Programiranje ATMEL Mikrokontrolera

Na Chat-u smo načeli temu sa Mikrokontrolerima, pa evo par stranica:

Za programiranje se može koristiti ova pločica koja je nažalost skupa (oko 100 Eu.)

http://www.elektronikladen.de/stk500.html

Naravno da se uz malo spretnosti može improvizovati. Par otpornika i tranzistora i već ste skroili vaš lični “programer”:
http://s-huehn.de/elektronik/avr-prog/avr-prog.htm
Kao što vidite na šemama, moguće ih je programirati kako na serijskom tako i na paralelnom portu.

Softver za programiranje:
http://www.lancos.com/prog.html
Naravno za Linux.

Chipovi nisu skupi. Najbolje je na Ebay potraziti za “ATMEL” i pogledati sta ispadne. Neki prodovači nude paketiće sa 10-tak chipova pa ispadne jeftinije.
http://search.ebay.de/search/search.dll?x=0&y=0&MfcISAPICommand=GetResult&krd=1&ht=1&shortcut=4&SortProperty=MetaEndSort&cgiurl=http%3A%2F%2Fcgi.ebay.de%2Fws%2F&maxRecordsPerPage=50&st=2&ebaytag1code=77&query=atmel
Crazy_m: ako nađeš šta interesantno javi mi .

Moj mali doprinos temi:

http://www.uclinux.org/
Embedded Linux/Microcontroller Project

Baby:

Evo naso sam nes meni interesantno:

http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=3053164276&category=12949
http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=3053966106&category=12949
http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=2565332358&category=34363 - objasni mi o cemu se ovdje radi (meni se cini da se dobije 10 komada)

bono, ovaj uClinux je super. Sjecas li se kad smo pricali o onom pc104 standardu i njegovoj skupoci za home usera. Slijecedi dan nakon toga uzeo sam od druga PalmIII i nabacio na njega uClinux. Super fercera… :slight_smile: Ali na zalost PalmIII nije moj pa sam morao sve vratiti kako je bilo :frowning:

hm… ja sam prije radio na jedno programeru za AT2051 ( ne za AVR modele ), sigurno negdje imam shemu i C kod za programiranje slicnih chipova… ako nekome treba, neka se slobodno javi, samo moram potraziti…

Pozdrav

ICE

Nepiše nigdje o 10 komada. Izgleda da je samo jedan ATMEGA8 SMD i to nov. To je jedan od onih velikih sa dvadesetak izlaza.

Nisam probala uClinux jer mi trenutno za moj projekat ne odgovara, bas me interesuju iskustva. Onaj Lynx koji si mi poslao je real time (hard) OS i cesto se koristi za embedded PC. Imam namjeru njega nesto kasnije isprobati.

Ono sto sada proucavam je RTAI (real time aplication interface), koji je zapravo patch za standardni Linux, da bi mogao biti real time OS. Imate vise informacija o tome na: http://www.aero.polimi.it/~rtai/

Imam namjeru probati i OpenRTLinux (GPL) - http://www.linuxdevices.com/products/PD7904226236.html

Inace na linuxdevices.com mozete naci vise informacija na temu RT/embedded Linux.

Poz,

Btw, ima i ovaj projekat: http://www.etlinux.org/

Do sada nisam imao iskusta sa ovim kontrolerima. Uzeo sam sebi za cilj da počnem proučavati prve procesore koji su bili "nekada"na tržištu (interesuje me samo što nerazumijem). U mojoj nekadašnjoj školskoj knjigi je objašnjen 8080 kao i metode za njegovo programiranje ( Assembler :tuzan: ) .
pitanje: Dali vam je poznat još neki "stariji " procesor ?

Da odgovorim sam na svoje pitanje:
Još raniji procesori su intelovi 2040, 3040 i naravno 4040. Ali tek 8080 je revolucionirao home computere. On je recimo srce legendarnog ALTAIR 8800. ( Šta sve nestoji u Googl-u)
Ipak sam uvidio da je primitivan u odnosu na današnje mikrokontrolere koji nose ram i taktni kvarc u sebi.

Evo slike Altaira ukoliko se nesjećate.

helou,

http://fr.linuxfocus.org/English/November2002/article251.meta.shtml

oo yeah

http://fr.linuxfocus.org/English/March2002/article231.shtml

Hvala na linkovima ! Interesantno :idea:

Zna li ko zasto je kod u Asembleru znatno manji od koda tj. istog programa u npr. C-u ?

sta podrazumjevas pod “manji”… zauzima manje prostora… ?? ili… po mom misljenju C/c++ sadrze overhead sto se tice koda… ipak u assembleru imas odredjen broj instrukcija koje mozes koristiti, registre i to je to…

Pozdrav

ICE

Da, u medjuvremenu sam saznao da je do overheda .

ne moras saznati bas… razmisli malo i skuzit ces i bez da ti neko to mora reci :slight_smile:

PS: iduci put mi prije reci kad nesto saznas, da ne moram dzabe pisati :wink:

Pozdrav

ICE

Zna li ko linkove gdje se mogu naci tutoriali za programiranje AVR procesora preko asemblera (Osim avrfreaks). Znam da se moze koristiti avr-gcc ali je .hex veci nego kad se koristi asembler.

Poz,
Mirza

crazy_m: djes ba, nemoj trazit linkove vec ides direktno na atmel.com i trazi instrukcije i gradju procesora koji te interesuje to ti je sve sto ti treba za asm programiranje tih procesora, tamo ces sve nac.
a jos da ti velim da ti to nije pametno, jer sad imas tih Atmel-a od 16kb memorije za kod. tako da mislim da ti je to dovoljno.
mislim radio sam tako i sa PIC-om konkretno PIC16F84 on ima 1kb memorije za kod i u njega mi je dosad sve stalo sto sam pravio i to u picbasic-u, a ne asm-u.

znaci nemoj se dzaba zezat sa asm-om odma pocni pisat kod u C-u, jer prvo malo da ufatis kako taj kod radi itd…

Evo ti konkretno ATmega162
"16-Kbyte self-programming Flash Program Memory, 1-Kbyte SRAM, 512 Byte EEPROM, JTAG interface for on-chip-debug. Up to 16 MIPS throughput at 16 MHz. "

,a vidi jos ovog

ATmega128
"128-Kbyte self-programming Flash Program Memory, 4-Kbyte SRAM, 4-Kbyte EEPROM, 8 Channel 10-bit A/D-converter. JTAG interface for on-chip-debug. Up to 16 MIPS throughput at 16 Mhz. "

Eto kupis taj ATmega128 i pocni pisat u C-u kod imas dovoljno prostora da napravis uredjaj koji ce sa harddisk-a citat podatke i jos da ti ostane mjesta :slight_smile:

maher_

Šteta što ovdje više niko neposta, izgleda da nas hardweraša manje ima nego softweraša! Mirza gdje si , javi se !
Nekoliko dana već radim na pločici za programiranje i evo večeras mogu napokon reći da sam gotov. Uzeo sam 2313-ku , iako malo jednostavniji kontroler, vrlo moćan. Dao sam mu kvarc sa 4 MHz pa cu vidjeti dali je dovoljno. Sad sam evo upravo uspio da napravim obični migavac i funkcioniše. Koristio sam ponyprog2000 , instalirao naravno na Linuxu i fura bez problema. www.miralem.privat.t-online.de/Bildschirmphoto1.jpg
Evo i dobre dokumentacije koju sam i ja lično koristio:
http://www.avr-asm-tutorial.net/ Na lijevoj strani je engleski tutorial u pdf formatu pa ko voli nek izvoli. Razumljivo je pisan i super je za početnike. Zaboravite Avr-Gcc, učite odmah assembler jer se bolje shvati funkcionalnost kontrolera i programi su manji.

Evo Mirze, u skoli se muci sa (!) impulsnom i digitalnom tehnikom (!). Nemam vremena ni da spavam kako treba.

Sto se tice Atmela nisam jos nabavio nijedan microprocesor pa tako da ne mogu nista ni expermentisati :smiley: Ovo je Bosna … Nema nista sto mi treba :smiley:

Ja sam gledao neke radove sto su radili ljudi i stvarno sam zapanjen sta sve ovi kontroleri mogu …

Toliko od mene za sada …

peace

Mirza

Neka, neka Mirza, samo uči ! Živimo da učimo ! Đžaba ti mikrocontroler ako neznaš šta je registar i kao je građen. Ja ću ti početkom Marta (ovaj puta) sigurno za Tuzlu pa ako nešto želiš reci da ponesem. Ja sam plaćao 4433 oko 4 Eura po komadu a 2313-ke oko 3 Eura. Znači nisu skupi, ali računaj da ti treba kvarz par kondenzatorčića kao i ispravljač za 5V (7805). Osim toga treba ti kablo za seriski port, jedan rs232 priključak i jedna pločica na kojoj se sve to spoji. Znači ima toga dok se sve ne sklopi. Uvijek je problematiično kreirati pločice ako nemaš dobru elektronsku prodavnicu u blizini jer u protivnom moras da prekines rad za nekoliko dana samo zato sto ti fali neki otpornik. Predpostavljam da u Tuzli sigurno postoji neka dobra el. prodavnica gdje možeš te sitnice nabaviti.
Evo i assembler za LINUX kojeg i ja lično još nisam koristio:
http://linux.tucows.com/preview/7992.html jer još učim neke stvari, pa me je malo strah da flešujem sopstvene programe dok se ne uhodam sa asemblerom. Ja ću i dalje raditi na pokretanju motora , ukoliko mi to vrijeme dozvoli, jer ovo čudešce možeš maltene ugraditi u kutiju šibica ( Baterija i ispravljač mislim takodje) i to sa 2000 komandi. Šta nam je više potrebno. Već zamišljam budućnost u kojoj nema lemljenja u elektronici nego se svi spojevi realizuju na računaru i presnime u flash mikrokontrolera koji zamjenjuje sve te kompleksne spojeve. Ali dosta sanarenja idemo dalje na posao…

…Čujemo se

PS.Evo upravo nadjoh jos jedan dobar asembler za linux ( nisu potrebne def.inc datoteke)http://www.avr-asm-tutorial.net/gavrasm/index_en.html