže tražim neki OS koji bi mogao instalirati bratu na kompjuter (naravno legalno) poÅ”to sam izgubio LINUX cd-ove. Sa linuxom sam dobio oko 2000 programa, koliko dobijem ako nabavim taj windows ?? PoÅ”to uÄim programiranje, dobro bi bilo kad bi taj windows imao sav alat za programiranje.
Nadam se da je i stabilan i da se nemoram plaÅ”iti virusa i sliÄnog, kad toliko priÄate o njemu. Eh sad mi recite gdje da ga presnimim pa da ga testiram ?? :shock:
Nevjerujem da je iko presao na linux za jedan dan, svi smo mi imali probleme slicnim tvojima. Ali ako ocekujes
da ce ti bas sve raditi kako treba iz pocetka, onda linux nije za tebe, sa linuxom jos uvijek treba imati strpljenja.
Ipak ako se ti zelis nauciti linux onda predlazem da ga instaliras na malu particiju (~ 2-3 Gb) tako da mozes
nastaviti koristiti windows dok se ucis linux.
pozdrav,
uh kakvih sam ja problema imao sa linuxomā¦
nisam ga cak moga ni instalirati,
ali tada sam dosao do jedne carobne stare distribucije mandrake-a, i sve je proslo
(kasnije sam shvatio do cega je bilo: falio mi je jedan fajl cini mi se da se zove herculesā¦9
kasnije su dosle nove distr. SuSE, Slack, Turbo Linux, Caldera i jos dosta toga i vremenom shvatis da uvijek dolazi bolje i boljeā¦
Treba ostati uporanā¦
Dumpa, u redu je sto pitas, moj komentar je bio - ako si skroz novajlija i docekala te gomila problema, pa nakon 2-3 dana skonto da ti je dosta Linuxa, onda ti preostaje da kupis PS2 i svesku i olovku ((:
Nemoj se ti sta naci uvrijedjen - ali tako to ispadne u ovom nasem malom svijetu kompova (i da znas koliko sam ja slicne savjete i komentare cuo)
a ako si windi fan onda samo naprijed - nigdje ne pise da moras koristiti Linuxā¦ proteci ce mozda jos vodice mutne, ali sam nekako siguran da ces nam se vratiti uskoroā¦ ((: