hah, napokon mjesto gdje mogu pitati i eventualno naci rjesenje
problem je slijedeci: masina je p4 1.5, ecs ddr+sdram ploca (ono sto bi moglo biti od znacaja) sa instaliranim suse80 win98 i winxp-om (sta mogu kad i drugi u kuci koriste komp )
jednostavno nema sanse da nastimam sat realnog vremena…dovoljan je jedan restart masine da sat ubrza i do desetak minuta, a da ne pricam o promjeni dana, mjeseca i godine prilikom prebacivanja sa jednog OS na drugi…(po nekakvom random algoritmu)
po netu sam nalazio nekakva rjesenja…za neke starije verzije kernela (kod mene je standardni uz suse80 2.4.18 - ja barem mislim ) koja necete vjerovati nisu pomogla…
sve moguce verzije namjestanja vremena pod linuxom nisu pomogle (localtime, utc, i alternative sa cet-om, bez cet-a, sa svim mogucim…)
da li se iko susreo, i jos bolje rijesio ovaj problem???
jedno od rjesenja koje sam nasao na netu je podesavanje sata u BIOSu prilikom svakog paljenja racunara?!???!! (how crazy is that )
Mislio sam da je ovo pitanje bez značajno ali se ispostavi da je vrijeme veoma važno ! Neki od proftpd modula trebaju tačno vrijeme pa sam bio prinuđen da to napravim. hwclock nije mogao da promjeni vrijeme ali
ntpdate je to uradio sa pjesmom.
Znači ako treba da podesti vrijeme pišite sljedeće: ntpdatentp1.ptb.de ( za mene koji sam u Europi )
Izgleda da su ovi problemi sa vremenom specificni za SuSE?
BTW kako je prosao daylight saving? Mandrake 9.0 mrtav hladan nista nije primjetio. Kad sam prekjuce upalio Windows, ovaj je vratio sat, pa je Mandrake vratio jos vise i tako sada kasnim sat vremena za ostatkom svijeta
j@#$%!
(editovano)Uh,Nisam vidio da je moj prijatelj sahbaz ovo vec opisao gore, ali ipak cu ostaviti jos jednom.(nije nastetu)
Pošto mi je tačno vrijeme na računaru bilo potrebno, malo sam se informisao oko ovoga i naštimao računar tako da pri svakom startu uzme tačno vrijeme iz interneta.
Evo kako to da uradite:
Eh, ovu komandu treba naravno izvesti pri svakom startu, zato je treba osigurati u neki skript koji se izvrsava pri startu i jos nesto, nesmijete imati aktiviran firewall.
Fina je i činjenica da odma vidite koliko sekundi je vaš sat kasnio ili brzao. +tongue+
istina je… barem sam ja na dva racunara koja su totalno ista po konfiguraciji i po operativnom sistemu ( SuSE 9 ) primjetio da se sistemsko vrijeme jednostavno mjenja. Tj. nakon podesenja sistemskog vremena, iduci dan, razlika u vremenu je bila 5 minuta, a dva dana kasnije 15 minuta… nakon par podesavanja sistemskog vremena, za pravo cudo su sada koliko toliko isti…