Ne aludiram ni na koga
kmLinux - moguće da imaju dozvolu od SuSE. Yast licenca eksplicitno traži dozvolu prije nego što možeš naplaćivati distribuciju.
Ne aludiram ni na koga
kmLinux - moguće da imaju dozvolu od SuSE. Yast licenca eksplicitno traži dozvolu prije nego što možeš naplaćivati distribuciju.
Još nešto do čega sam došao istraživanjem. Pravi problem sa SuSEom nije Yast licenca nego razni non-free softveri koje oni distribuiraju na svojim CDovima. Na primjer
Acrobat Reader - pogledajte ovo http://www.adobe.com/products/acrobat/acrrdistribute.html tačka 2.1.2 - Ne možete distribuirati software u paketu sa (b) bilo kojim drugim softverom za generisanje PDF datoteka koji nije licencirao Adobe (što uključuje KDE, OpenOffice, Scribus i more drugih).
Flash Player - http://www.macromedia.com/shockwave/download/license/desktop/
3.a Ne može se kopirati na bilo koji način (pa ni preko mreže) osim pod uslovima opisanim u 2.a. Dakle ako napraviš kopiju SuSEa kršiš ovu licencu. Licenciranje za distribuciju na CD ROMu odnosi se samo na Windows i MacOS!
Uz sve pokušaje nisam mogao naći licencu za Blackdown javu. Ako ima istu licencu kao Sun Java (direktan link na licencu ne radi ali može se naći na http://java.sun.com) ZABRANJENO je B.(iii). istovremeno distribuirati Sun Javu i bilo koju drugu Java implementaciju (npr. Kaffe). A onda pogledaj B.(v) “samo pod licencama koje štite Sunove interese”, ako sutra Sun odluči da GPL nije u njihovom interesu (a sami SuSE CDovi su pod GPLom) automatski ih više ne smiješ distribuirati. B.(vi) “pristaješ da štitiš Sun od svake odgovornosti” wtf???
Itd. bogzna koliko još ima ovakvih primjera, ali meni svi softveri nisu poznati i ne znam napamet koji od njih su pod poznatim licencama a koji imaju neku vlastitu licencu.
Drugim riječima, SuSE je možda kao kompanija dobio dozvole za distribuiranje svega ovoga, ali svako ko se usudi da kopira SuSE CDove rizikuje kršenje spomenutih pravila. Opet nemam pojma da li je kmLinux dobio sve potrebne dozvole ili se samo igraju sa životom. Moje mišljenje je da, ako ćemo kršiti zakone, onda možemo komotno distribuirati Windows.
evo danas imam novi problem
pokusao sam nabaciti amsn i kada sam mu rekao ./amsn ili $ wish amsn izbaci mi nesto /usr/bin/… wish not found. verzija tcl-a je 8.3 koliko sam ja vidio. Zna li neko u cemu je problem
[quote]Još nešto do čega sam došao istraživanjem. Pravi problem sa SuSEom nije Yast licenca nego razni non-free softveri koje oni distribuiraju na svojim CDovima.
…
[/quote]
Ne znam da li si primjetio ali kopiranje SuSE CD-ova apsolutno nema veze sa aplikacijama koje ti navodiš. Već smo utvrdili da prema Yast licenci ne smiju prodavati SuSE cd-ovi, a prema tome i ne može se postati “distibuter” bilo Acrobat-a bilo Jave i sl. Možda ni SuSE nema pravo staviti Ghostscript i Acrobat na isti CD/DVD (što očigledno nije istina)
Što se tiče flash-a pogledaj samo ovaj besmisao:
# You may not make or distribute copies of the Software, or electronically transfer the Software from one computer to another or over a network.
# You may not alter, merge, modify, adapt or translate the Software, or decompile, reverse engineer, disassemble, or otherwise reduce the Software to a human-perceivable form.
# You may not sell, rent, lease, or sublicense the Software.
Ne možeš prodati softver koji si kupio?! Takav zahtjev je u nekim zemljama ilegalan. A rekao bih i da je i inače diskutabilna provodljivost softverski licenci.
SuSE garantuje kupcu da može praviti kopije CD-ova i da može instalirati SuSE na proizvoljan broj računara, što se bitno razlikuje od odnosa M$-a. I naravno, mogu potegnuti argument da bi onemogućavanje kopiranja CD-ova stavljanjem “komercijalnih” aplikacija na iste, uskratilo moja prava na GPL softver koji se nalazi na CD-ovima. Da sad ne razglabamo dalje o čisto pravnim temama imam samo jednu ozbiljnu primjedbu:
Ne znam razloge iz kojih bi ti smetao SuSE, ali svaki dan pronalaziš razloge zašto je SuSE “loš”. Ljudi jednostavno imaju drugačiji poslovni model. Ako ti se ne sviđa, koristi/promoviraj drugu distribuciju, ali zaista ne vidim razloga traženju dlake u jajetu (a poređenje SuSE Linux-a i Windows-a smatram uvredljivim :lol:).
“Redistribucija” je svako pravljenje kopija medija, sa naplaćivanjem ili bez. A pogotovo sa naplaćivanjem. Ako si zaboravio, plan ULK je da naplaćuje kopiranje CDova.
Apsolutno se slažem ali licenca je licenca. Moramo poštovati legalnost ako želimo sarađivati sa državnim institucijama.
Gdje?
A ti pronalaziš razloge zašto je SuSE dobar stvarno bilo je x situacija kada sam branio SuSE i na ovom forumu, osim toga moja firma je prešla sa RedHata na SuSE dijelom i na moju inicijativu, ali ovdje diskutujemo o onome što je najbolje za ULK i njegove članove. ULK bi trebalo da podržava isključivo slobodan softver jer to je ono što je Linux, to je ono što nam je podarilo kernel i GCC kao osnovu sistema koji koristimo. Ili, kao što smo zaključili kada smo pravili kurseve, Linux jeste filozofija, bez filozofije Linux je samo još jedan operativni sistem koji ima svojih prednosti i mana i velika većina ljudi nema apsolutno nikakav razlog da ga koristi. Prije ili kasnije M$ ili Apple ili neko drugi će napraviti bolji OS, da li ćete onda svi zaboraviti šta ste govorili i prešaltati se?
Pazi bosanac, ne bih htio da misliš da potcjenjujem tvoju pamet ili poznavanje računara, ali sada moraš se odlučiti:
Ako hoćeš da naučiš o računaru i Linuxu, sada ćeš fino +alkatraz+ i saznati šta je wish, ko ga koristi, onda ćeš kucati $ whereis wish da vidiš gdje je na tvom računaru, saznaćeš kako amsn poziva wish, provjerićeš da li postoji opcija za “configure” u kojoj zadaješ prefix itd. itd. još puno učenja je pred tobom da bi postavljao sada ovakva pitanja.
Ako hoćeš da “samo radi” (“just works”) onda ćeš zaboraviti na source i potražićeš amsn.rpm, a ako ga nema onda fino koristi gaim ili kopete kao ostatak planete.
OK, onda se definitivno razlikujemo u stavovima. Ja sam za opensource a ti za free source (ispravi me ako griješim). Ne ježim se upotrebe komercijalnog (proprietary) softvera. Čisto praktičan stav, ako je nešto dobro koristiću ga. Između ostalog i sam Torvalds ima sličan (agnostičan) stav prema pitanjima koja Stallman gura već četvrt vijeka.
Također ne mislim da bi ULK trebao propovijedati neku “isključivu” filozofiju, “only and only free softver”. Šta ćeš reći nekome kome treba npr. Oracle na Linux-u? Izvinite, ali nama se ne sviđa Oracle na filozofskoj osnovi? Da su svi imali takav (nepraktičan?) stav Linux ne došao dokle je došao.
GNU jeste filozofija, Linux to nije. Ja odbijam koristiti termin GNU/Linux, nigdje u GPL-u se ne kaže "ako imate preko xy GNU paketa koji se isporučuju sa vašim OS-om/kernelom morate ga zvati GNU/xxxx ". Linus je (mudro?) prihvatio GPL licencu za kernel (time osiguravajući da svi koji imaju koristi od Linux-a moraju i dati nešto zauzvrat - poboljšanja ne kernelu), a koliko znam nikad nije bio ljubitelj GNU filozofije. No da i ja sad ne postanem isključiv, svako može voliti Linux iz ovih ili onih razloga, tu se barem slažemo.
P.S.
Redistribucija nije sam čin kopiranja CD-ova, nego samo “dilanje” CD-ova. Ako SuSE nigdje nije eksplicitno zabranio kopiranje CD-ova onda je to dozvoljeno (u Yast licenci kažu da ne smiješ >>prodavati<< kopije CD-ova, očigledno je da nemaju ništa protiv kopiranja). Zar nismo utvrdili da prilikom kopiranja Linux distribucije mi ustvari samo naplaćujemo medij (mislim da se ni prema GNU licenci ne može naplaćivati nešto drugo).
P.P.S.
Ja svaki dan pronalazim razloge zašto je SuSE najbolji. Ali to je moj lični stav i nikom ga ne naturam. Ako mi se neka druga distibucija ne sviđa neću je ni spominjati ni razmišljati o njoj (slijedi obavezna primjedba o tome zašto ne volim RH … ;))
Bosancheros,
kako najbrze da saznas dali je program instaliran na sistemu:
1.Otvori x-terminal
2. tipkaj prva tri ili cetiri slova programa koji te interesuje npr: ams
3. Pritisni tab tastu
Ako term. dopuni sam ime programa onda je instaliran, pritisni enter i on ce da startuje.
Pogledaj malo ovaj link:
http://www.opensource.org/docs/definition.php
Definicija open-sourcea je softver čija je redistribucija slobodna. Znači to što ti podržavaš nije ni open-source, nije čak ni freeware nego je proprietary budući da je to jedina kategorija softvera čija je redistribucija ograničena. Na onom prvom linku takođe možeš naći i pravnu definiciju redistribucije: The license shall not restrict any party from selling or giving away the software as a component of an aggregate software distribution containing programs from several different sources. Dakle bilo koja vrsta prodaje ili poklanjanja softvera kao sastavnog dijela bilo čega drugog smatra se redistribucijom.
Ja sam prvi za to da treba koristiti “best tool for the job” i prihvatam neke stepene “više free” i “manje free”. Ali govorim o onome što ULK treba da promovira među svojim članovima. Dakle potrebno je da se ULK standardizira na jednu distribuciju radi lakšeg supporta i ja smatram da ta distribucija mora biti 100% GNU, prvo zato što je najvažnija osobina Linuxa upravo GNU filozofija, drugo radi naše inicijative da Linux uđe u državne institucije moramo maksimalno biti legalisti i poštovati licence ma kako nebulozne one bile. U suprotnom, po čemu smo mi to bolji od ljudi koji nelegalno kopiraju Windows i ako je naš jedini argument da je Linux “bolji” (da ne govorim da se mnogi nikad neće složiti s time), postavlja se pitanje cijene treniranja i održavanja tj. TCO. Jedina računica po kojoj je Linux jeftiniji je ona po kojoj ljudi smiju raditi sa svojim programima što žele, nisu prisiljeni da ih upgraduju i mogu ih sami modificirati prema svojim potrebama, a to garantuje samo GNU licenca i srodne.
Dakle, ok, ako korisnik traži Oracle dobiće Oracle, ali ja ću mu uvijek preporučiti open-source rješenje ako ono postoji i ako je moguće i to je nešto što treba biti službena politika ULKa jer u suprotnom uskačemo sami sebi u usta, odakle nam osnova da preporučujemo ljudima Linux?? Izvini Adise, Oracle na Linuxu je dobar, ali Oracle na Solarisu je bolji. Isto tako, kao što sam ti rekao uživo, SuSE je za mene potpuno prihvatljiv ako se iz njega izvade stvari čija redistribucija nije slobodna.
Onda se slažemo, fino ne treba kopirati SuSE CD-ove, već raja treba povlačiti SuSE Linux sa net-a (sve fino, slobodno i GPL). To mogu raditi ljudi u inostranstvu, ali za sada u BiH to nije moguće (iz čisto ekonomskih razloga). Do dana kada budem imao xDSL prisiljen sam koristiti CD-ove.
Što se tiče opensource/free source razlika nisam ni rekao da su Acrobat, Flash ili sl. opensource. Mislio sam samo na filozofske razlike. Free source wants to be free (slobodan i besplatan), dok opensource teži da bude otvoren, ali ne i besplatan (što znači da želiš živjeti od kreiranja samog koda). Naravno, sav softver nikada neće biti besplatan, niti svi mogu živjeti od “usluga”. Morate nekoga plaćati da piše stvarni kod. Potreban nam je samo free Internet (sa free standardima) i free operativni sistemi sa osnovnim alatima (kompajleri, editori, browseri). Ostalo će se samo regulisati.
Vedrane: O linuxu neam blage zato i postavljam takva pitanja na ovom forumu misleci da cu lakse doci do odgovora koji mi treba. Svejedno hvala. Heh a sad sam bas procitao jedan post na bhwm forumu (primjetio sam da i ti dodjes sa vremena na vrijeme tamo)
Babysitter: Hvala pravo mi se svidja ova finta
p.s. zar gaim ili kopete imaju podrsku za msn?
GAIM I Koppet i AMSN imaju podrsku za MSN ali ja mislim da poslije 15 oktobra ni jedan od njih neradi. Bas zbog toga sam ja presao na PSI koji
koristi jabber server i sa njim je moguce da se koristi MSN protokol.
Svi rade, samo treba updatovati na zadnju verziju.
http://kopete.kde.org/ (pogledaj predzadnju vijest)
http://gaim.sourceforge.net/ (pogledaj zadnju vijest)
itd.
Ne reče, zašto nisi fino instalirao RPM za amsn?
Da li se može napržiti sadržaj SuSE FTP servera na neke CDove i onda to koristiti kao distribuciju?
Ustvari idealno bi bilo uzeti standardni SuSE, proći kroz listu paketa i izbaciti sve što se ne smije kopirati. Ja mislim da je ovaj kuLinux upravo to?
Možeš praviti mirrore SuSE ftp sajta <=> možeš i spržiti sve sa ftp-a na CD-ove (mislim da na ftp-u drže samo “nekomercijalne” aplikacije)
[quote]Svi rade, samo treba updatovati na zadnju verziju.
http://kopete.kde.org/ (pogledaj predzadnju vijest)
http://gaim.sourceforge.net/ (pogledaj zadnju vijest)
itd.
Ne reče, zašto nisi fino instalirao RPM za amsn?[/quote]
Zato sto nisam nasao a evo sada skidam gaim
ne znam jesu li neki shvatili sta je ova kmLinux verzija… radi se o obicnoj SuSE linux verziji 8.2, prilagodjenoj za skole u jednoj njemackoj pokrajini. Takodjer je tako strukturirana da su svi potrebni podaci u dvije datoteke, u kojima se nalaze aplikacije za desktop racunare ( u ovom slucaju office, internet, stvari za ucenje itd ). Po mom misljenju, za ovakvo nesto nije potrebna Yast licenca, jer se software ne prodaje, nego je samo prilagodjen za brzu instalaciju ( navodno samo 30min ) i automatski se konfigurira. Takodjer se u paketu ne nalaze neki programi koji explicitno zabranjuju distribuciju na bilo kakav nacin, bez dozvole izdavaca software.a…
ja mogu reci da sam fan SuSeta, iz jednog prostog razloga - veliki su konkurent Microsoftu sa ove strane bare… prisjetite se da je SuSE dobio natjecaj u pokrajinskoj vladi u Minhenu itd itd… istina, nekad imaju glupih stvari - ni meni se ne svidja raspored menija, ali Boze mili… to sto Yast nudi 1280x1024 na 15 incnom monitoru sam sam isprobao i dozivio ( ali to je uvijek standard izgleda )… ako cemo sad traziti mane izmedju distribucija, zasto nebi odmah presli na windows… microsoft ih ima na bacanje…
Pozdrav
ICE
Kao sto vam na knoppixu niko nebrani da odstranite nepozeljne pakete tako vam SuSE nebrani da promijenite Meni ,odnosno rezoluciju monitora.
Ta diskusija je bila u kontekstu poređenja Knoppixa sa “običnim” Debianom, IMO lakše je skinuti višak paketa sa Knoppixa nego instalirati Debian. Naravno, treba težiti distribuciji koja što više stvari odradi out-of-the-box, nemam pametnija posla nego da sat vremena provedem premještajući stvari gore-dole u menijima.
Pa ti kao da nikad nisi čuo za “free as in freedom, not free as in beer”??? Please pročitaj http://www.gnu.org/philosophy/selling.html
FSF hladno prodaje svoje proizvode, razlika između free i open-source jeste što open-source (BSD licenca i slične) dozvoljava kompaniji da kasnije “zatvori” kod i prodaje izmijenjenu verziju. To se inače zove “embrace and extend”. Najbolji primjer ti je Microsoft koji je uzeo BSD licencirani Kerberos protokol i napravio njegovu nekompatibilnu verziju, tako da sada open-source implementacije moraju vršiti reverzni inžinjering da bi mogli pričati sa Windows mrežama. Zašto bih ja radio na nečemu da bi kasnije neka kompanija zarađivala na mom radu??? Zato GNU all the way