Programiranje na Linuxu (bilo: Pitanje)

Moze li mi neko reci koji je nabolji linux za programiranje i koji programski jezik preporucujete za pocetnika?

Slackware ili Gentoo. Programski jezik C.

de ba ne truni više :D, da ne kažem šta drugo, nemoj zezat raju :slight_smile:

što se tiče linux-a, svi su ti haman isti, ali najmanje ćeš se napatiti sa distribucijama koje u repozitorijima već imaju spakovane sve moguće i nemoguće alate koji ti trebaju za to, naravno preporučujem ti Ubuntu ili Debian, s tim da ti je Ubuntu malo bolji ako želiš da imaš najnovije verzije programskih jezika.

zavisi šta želiš da programiraš, web? ili neke desktop aplikacije?

de ba ne truni više :D, da ne kažem šta drugo, nemoj zezat raju :slight_smile:

što se tiče linux-a, svi su ti haman isti, ali najmanje ćeš se napatiti sa distribucijama koje u repozitorijima već imaju spakovane sve moguće i nemoguće alate koji ti trebaju za to, naravno preporučujem ti Ubuntu ili Debian, s tim da ti je Ubuntu malo bolji ako želiš da imaš najnovije verzije programskih jezika.

zavisi šta želiš da programiraš, web? ili neke desktop aplikacije?[/quote]
Pa web ne vise desktop, ali hocu neki linux distro da nemoram guliti previse pacheva za jezike

Jesi ikada programirao u zivotu? Sta hoces da programiras? Koliko poznajes linux? Mislim doci na forum i postaviti pitanje tipa ja bih programirao, sta je i dje je najbolje je malo bezveze.

Da malo u basicu, Desktop aplikacije, Linux poznajem malo koristim ubuntu 2-3 mjeseca i to mi je prvo sretanje sa linuxom

Pa eto, onda ostani na Ubuntu-u. Potpuno je svejedno koji distro koristis, na svakom ces morati sjesti i pisati kod. Ako nemas nekog iskustva u programiranju, uzmi neku knjigu, tutorial, bilo sta i preradi. Ostavi se neki IDE-a za pocetak, tekst editor i udri.

Ja bih ti preporucio recimo Python koji ima jako jednostavnu sintaksu i vrlo se brzo uci. Uz to, pogodan je za gotovo svaku namjenu, od sistemskog programiranja, skriptiranja, grafickog programiranja… Python interpreter je sigurno vec instaliran, vjerovatno neka 2.x verzija. U medjuvremenu se pojavila i verzija 3.x koja nije kompatibilna sa verzijom 2.x. Ako nadjes neku knjigu koja se bavi iskljucivo verzijom tri, moraces instalirati 3.x interpreter. Google kako to da uradis.

Od knjiga bih ti preporucio O’Reilly izdanja za Python, Learning Python i Programming Python.

Ako hoces iskljucivo web da programiras, onda ti je prva stanica PHP. Uz predznanje XHTML-a i CSS-a. Kasnije jos malo JavaScripta i Ajaxa i to je to.

Ako te zanimaju iskljucivo dekstop aplikacije, onda ti je najbolje krenuti sa Javom. Trebas instalirati jdk, sun-ov ili opensource, svejedno.

Eto skontaj sta hoces da radis pa izaberi.

P.S. Kada se malo uhodas sa nekim od navedenih jezika, C je uvijek dobro nauciti.

ako je web onda ti je moj prijedlog PHP+HTML

  • CSS

Ima jos bruku toga za web, ali ovo troje je osnovno. Naravno, mora imati i osnovna znanja o bazama podataka jer gotovo svaka modernija web stranica ima iza sebe neku bazu. PostgreSQL ili MySQL, svejedno.

Kasnije moze ganjati razne frameworke, JS, Ajax i sl.

Da malo u basicu, Desktop aplikacije, Linux poznajem malo koristim ubuntu 2-3 mjeseca i to mi je prvo sretanje sa linuxom[/quote]
Ako pod Basic misliš na QBasic pogledaj:
http://www.freebasic.net/
http://smallbasic.sourceforge.net/

Ako misliš na nešto sličnije VBu, samo moćnije:
http://gambas.sourceforge.net/

Ako hoćeš da fakat naučiš programirati, bez zezancije sa basicima i glupostima :wink: pređi na C, a kasnije možda C++, Python, Java. A najmanje problema sa instalacijom ćeš vjerovatno imati na Ubuntu, prije svega zato što za svaku glupost koju je iko ikada probao imaš post na ubuntuforums.

Evo sta Peter Norvig kaze:

Preporuka python.
Ovdje imas free knjigu: http://learnpythonthehardway.org/static/LearnPythonTheHardWay.pdf

Nauciti neki programski jezik je jako dobra stvar, jer ces steci osnovno znanje koje ti je potrebno za bilo koji drugi programski jezik. Ja sam takodjer poceo da ucim C++ vec neko vrijeme a trenutno sad i na fakultetu. Radim na Debian-u uz program Emacs i Terminal. Ukoliko se odlucis za jezik C ili C++ javi mi se porukom, mogu ti poslati par jako dobrih knjiga sa kojima sam ja poceo.

Za Web, ono sto Moras znati je: HTML i CSS. Nakon toga pocni sa PHP i MySQL. Takodjer imam knjiga za php ukoliko budes trebao.

ja bih samo dodao da ako ćeš “code for living” onda učiš ono od čeg ćeš imati hljeba da jedeš :slight_smile: pogledaj malo na stranicama sa poslovnim oglasima šta traže i to uči da ne zakasniš uskočiti u voz koji vozi developere :slight_smile:

[quote=nedim88]Evo sta Peter Norvig kaze:

[/quote]
Ova izjava je suviše nejasna i suviše loše prevedena da bi se shvatilo šta pisac hoće da kaže. Ne vidim ništa loše u tome da se odmah krene sa alatima za “iskusne programere” umjesto da se izgubi par godina sa stvarima za “neiskusne programere”.

[quote=vedran][quote=nedim88]Evo sta Peter Norvig kaze:

[/quote]
Ova izjava je suviše nejasna i suviše loše prevedena da bi se shvatilo šta pisac hoće da kaže. Ne vidim ništa loše u tome da se odmah krene sa alatima za “iskusne programere” umjesto da se izgubi par godina sa stvarima za “neiskusne programere”.[/quote]
Moras prvo puzati da bi znao hodati

Pa pužeš u C++u ili Javi?

na ETF-u se u uvodu u programiranje radi na C-u, ne bez razloga…

Na 90% fakulteta i škola u svijetu početni jezik je C++ ili Java. Ostali uglavnom počinju sa C-om ili sa nečim egzotičnijim (Lisp). Tu i tamo Python ili C#. Ali reći da je “bolje” početi u nekom “laganom” jeziku - nije, “lagani” jezici su prividno lagani odnosno lagani su ako ne koristiš 99% njihovih mogućnosti.

Ako si dobio zadatak da nešto iskodiraš za 7 dana a nikada u životu nisi programirao, onda ok :slight_smile:

Ako ozbiljno hoćeš da naučiš nešto, u biti je svejedno s kojim jezikom počinješ, prije ili kasnije ćeš doći do “teških” stvari a sa “laganim” jezikom ćeš još morati i da se napatiš dok zaobiđeš ograničenja tog jezika. A poenta je da u svakom jeziku možeš da pužeš odnosno da se ograničiš na jedan mali podskup mogućnosti koje je lako naučiti.