[PROJEKT] Dolaze školarci! [http://skolarci.linux.org.ba]

Zdravo svima,

od danas je dostupna nova stranica http://skolarci.linux.org.ba posvećena najmlađim korisnicima GNU/Linuxa! Učesnici u ovom projektu su učenici osnovnih škola, od 6 do 14 godina, s područja čitave Bosne i Hercegovine.

O samom projektu možete više pročitati ovdje. Planirane aktivnosti za narednu 2006. godinu se nalaze ovdje.

Vođa projekta je Emir Beganović, svima dobro poznati Emx.

Ovim putem pozivam sve školarce da se uključe u realizaciju ove ideje. Vaši komentari su naravno dobrodošli!

Pozdravi,

Amila

Otkad to? :smiley:
Šalu na stranu, projekat školarci je jedini projekat ovakve vrste na svijetu i planiramo stranicu prevesti na engleski jezik.
Prvobitna ideja je bila da se napravi neki projekat kojim bi predstavili Linux i OpenSource iz ugla školarac i, konkretno, predstaviti njihove prednosti od kojih bi učenici, ali i nastavnici mogli saznati nešto više. I tako je nastala stranica…Ostalo sigurno znate…

samo naprijed EMX :wink: onaj baner na sajtu je prelud :slight_smile:

Pozdrav

Ice

Ideja zaista vrijedna pažnje, pogotovo što se očekuje KONAČNO aktiviranje BSA na nivou države. Želim dobar vjetar u OPEN jedra i da ne nestane daha kao u mnogim sl. projektima.

Go ahead … :mrgreen::smiley:

Odlican projekat. Svaka cast…

Divno divno. Dovučem vam mog malog 6-godišnjeg buraza
da uči hackati sa vama. Divan site, divan projekt, puno sreće.

Samo naprijed! :smiley:

Pozz,
adioe3. :wink:

naravno… elitna skola za linux :wink: predobro.

Pozdrav

Ice

super … pravo dobra ideja…a i site je dobar…samo sto ti link “cesto postavljena pitanja” strsi van svog polja…tako bolje da ga preimenujes u FAQ ili ak bas mora na bos bit onda CPP :smiley: hhehe …ne samo ukazujem na malu vizuelnu gresku … (patim od toga…)

ps
upravo vidim da ti taj meni gore neradi kak treba isto :)) … al ajd … popravice se :wink:
sve u svemu super projekat …

Imate gesku u naslovu na stranici “KOntaktirajte nas”
_CONTACT_DOWNLOAD_AS _VCARD

Druga stvar koju bih napomenu je da neki (vecina?!?) tekstova na stranici nije NI NAJMANJE za uzrast 6-14 godina. Mozda za one wunderkinds od 10 godina koji vec poodavno pice sa Linux-om. Ali u globalu - oni to ne kontaju. Ja imam klince od 8 i 10 godina i terminologija, kao i “nacin obracanja” je IZNAD njihvog nivoa.
Naravno, ovo je moje misljenje.

Afane, ovo je tek najava projekta, sad treba da krene ono najinteresantnije (igranje). Slažem se da treba pojednostaviti tekstove.

Afan,
ako imaš nekih primjedbi, ideja i sl. slobodno kontaktiraj mene…
Stranica je tek krenula sa radom, te je još u nekoj post-fazi izgradnje. Tekstove smo htjeli promijeniti u lakše gradivo, te su tekstovi koliko-toliko namijenjeni djeci. Ti možeš prepraviti, poslati meni na mail, ja pregledam i konsultiram se sa BONO :smiley: i onda odeš na [http://skolarci.linux.org.ba] i biće ispravljeno. Ne brini.
I jedno veliko HVALA svima koji su podržali ovaj projekti; ja, a nadam se i svi mi, ću se potruditi da projekat ne “izdahne”. Opet hvala.

Evo promijenio sam ime meniju FAQ u “Linux škola” i dodao sam nekih novih linkova. I opet molim sve vas da, ako imate vremena, prijavite se na http://skolarci.linux.org.ba. Kao registrovani član imate pravo da dodajete linkove itd.

hm… evo nasao sam malo vremena pa sam razgledao bolje stranicu… i par prijedloga/zamjerki

1. sta je to operativni sistem?
  2. GNU? ha? jel se to jede? zar to nije neka zivuljka ( nakon malo googlanja )…
  3. otvoreni / zatvoreni software… jel to ono sto ja otvorim i zatvorim u windowsima ili MacOSu…
  4. imam racunar, ali sta ja hardware?

fino je objasniti mladima sta je linux, ali zar nebi onda i jezik tj. izrazi trebali biti prilagodjeni njihovom nivou ( barem malo nize nego sto je sad ). Znam da ne trebam tako misliti o mladezi, ali neke ce sigurno previse “opasni” izrazi otjerati… nisu svi znatizeljni :wink:

just an opinion :wink:

Pozdrav

Ice

PS: budem kasnije jos stosta napisao sto mi padne na pamet… a mozda i koji tekst za sajt…

Te zamjerke ću popraviti što brže stignem…:smiley:
Objasniću fino mladima Linux.
Što se tiče teksta za sajt, samo ti piši…

Eto dobrih ideja za školarca kao što Ice reče na vijestima:

Debian Junior - DebianEdu
Tux4Kids
SEUL/edu
Schoolforge
Skolelinux

OK. Što se tiče tih ideja, nešto će biti. Namjeravam na stranici napisati neke kraće priručnike za školarce koje će oni moći rezumjeti u shvatizi na ispravan način.

et nihad mi pokupi slavu, a ja bas iste linkove prikupio i malo razgledao kako da potpomognemo EmXov projekt… al vazno je da je neko to uradio… ko - manje vise vazno, ali svaka cast Nihade :wink:

Pozdrav

Ice

Emire, imaš u projektu kojeg sam ti poslala dosta linkova koje možeš iskoristiti.

Linkova ima dosta i biće ih još više iz dana u dan. No opet pozivam sve koji bi na bilo koji način mogli pomoći projektu da mu se pridruže. Btw, na ovoj stranici imate spisak aktivnosti te možete naći nepopunjena mjesta i kandidovati se za voditelja određene sekcije.

ako ta skola krene rado bi se i ja ukljucio u tu skolu da ucim :slight_smile: