Programi za poslije

E ovako:
Kada npr. kucam sudo apt get-install vlc, tada ce instaler povuci sta treba s neta (tj. vlc player i jos neke pakete) i to sve lijepo radi. Ali meni treba da kad to uradim, da nekako sacuvam to sto je skinuo instaler i da mogu poslije bez interneta instalirati vlc player ili bilo sta drugo (codece, firefox itd.). Ono sto sam pokusavao do sad je to da sacuvam sadrzaj foldera cache, u koji se sve sto se skida, zapravo i snima ali nakon nekog vremena taj foder bude odprilike nekih 2 GB a to mi je puno da cuvam ako mi to treba da bih mogao posije da imam ove programe…

Zapravo mi je sve kod linuxa nekako zbunjujuce to sa paketima (znam da su programi tako organizovani), ali postoji li nacin, ili da li neko ima npr. ono dvd sa programima za linux i to je to. Internet ne treba. Kako da sebi napravim tako nesto, da imam programe “za poslije”?

I u cemu je razika ako sninem deb paket ili tar.gz? Ovo drugo je arhiva (to mi je jasno), ali da li ta arhiva nosi sve pakete koji trebaju da se instalira taj program koji je i skinut kao arhiva…

Uh…bas sam se raspisao…eto valjda ste skontali sta bih htjeo…pozdrav…

P.S. U vezi pitanja? Kako vi ostali to radite?

Pa ne moras sve pakete snimati iz cache-a, samo one koje zelis iskoristiti poslije. Na jedan DVD stane oko 4,7GB tako da ne vidim zasto je cache folder od 2GB problem :\

Programi koji dolaze upakovani kao tar.gz arhive su obično izvorni kod programa koji ti samostalno kompajliras.

Ja obicno instaliram programe pomocu aptitude-a, odnosno apt-get. Kompajliram samo one programe koji su zastarili u debian repozitorijima ( kojih nazalost ima dosta ). Ne drzim backup deb paketa…

Zavisi šta podrazumijevaš pod “za poslije”. Možda najbolje DVD-RW pa zapržiš sadržaj cache folder-a (ili koristiš AptOnCD, to je “ono dvd sa programima za linux”).

tar.gz u većini slučajeva sadrži izvorni kod, što znači da za instalaciju moraš imati instalirane odgovarajuće biblioteke, compiler, hrpu dev-paketa itd. Za svaki program trebaš pročitati ReadMe da vidiš koje dependencies-e trebaš instalirati itd. Zato, drži se .deb-a.

P.S. Ja lično čuvam samo programe kojih nema u Ubuntu repozitorijima, fino zapržim na DVD povremeno i to je to.

aptoncd

Možda je ovo rješenje tvojih problema:
http://www.entner.net/blog/how-to-make-ubuntu-dvds-including-main-the-universe-and-everything

[quote=vedran]Možda je ovo rješenje tvojih problema:
http://www.entner.net/blog/how-to-make-ubuntu-dvds-including-main-the-universe-and-everything[/quote]
Jeste upravo to. Ali ne treba mi to sve…kako da izaberem sebi samo ono sto mi treba pa da to skinem a ne ovih svih 14 GB.

Onda AptOnCd :slight_smile: ne kontam kako drugačije zamišljaš da riješiš taj problem.

Ma ok. Mislio sam da postoji neki drugi nacin kao sto recimo serviseri imaju cd koji nazivaju “alati” i na njemu imaju sve sto im treba da srede racunar. Naravno, windows je u pitanju. (ACDSee, Acrobat Reader, Nero, K-Lite Mega Codec, Winamp, Winrar itd.)

Na to sam mislio…ali nema veze, koristicu AptOnCD. Vec sam koristio tako da znam sta treba…

Pa ni oni ne skinu taj cd sa nekog sajta nego ga naprave sami :slight_smile:

Imam i ja takav cd i ne mislim da se skida s net-a, ali (bar ja) kad nakupim programa onda to snimim na cd. A nakupim ih svakako (sa neta, od nekog uzmem ili nesto trece). Ma nema veze… :slight_smile: