Evo sinoc sam nabacio rh9 preko suse 8 da vidim na sta lici. Eh sada su izbili problemi pa cu vas malo “maltretirati” svojim glupostima jer sam newbie.
Prvi problem mi je displey tj slika mi je otisla malo u desnu stranu pa me to pravo nervira a u susetu sam to fino mogao podesiti sa strelicama i sve je bilo udure, a ovdje sam sve “obisao” i nisam nasao nesto slicno. (koristim GNOME graficko okruzenje iako to nije vazno al et)
Drugi problem mi je sto nemogu da nadjem ostale “win” particije tj fat sto sam kod suseta mogao bez problema.
i kazu da je RedHat laksi za početnike od obdarengo na suseta, bosanac ev skidam SuSE 9.0 pa kad ga skinemo, samo ukines crvendaca fesovca, i udpgarde na suse 9.0
Nedim
Da, SAX je bio jedini alat koji je mogao ovo da mijenja. Pogledaj dali imas program XF86Setup instaliran. U njemu postoje opcije za namjestanje monitora. Nisam siguran mozes li pomijerati sliku. Jednostavno isprobaj :rolleyes:
joj da znas da hocu, cim budem slobodan jedan cetvrtak idem na ilidju da pokupi najnoviju (heh ubrzo necu sigurno imati vremena) distribuciju mandrake-a i ako bude taj suse 9 jer mi je malo krivo sto sam ukinuo 8 jes da ima stvari sto mi se svidja kod ovog rh ali mnogo vise stvari mi se svidjalo kod suseta jedino stpo me tamo zezao lilo, nisam ga uspio nikako srediti pa sam ga dizao sa diskete, jer u suprotnom nisam mogao u win nikako. Nego recite mi sta mislite o mandreku recimo 9 ili 9.1? cuo sam da je lagan za ove “najnaprednije” korisnike kao sto sam ja
Pa isprobaj ga i vidi dali ti odgovara. Poznat je za svoju jednostavnost. Ovdje ces naci dosta ljudi koji se razumiju sa Mandrake-om pa ukoliko budes imao pitanja moze ti se pomoci.
[quote]Mandrake 9.1 je dobar.
Problem oko particija - prelistaj forum malo, to se svaki mjesec ponovo objašnjava. 8)[/quote]
Imao sam priliku ovih dana da isprobam Mandrake 9.1 i Red Hat 9.0 , kada ih poredim sa SuSe 8.2 rekao bih da je od ovih “Easy to use” distribucija Mandrake najbolji. Ima vrlo jednostavnu instalacionu proceduru i “Control centar” i RH i MDK imaju puno ugladjeniji i ljepsi desktop od SuSe-a. RH -ov instalacijski program (anaconda ako se ne varam) je imao glup BUG u grafickom modu - jednostavno mi nije dao da upisem neke podatke u zato odredjene textboxove kod podesavanja root passworda pa sam morao instalirati u vrlo ruznom tekstualnom modu. Dakle … od sad za linux newbie preporucujem Mandrake!
Cim dodjem do njega nabaciti cu ga definitivno. A potpuno si u pravu za suse desktop da nije nesto sredjen recimo kao rh9. Kod rh9 mi se nikako nesvidja sto ne mogu pristupiti “win” particijama kakav je mandrake stim jer mi je to vrlo vazno tamo mi je sve a odgovara mi da mogu prici podacima i sa wina i linuxa. Negdje sam procitao da suse 9 moze pristuputi i ntfs particijama.
Heh sad pogledah u potpisu root@bih.net.ba pa se sjetih da mi je neko ispricao: kaze momak otisao do nekog isp-a (nesjecam se kojeg) i htjeo da napravi dial-up account. Te tamo vamo pita ga ona na salteru valjda koji ces username? Kaze daj mi root. Cek samo da provjerim - i gleda ona gleda te kaze zauzet je taj moze li koji drugi?
hehehe
[quote]
Imao sam priliku ovih dana da isprobam Mandrake 9.1 i Red Hat 9.0 , kada ih poredim sa SuSe 8.2 rekao bih da je od ovih “Easy to use” distribucija Mandrake najbolji. Ima vrlo jednostavnu instalacionu proceduru i “Control centar” i RH i MDK imaju puno ugladjeniji i ljepsi desktop od SuSe-a. RH -ov instalacijski program (anaconda ako se ne varam) je imao glup BUG u grafickom modu - jednostavno mi nije dao da upisem neke podatke u zato odredjene textboxove kod podesavanja root passworda pa sam morao instalirati u vrlo ruznom tekstualnom modu. Dakle … od sad za linux newbie preporucujem Mandrake![/quote]
Stara je to poznanica. Mandrake je uvijek bio najbolji za onoga ko tek počinje sa Linuxom. Ali to i nije bitno…
Sve do zavisi od znanja čovjeka koji sjedi tu…
Joj, nemojte da počinjem o SuSEtu i njegovim problemima. Od instalisanja po defaultu na rezoluciji 1280x1024 na 15" monitoru!?, do očajne strukture menija (editori spadaju u “Office applications”??? a tek “Internet” pa taj meni ko je organizovao nema blage veze ni o čemu).
BTW nedavno sam saznao da je Mandrake samo pođonio strukturu menija od Debiana
[quote]Za one kojima trebaju ( jos uvijek) windows patricije:
[/quote]
Ovdje je rijec o pocetniku … ili RedHat nije podesio fstab poslije instalacije ili korisnik nije znao kako da pristupi ili na kojem direktoriju je mountan fat fajlsistem jer redhat nije izbacio ikone …
Nemam ništa protiv, ali bojim se da nas licenca sprječava u tome (još o licenci).
U pitanju su sitnice, ali upravo ona vrsta sitnica koje se, kada se javljaju u ogromnim količinama, vremenom akumuliraju u jedan osjećaj nelagode i nervoze koji me natjera da se vratim na Windows. Pardon - prošlo vrijeme - to se dešavalo dok nisam postao sretni korisnik Mandrake Linuxa 8)
Imam osjećaj da ljudi koji propagiraju određene distribucije (ne mislim na SuSE! SuSE je za mene trenutno 2. distribucija po nivou ispoliranosti) na svojim dekstopima koriste Windows, a Linux koriste isključivo za testiranje i igru.
Eh da je i meni doci do tog mandraka Danas sam pokusavao mountati te fart particije ali kaze rh nemere heh sto sam se zajebao sto nabacih ovo govno od rh preko suseta
Ne razumijem ovo bas najbolje … Ako aludiras na mene i moju izjavu prije nekoliko dana da je slackware dobra distribucija pa sad mandrake onda … sta cu ti ja Ne trebam se pravdati. Slackware je i dalje distribucija koja se meni najvise svidja a Mandrake je distribucija koju bih preporucio ljudima koji se tek susrecu s linuxom. To je jednostavno. Slackware mi je bolja dis.t iz razloga sto ne volim da se sve samo podesi (kao sto je slucaj kod Mandrake-a :)))) I mislim da je graficki mod u instalaciji nepotreban A definitivno najjednostavniju instalaciju ima Knoppix
Btw. ovih dana imam mogucnost da testiram 6 linux distribucija na 6 identicnih masina. Kakve biste mi kriterije preporucili ? Btw. postoji li neki kvantitativni kriterij po kojem bi se testirale distribucije ?