da li svaki program koji je pisan za linux(koji se skine sa interneta) radi na svim distribucijama linuxa?
Vecinom rade i u svakom tom programu imas neki “How to” file ili “Readme” itd… pa samo otvori i pogledaj kako se instalira i to je to.
Pozdravi od
Dine
Kad smo vec kod toga, imam jedno pitanje : veliki plus windowsa je postojanje veoma kvalitetnih programa(office, dreamweaver i sl.), a i shareware je odlican.
Dakle, kada biste pravili neku paralelu, postoji li na linuxu ista slicno:
Dreamweaver-u, Corelu, Adobe Photoshopu(nemojte samo rec Gimp) ? Pitam ovo jer su ovo programi koje daleko najcesce koristim i bez Dreamweavera ne mogu zamisliti operativni sistem Ili barem bez necega sto nema finu podrsku za PHP 8)
pod linux-om mozes probati “Blue Fish” ili “Quanta”, koliko se sjecam i CoffeeCup je imao verziju za linux a ja mislim da raja sa Evrsoft-a treba da izda i linux verziju. Imao sam jos jedan program ali sam zaboravio ime i gdje sam ga skinuo, kada skontam javicu ti.
Gimp koliko ja znam je pravo slican PS-u i ima dosta karafeka.
Dreamweaver = Quanta pluss ili VI :lol:
Photoshop = GAIM zašto da ne ?
Office = Ooo
Još nešto ??
Ako skineš izvorni kod i sam ga kompajliraš onda može na “svakoj” distribuciji ,. Većinom postoje gotovo kompajlirani programi za neke poznatije distribucije kao npr. red hat, Mandrake , SuSE, Debijan itd. U svakom slučaju, u prednosti je onaj ko zna čitati. (INSTALL i README ) 8-[
-Corel Linux;
-Adobe Photoshop = instalacija koristeci CrossOver Office
-Dreamweaver = Quanta
Corel PhotoPaint za Linux se može skinuti besplatno sa corelove stranice, koristite Google za detalje.
Markoleo, jarane: drži se ti RPMova i prethodno 1927 puta provjeri da li je baš rađen za tvoju verziju tvoje distribucije. www.rpmfind.net za početak. Što se tiče source-ova, uz svo dužno poštovanje prema kolegama Linuxašima, ne preporučujem njihovo korištenje bez makar malo iskustva. Nećeš biti u stanju da rezolviraš dependencies bez solidnog poznavanja GNU/Linux sistema.
mala dopuna: RPMfind je beskoristan za SuSE