Problemi sa vremenom :)

hah, napokon mjesto gdje mogu pitati i eventualno naci rjesenje

problem je slijedeci: masina je p4 1.5, ecs ddr+sdram ploca (ono sto bi moglo biti od znacaja) sa instaliranim suse80 win98 i winxp-om (sta mogu kad i drugi u kuci koriste komp :slight_smile: :slight_smile: )

jednostavno nema sanse da nastimam sat realnog vremena…dovoljan je jedan restart masine da sat ubrza i do desetak minuta, a da ne pricam o promjeni dana, mjeseca i godine prilikom prebacivanja sa jednog OS na drugi…(po nekakvom random algoritmu)

po netu sam nalazio nekakva rjesenja…za neke starije verzije kernela (kod mene je standardni uz suse80 2.4.18 - ja barem mislim :slight_smile: :slight_smile: ) koja necete vjerovati nisu pomogla…

sve moguce verzije namjestanja vremena pod linuxom nisu pomogle (localtime, utc, i alternative sa cet-om, bez cet-a, sa svim mogucim…)

da li se iko susreo, i jos bolje rijesio ovaj problem???

jedno od rjesenja koje sam nasao na netu je podesavanje sata u BIOSu prilikom svakog paljenja racunara?!???!! (how crazy is that :slight_smile: )

hvala unaprijed!

Hello,

probaj: man hwclock.

Cini mi se da ide nesto ovako: hwclock --set --date=“datum vrijeme”, evo u man pise: hwclock --set --date=“9/22/96 16:45:05”

Poz,

hej ovo je stvarno pomoglo!!!

hvala velika!!! jutros mi je sat kasnio pisljivih 20-ak minuta (nista u poredjenju sa par dana inace :))))))))))

ovako jedno pitanje usput, znam da je komercijalni paket, ali ima li nacina da se dodje do CodeWeaver CrossOver Office-a???

ili moramo cekati SuSE Linux Office Desktop 8.1?

valjda ce ga neko zbaviti :slight_smile: :slight_smile:

hvala jos jednom
srle

Mislio sam da je ovo pitanje bez značajno ali se ispostavi da je vrijeme veoma važno ! Neki od proftpd modula trebaju tačno vrijeme pa sam bio prinuđen da to napravim. hwclock nije mogao da promjeni vrijeme ali
ntpdate je to uradio sa pjesmom.

Znači ako treba da podesti vrijeme pišite sljedeće:
ntpdate ntp1.ptb.de ( za mene koji sam u Europi )

Izgleda da su ovi problemi sa vremenom specificni za SuSE? :expressionless:
BTW kako je prosao daylight saving? :slight_smile: Mandrake 9.0 mrtav hladan nista nije primjetio. Kad sam prekjuce upalio Windows, ovaj je vratio sat, pa je Mandrake vratio jos vise i tako sada kasnim sat vremena za ostatkom svijeta
j@#$%!

daylight saving

SuSE inače kasni ( malo ) ali je promjenio/podesio ljetno vrijeme.
Iskreno rečeno nisam obraćao pažnju na to :rolleyes: :rolleyes:

Menije promjenio vrijeme, ali se onda nešto razvalio…
Sada radi (ali dokad :wink: )

(editovano)Uh,Nisam vidio da je moj prijatelj sahbaz ovo vec opisao gore, ali ipak cu ostaviti jos jednom.(nije nastetu)

Pošto mi je tačno vrijeme na računaru bilo potrebno, malo sam se informisao oko ovoga i naštimao računar tako da pri svakom startu uzme tačno vrijeme iz interneta.
Evo kako to da uradite:

  1. Prijavite se kao root
  2. Pozovete komandu: ntpdate ntp1.ptb.de

Ovo je Njemački server koji komunicira sa npt protokolom. Da bi ste našli vama najbliži server pogledajte listu:
http://www.eecis.udel.edu/~mills/ntp/clock2a.html

Eh, ovu komandu treba naravno izvesti pri svakom startu, zato je treba osigurati u neki skript koji se izvrsava pri startu i jos nesto, nesmijete imati aktiviran firewall.
Fina je i činjenica da odma vidite koliko sekundi je vaš sat kasnio ili brzao. +tongue+

istina je… barem sam ja na dva racunara koja su totalno ista po konfiguraciji i po operativnom sistemu ( SuSE 9 ) primjetio da se sistemsko vrijeme jednostavno mjenja. Tj. nakon podesenja sistemskog vremena, iduci dan, razlika u vremenu je bila 5 minuta, a dva dana kasnije 15 minuta… nakon par podesavanja sistemskog vremena, za pravo cudo su sada koliko toliko isti…

zna li SuSE za ovo???

Pozdrav

ICE

Pa naravno da znaju kad rjesenje stoji na njihovim stranicama.
Na mailing listi se ovo pitanje pojavljuje najmanje jednom sedmicno. :slight_smile: