Problemi sa UBUNTU 9.04

POMOC!!!

Instalirao sam UBUNTU 9.04 na particiju od 15 GB ,inace komp mi je sledeci; CPU 3.01 gHz ,256 RAM ,HDD 80 GB ,Graficka 128 MB.
PROBLEM JE U TOME STO UBUNTU RADI JAKO SPORO ,DOK NA XP-u SVE RADI NORMALNO .
POSTO OD NEDAVNO KORISTIM LINUX I NERZUMIJEM SE BAS NAJBOLJE DALI JE TO DO KOMPA ILI DO OS???
I DA ,STA DA RADIM DA POVECAM BRZINU KOMPA ,IZGLED MI NIJE BITAN ,SAMO BRZINA.
DALI IMAJU NEKE ALATKE KAO NA WINDOWS-u ZA POVECANJE BRZINE???

ima, instaliraj blackbox i odaberi blackbox umjesto GNOME sesije prilikom logiranja

Kupi sebi RAM - a 8)

a) prestani sa CAPS LOCKom pisat, izgleda ko da urlash
b) iskljuci sve desktop efekte (System -> Preferences -> Appeareance)

Onda se javi opet.

I da, ocajno ti fali memorije koja je danas uzasno pojeftinila.

Definitivno memorija. Ne zaboravi da je Windows XP izašao 2001. godine, a Ubuntu 9.04 2009. Ustvari, sa samo 256MB RAM-a na kompjuteru nijedan noviji OS neće raditi ugodno/brzo (makar ne sa GNOME i KDE okruženjima), a ne samo Ubuntu.

probaj windows vista na toj mašini

meni je mandriva 2005 radila na 256 MB rame… :smiley:

HVALA ,znaci još ram-a i nece biti problema.

radio je meni ubuntu 8.10 sa efektima na 192MB ram-a i 64 MB grafickoj sa ukljucenim efektima. i radio je zadovoljavajuce s obzirom na sta sam se navikao pod windowsom.

Radio i kod mene Debian Lenny na 256MB i to solidno, al’ probaj otvoriti 7 programa, među kojima je i OpenOffice.org, pa onda vidi :smiley:

Generalno, Ubuntu 9.04 ima problema sa grafikom. Neka unaprijedjenja u X.orgu i grafickim driverima nisu bas legla fino. Ima tu jos nekih problema. Uglavnom, probaj sa 8.10. Meni je 8.04 radio na racunaru sa 256MB rama, uglavnom pristojno, ali bez trzanja - tecno.

Ja nisam mogao pokrenuti OOo, comp bi se nama’ restartovao :smiley:

Može jedan noviji OS raditi sa 256 MB konkretno Linux :slight_smile: Desktop efekti nemaju veze s tim, savjeti za manje korištenje RAMa:

• ne koristi Gnome
  • ne koristi KDE
  • ne koristi OpenOffice.org
  • ne koristi Firefox
    i trebalo bi sve raditi sasvim solidno. Ima još par programa koje ne treba koristiti, ali to su neki specijalistički programi tako da sa ovo četiri gore je sasvim dovoljna crna lista.

I naravno, zaboravio sam:

Ideja je da na Linuxu nemaš programe za štimanje brzine, nego izborom sistemskih komponenti određuješ brzinu. Neke komponente zahtjevaju manje memorije (realno memorija je danas najkritičnija), ali zato imaju manje mogućnosti koje se uglavnom svode na “eye-candy”. Ove gore distribucije su osmislile i upakovale komponente kako bi postigli što manje zauzeće svih resursa.

init 3 :smiley: