Ovako, kako mogu pogledati da li na sustavu postoji netko sa nekim korisnickim imenom … recimo “korisnik”.
Sto se tice procesa … Zanima me kako se ispisuju svi PID-ovi procesa na sustavu koji u imenu sadrze “apache”. Kada to napravim, kako bi ugasio sve procese koje u imenu to isto sadrze.
I zadnje pitanje, kako da izlistam sve procese na sustave koje je pokrenuo root.
Ovo mi treba za neki seminar, nisam dobio literaturu a nikako da nadjem na netu…
Ovako, kako mogu pogledati da li na sustavu postoji netko sa nekim korisnickim imenom … recimo “korisnik”.[/quote]
Mozes na vise nacina, mozes recimo pogledati sadrzaj datoteke /etc/passwd i potraziti korisnika. Ako ti bas treba samo lista korisnika, bez dodatnih informacija, mozes nesto ovako:
Za korisnika mislim da bi mogao zaviriti u /etc/passwd sa:
Koristis grep da izoliras specificnog korisnika na ovaj nacin
A za procese jednostavno postoji naredba ps koja se koristi ovako:
Opet mozes grep koristiti al malo drugacije sada:
Isto za root procese.
Takodjer za realtime informacije o procesima se moze koristiti “top” naredba
Za vise informacija ukucaj “man grep”, “man ps” i “man top”. Za nasilno gasenje procesa sluzi kill naredba, ali postoje init skripte koje to rade pravilno. Znam da se na debianu apache gasi na sljedeci nacin:
Trebas imati superuser privilegije za to.
Btw, pretragu vrsi na engleskom ako znas jezik.
[quote=Amar][quote=Wizz]ps aux | grep "apache"
[/quote]
Zar ce ovo raditi i sa navodnim znacima?[/quote]
Daaaa. Ako imas tekst sa ramakom onda ti bas trebaju. Inace ne pisem al valja steci naviku.
i onda ukucaš svoje pitanje[/quote]
Ja ili pokretac teme?[/quote]
ma jok ti, ovaj malac, dobro ga je vedran skonto, radimo mu zadaće, ali haj malo, ali sad ovo ispade ko mini testovi za naske
Mrsko ljudima da googleaju. Fakat bi u skole trebalo uvesit predmet Google. Fino naucis kako da trazis ono sto ti treba. Danas nije fazon imati sve u glavi nego znati kako to na internetu naci.
e ne znam šta bi ti reko, fakat ja dok nisam na ovaj forum počeo dolaziti ja nisam znao da mogu veliku većinu stvari zagooglati, ali ovdje sam naučio googlati, tako da u jednu ruku moža neki nenamjerno postavljaju (za nas prvi hit na google) pitanja, recimo i ja kad sam teko došo na forum nije mi naumpadalo da pretražim forum itd, kontam ono ko da ja jedini imam taj problema, ali sada je totalno oposit, za svaki problem, znam da mora bit neki lik koji je to iskusio i onda postavio na neki forum, moje je samo da pretražim arhivu
ps:
a to za googlanje, to treba i u rječnike uvesti kao glagol
Nemojte se vi prevariti. Google daje ciljane rezultate i treba mu dok nadodje. Tek nakon nekog vremena mi je poceo davati relevantne rezultate vezane za linux kad sam ga tek poceo koristiti. I poceo je skroz lose rezultate davati. Ne znam da li je itko to jos primjetio.
meni je solidan, samo treba dobro ubost traženi pojam[/quote]
Ja rijetko da neki problem ne mogu rijesiti uz Google. Ponekad ide brze ovdje ili na IRC-u, pa ako sam u zurbi pitam i bez mnogo google-anja. Ali elementarne stvari su fakat medju prvih 10 hit-ova.