Ali, treba da naznacim da bi trebalo izdati drugo izdanje ovog teksta, prije svega zato što je dobar, a onda zato što ima neke neispravnosti. Naime,
killall -HUP cat /usr/local/var/proftpd.pid — ovaj red ne restarta ftp server http://213.66.210.114/linux.html — broken link
Ali sve u svemu svaka čast.
Eh ja sam instalirao na server ovaj FTP, konfigurisao ga, ali mi nije jasno kako da naštimam da mu mogu pristupiti preko weba?
Čudi me da ta komanda neradi …
Naravo zavisi i od samo g user-a i da li je server stanalone ili inetd baziran Castaglia site-- jedan od onih koji razvijaju PROFTPD
U svakom slučaju ubi PID pa ga startaj ponovo ( to be on the safe side )
Kako mu nemožeš pristupiti sa web-a ?
Iza čega si ? Router ? Firewall ?
Server je na rooteru. Inaće serveru pristupan preko ssh preko kojeg sam mu i instalirao ProFTPd (naravno kao root). Eh sad mene interesuje zašto ne može da ide ftp.lug… Razumiješ?
Radi li sa lokala ? ( predpostavljam da radi cim si rekao da nemože preko weba ali opet pitam )
Vjerovatno da si stavio port 21 kao access port za ftp server
i da si namjsetio NAT na ruteru da pokazuje na server i port 21 i dati server??
Ako nisi uradi ovo:
SET NAT ENTRY ADD IPSERVERA 21 0.0.0.0 21
SET NAT ENTRY ADD IPSERVERA 20 0.0.0.0 20
[quote]Vjerovatno da si stavio port 21 kao access port za ftp server
i da si namjsetio NAT na ruteru da pokazuje na server i port 21 i dati server?? [/quote]
Da port mi je 21, ali za ovo oko NAT-a nisam siguran.
[quote]Ako nisi uradi ovo:
SET NAT ENTRY ADD IPSERVERA 21 0.0.0.0 21
SET NAT ENTRY ADD IPSERVERA 20 0.0.0.0 20 [/quote]
Nije mi jasno gdje ove dvije linije trebam da dodam.
Ako hoćeš možemo se dogovoriti da ti napravim account na serveru pa da mi ako hoćeš/možeš pomogneš oko ovoga.
SET NAT je komanda kojom se štima protok infa/saobraćaja na routeru ( hardware router ne software bazirani router na PC ) Ta komanda ustvari govori da saobraćaj koji postavlja pitanja/kontakt sa nesigurne zone na sigurnu preko kapije 21 će biti usmjerne u ovom slučaju na PC sa “primjer IP 10.0.0.23 21.” To se štima preko telnet-a !
Vidim da nemože ni sa lokala ! Jesi li startao proftpd i ako si …kako si ga startao ? Da li čita tvoj proftpd.conf ili čita default ? Gdje je instaliran ?
Koristiš li firewall ? Da li naštimao to kako treba ?
Pravilno startanje je /tvoj/proftpod/dir proftpd -c /mjesto/gdje/je/proftpd.conf
Šta debug kaže ?
Napravi mi access na serveru pa će mo se dogovoriti !