Nihadov prijedlog - 100 Free CD’s
BONO: {napisano 26/04/2001 11:38}
Vozdra,
potrebna mi je pomoc. Nihad je rekao da ce snimiti 100 CD-ova SuSE-a (neke verzije, zaboravih…) koji bi se trebali podijeliti skolama/nekomercijalnim prganizacijama/itd. Treba mi neko ko ce voditi taj projekt. Isplanirati kome treba dati te CD-ove, editovati formular, postaviti ga na site, reklamirati projekt, itd.
Nihad je vec uradio kopije, tako da s projektom treba krenuti sto prije.
Ima li zainteresovanih?
Gost: {napisano 26/04/2001 13:39}
SuSE 7.1 LiveEval cd…Isto tako gledajte da se prosiri na cijelu BiH a ne samo neke njene dijelove…
(:
//Nihad
Gost: {napisano 26/04/2001 16:52}
Javi mi na mail, i slozi jedan mali baner, pa cu to oglasiti na INFO Online.
Mario Tomic
Sanel: {napisano 01/05/2001 15:57}
Dogovorio sam se sa Amilom, pa cu ja preuzeti taj projekat. Posto je malkice slozen, molio bih ako itko moze da mi pomogne, i neka se javi na mail sanel@lugbih.org.
Sanel
grungy: {napisano 05/06/2001 15:34}
Po meni nije stvar do besplatnih cd-ova,
ja sam mnogima besplatno kopirao linux cd-ove pa i instalirao ali poslije određenog vremena im dosadi linux bez interneta, znaci problem je dohardvera, naime mnogi si zainteresovani za taj linux medjutim 90% njih ima winmodeme i porblem je oko zvucnih kartica,
BONO: {napisano 05/06/2001 17:01}
Zvucne kartice sada i nisu problem (alsasound nabavi…) ali winmodemi su definitivno problem…
Trenutno u Bosni ne mozes naci NE-winmodem koji bi radio na Linuxu (dobro, rijetki su, mora se priznati)…
Domacim firmama se vise isplati kupovati/nabavljati winmodeme, jer su jeftiniji…
Nihad: {napisano 06/06/2001 11:14}
…ne slazem se bas skroz da nije do besplatnih CD-a… (:
Posto mozda svi nemaju internet (ili bar dobru konekciju) onda im fali i informacije o Linuxu i da su u toku sta se sve desava… Medjutim ukoliko neko vec posjeduje CD (cak i bez interneta) onda ima vec nesto sto moze testirati i probati - a to sto postoje problemi oko nekog hardwarea je druga stvar…
Znaci sa CD-om u ruci - a ne probati ga - je cisti bezobrazluk (: (ili pak da je osoba toliko smotana pa da ne zna staviti cd u cd-rom)…
Kad se samo sjetim mog prvog “dodira sa Linuxom” RH 5.0 , gdje sam se zakljucao u sobi i proveo citav vikend pokusavajuci da ga instaliram i skontam kako radi (a nisam imao nikakve dokumentacije - vec samo dobio cd na pozajmicu)…
Ali sta ces - ima nas svakakvih… (:
grungy: {napisano 06/06/2001 13:57}
Ja sam kopirao kjinigu pa je procito i ubrzo sve skontao(makar vecinu, ma eto uspio sam ga instalirat, ali ipak vecini je dosadno raditi na racunarima ,na bilo kojem OS, ako nemaju interneta.
Ok mene zanima jestel preveli sta od onih x okruzenja (sorry sto ovo pitam ali jednostavno ne mogu da procitam citav forum radi jednog odgovora a nemam ni vremena)?
Hocel ubrzo biti vas (nas) BH ftp server za download kao sto je carnet.hr u hrvatskoj?
grungy: {napisano 06/06/2001 13:59}
mislim da se mogu downloadirat neke veryije linuxa, linux softwera, + itddddd+
BONO: {napisano 06/06/2001 15:46}
X okruzenja? Mozes li biti malo precizniji?
http://kde.lugbih.org
Sto se tice ftp servera, mi se nadamo uskoro, ali posto smo slabi sa lovom, ne mogu ti nista reci zasigurno. Jedino sto mogu reci je da radimo na tome.
Amila
grungy: {napisano 07/06/2001 07:44}
ma ja, mislio sam na KDE,
za onaj suse (najnoviji), moj jaran ti je poslo mail.Mail mu je winshock@hotmail.com pa ce on uzet da kopira te cd-ove.Sta ima na tim cd?hocel to readme fajlovi prevedeni na bosanski?
grungy: {napisano 07/06/2001 07:46}
Jestel mislili prevesti i gnome, kada zavrsite sa kde.
BONO: {napisano 07/06/2001 10:07}
Vozdra,
dobila sam mail, medjutim moram ti reci da prvi CD verzije 7.1 nije dobro snimljen tako da dok ne dobijemo novi CD, od te dist. nema nista.
7.0 je vec zauzet… Morat cete se strpiti dok ne nadjemo prvi CD…
A sto se tice Gnome-a, pa ne znam, mozda kada zavrsimo KDE ili ako bude zainteresovanih za vodjenje tog projekta, moze se odmah krenuti sa poslom…Sve sto te interesuje o KDE projektu mozes saznati na kde.lugbih.org ili se obratiti na mail bianchi@lugbih.org.
Pozdravi,
Amila
Gost: {napisano 10/06/2001 15:26}
wozdra amila, gdje mogu naci taj allsound.
da li mi ta stvar moze pomoc i ako ne znam koji mi je tip kartice, a nemam niti drajvera
Gost: {napisano 10/06/2001 15:29}
soryy, alsasound
BONO: {napisano 10/06/2001 22:11}
Vozdra!
Stranica projekta je http://www.alsa-project.org
Listu podrzanih kartica pogledaj na ovim linkovima:
http://www.alsa-project.org/src/soundcards.html
http://www.alsa-project.org/~goemon/
I da, mozes je bez ikakvih informacija instalirati (opet sve zavisno od kartice). Alsasound sam testirala na nekoliko racunara i nije bilo problema oko pronalazenja i instalacije zvucne kartice.
Ako ih bude onda ce mi trebati bar naziv zvucne kartice da bih ti pomogla oko instalacije…
Usput, pomoc mozes pronaci i u ovom howto dokumentu: http://www.alsa-project.org/alsa-doc/alsa-howto
Gost: {napisano 11/06/2001 13:59}
Ok, Hvala na infu.
javicu ako budem sta uspio…
Imas li mozda redhat7.2 ili 7.1?
Gost: {napisano 13/06/2001 11:08}
Amila, hos mi javit kad bude bilo novosti za taj suse 7.0 ili 7.1, odnosno kada ih budem mogao kopirat. majliraj me na grungy@hushmail.com
BONO: {napisano 13/06/2001 11:29}
Vozdra,
e sorry, ja sam malo zauzeta, radim trenutno na jednom projektu. Nego, SuSE 7.0 nije jos kod mene, a niti RedHat 7.1 (imam 7.0 trenutno). Cim ih dobijem nazad, javit cu ti.
Izvini jos jednom…
Amila
Gost: {napisano 14/06/2001 12:48}
ok, nema problema jeli taj redhat7.0 dostupan, ako jest javi mi, rado cu ga kopirati,
paaa hvala unaprijed :=)
BONO: {napisano 14/06/2001 14:12}
Jeste, evo sad ti pisem mail…
Amila
Gost: {napisano 15/06/2001 20:16}
e thanx for redhat,
ali cd nije bio ok, ostecen ili nesto tako
uglavnom se nije mogao kopirati, rpm fajlovi su se uspjeli kopirati ali instalacioni nisupa haj, neki drugi put, a javi mi kada bude suse najnoviji ili 7.1 ok,
grungy
BONO: {napisano 15/06/2001 21:51}
Sorry, nije do mene. I prije su uzimali taj CD i bio je ok… Ne znam do cega je…
Anyway, ako si pocetnik preporucila bih ti Mandrake 8.0, koji je zaista izvanredan (2 CD-a), pa ukoliko hoces, samo reci.
Pozdravi,
Amila
Gost: {napisano 16/06/2001 15:13}
hmm, pocetnika i nisam, a nisam ni expert neki,imam vec par mjeseci RedHat 6.2, ali nisam bas ga mnogo koristio jer imam problema oko modema kojeg sam nedavno dobio a prije toga sam imao neki gadni winModem tako da mi nije bas ni koristio linux.A prije nego sto sam instalirao linux radio sam sa shell-ovima.
Ali ipak rado bih isprobao Mandrake 8, sama me ta brojka privlaci-verzija.Pa cucu se ja sa mirzom da i to kopiram.
A inace sta me nervira kod linuxa su instalacije programa, naprimjer kada kocu da skinem wine, odem im na stranicu pa na download sekciju i naidjem na nekih hiljadu paketa, a zatim nekih stotinu linkova za razlicite download mirore a svaki je orjentisan za posebnu distribuciju, odnosno postoji poseban wine za svaku distribuciju.Pa kad ondem na neki od mirora covjek ne zna koji da packet skine,i da pocetnik sam u nekim stvarima.Tako da mi je vazno imati noviju distribuciju linuxa jer mnoge su stvari bolje uradjene i lakse ih je za koristit.
grungy
Gost: {napisano 16/06/2001 15:16}
imam mali problem, ne mogu da se logujem sa svojim username (grungy), odnosno dobijam error message , da mi sifra nije uredu, a normalno se logujem na stranici.
Heelp
Gost: {napisano 16/06/2001 15:20}
Bila bo dobra stvar kada bi dobije te neke nove verzije linuxa, jer kod kuce imam cdWriter i svakome cu rado BESPLATNO KOPIRATI nEKI OD LINUX CD-OVA, sto bi i tebi mnogo olaksao posao.
Pa imam i tonu praznih cd-ova, pa tako da nije ni potrebno nositi svoj cd.
grungy
Gost: {napisano 18/06/2001 13:03}
Amila hajd da se dogovorimo za Mandrake 8.0,
pa javi kada budes imala vremena, ok
hajd cujemo see
grungy
BONO: {napisano 18/06/2001 14:56}
Vozdra,
Mandrake jeste namjenjen za “totalne” pocetnike ali isto tako s njim mogu raditi i oni koji znaju nesto vise. Tako da bih ti preporucila tu dist. Btw, ovo je najnovija dist. Javit cu ti se.
Sto se tice instalacije programa, mozes da skines: tar.gz verziju (datoteka poput zip-a na Windowsu, u njoj se obicno nalazi izvorni kod tog programa, kojeg trebas kompajlirati i zatim instalirati na sistem. Preporucujem ti da odes na start.lugbih.org ili howto.lugbih.org, imas dosta dokumenata koji ti mogu pomoci), zatim tar.bz2 (puput gz, samo ovdje koristis bunzip2 za otpakivanje), samo .tar, imas cak i zip format pod linuxom, rpm (binarni paket ili izvrsni) i src.rpm (source kod zapakovan sa rpm-om). Kao pocetniku najlakse ti je da skidas RPM pakete (+ distribuciju koju koristis, i obicno skidas paket koji u svom nazivu ima ix86). To bi bilo ukratko…
Ako te jos nesto buni, napisi, pa cu ti objasniti.
Dalje, koju error poruku dobijas? I je l’ na forumu ili na stranici?
Cujemo se,
Amila
Gost: {napisano 18/06/2001 21:40}
dobija ovu poruku:
G R E Š K A <<<
Pokušajte ponovo !
a na stranici se normalno- logujem, napravio sam novi account pod drugim us- ername i opet se ne mogu logovati.
Znaci ne mogu - se logovati na forumu a na stranici mogu.Ok insta- liracu mandrake 8.0
p.s.Znas li kako se krecu cij- ene hard diskova odprilike 6-12 gb,
- grungy
BONO: {napisano 18/06/2001 22:04}
Ma ovaj forum nije ok nikako… U sljedecoj sedmici trebam kreirati novu themu za site (ako ugrabim nesto vremena. webmasteri gdje ste??), pa ce biti vjerovatno i novi forum, samo mi je zao svih ovih poruka… ali sta se moze?
Sto se tice diska, sada mozes za oko 250-300DM kupiti jedan od 30Gb, sto zaista i nije skupo…
Mucila sam se cetiri godine sa 1.7Gb diskom, a sada vec osvajam dio po dio novog 30Gb diska… )
Pozdravi,
Amila
Gost: {napisano 21/06/2001 00:17}
30 GB!!woow, kod mene je 4 hihi ć), al ne zalim se ipak se sav pojede.To je kao sto mi se danas desilo na polaganju elcd (nagovoren sam da to polazem iako sam jako alergican na mikrosoftove proizvode), bilo pitanje u kojim se jedinicama mjeri brzina procesoria i pored nekih jedinica stoji i GHZ, i sada se neki raspravljaju da li je MHZ ili GHZ, i hajd odluce se na GHZ, a moj komentar DA BOG DA, stas.
Nesto mi je puno dati 300DM, pokusacu nesto manje naci, joj veceras am pokiso a i neki me kamion usprico-vadio sam blato iz ociju, kakvih ljudi ima, zar nehajd cujemo see, sve najjbolje
grungy
Gost: {napisano 21/06/2001 00:28}
e evo sada pricam sa nekim tipom iz swedske, i kaze da mu ne treba ni 45 minuta da skine bilo koji cd-image, odnosno linux distribuciju,
meni se place kada poredim sa mojo konekcijomm
dal me ko shvata ,
grungy
Gost: {napisano 21/06/2001 00:37}
evo odgovaram ga da mi ne posalje redhat na mail, hehe samo se salim,
u svakom slucaju ce mi skinuti citavu distribuciju i sprziti na cd, pa ce poslati po jaranu.Pita me da mu ksnije javim koju bi zelio najvise distr.
gruny
BONO: {napisano 21/06/2001 08:36}
Imamo tako divan grad da se kada padne kisa uopste ne moras kupati kuci…
Sto se tice brzine, i ja sam u BiH. Valjda ti to dovoljno govori o brzini konekcije, monopolu i pljacki BiHneta i PTT-a, neprofesionalnosti, neuljudnosti i uzasnim uslugama drugih ISP-a (ili grana BiHnet-a), cast izuzecima, naravno.Sve dok je BiHnet na vrhu, neces vidjeti bolju konekciju.
Dole BiHnet! Sto prije…
Nihad: {napisano 21/06/2001 09:24}
…hehe
Ma nije to samo do BiHNeta, cak i u skandinaviji vodece drzavne firme imaju istu konekciju kao i vi u BH (mada je tacno da i ja ovdje u firmi skidam nekad po tri cd-a za sat vremena), ali u svedskoj postoji sve vise i vise gradova sa broadbandom i tek tu pocinje razlika (: .
Ovdje u danskoj ti se nude neki paketi koji kostaju od cirka 120KM pa nadalje (zavisno koju brzinu zelis)mjesecno za broadband… (e sad koliko se to kome isplati…)
BONO: {napisano 21/06/2001 14:08}
Ma cuj, nije to tako ni skupo da nije impulsa. 24/7 konekciju za internet mozes solidnu naci za 40-50DM (dobro, o kvaliteti veze se da raspravljati danima, ali u BiH smo…), ali racun za telefon!!!
Pa to je katastrofa. Evo ja se mucim vec neko vrijeme. 2-3 sata dnevno ako si online racun ti je 100DM. Ovo bi bilo ok da ti mozes bar 6 sati na dan biti na netu (cak i to je puno). Obzirom na nas standard, sve iznad 40 DM je previse. Cista pljacka.
Pogledaj samo sa ovim brojem 0998200 (ne znam je l’ ovaj…). “Glatko” su pustili novost o tom broju po ircu, medju raju. Svi kontali djabe, haj’mo prevariti bihnet. A kad su potkraj mjeseca stigli racun, kuku lele… po 1000-1500DM samo za impulse.
Uzimaju 3,5DM po satu (nema razlike izmedju dana i noci). Nije li to nevidjena pljacka?? Makar su Bicakcica smakli… moze biti bude bolje…
Jos mobiteli… aj!
Gost: {napisano 21/06/2001 15:22}
U pravu si, dobro bi bilo kada bi neki od velikana kao sto je AOL dosao u bih, bihnet bi propo,
A danas mi se desilo da sam se konektovo na neki od lokalnih bihnet servera odnosno na net iso preko 205233 broja gdje je konekcija spora oko 33.600 ali danas pokazuje 115,200bps,iako veza nije nista brza a ni modem ne podrzava ovu kon.
izgleda da je neka sala il sta ja znam.
Ok ja sam se odlucio za suse distribuciju
grungy
Gost: {napisano 21/06/2001 22:41}
E ljudi , opet ja hehe,imam pitanje, posto vecina distribucija dopustaju jednostavno upgrade na naovu verziju sa stare, kako da ja to ucinim preko neta,NPR ako imam RH 7.0 kako mogul jednostavno skinuti sa neta neki upgrade na 7.1,
grungy
Nihad: {napisano 22/06/2001 08:54}
How yes no … (:
RH ima (koliko mi se cini) i direktan agent za upgrade pa koristi njega…a za rucno skidanje fajlova imas sve na:
http://redhat.com/apps/support/updates.html
Gost: {napisano 23/06/2001 18:33}
Amila, onaj hard disk koji si uzela, koji je proizvodjac?
odlucio sam i ja sebi tako nesto nabaciti
grungy
Gost: {napisano 25/06/2001 22:51}
ok, dosta glupih pitanja,
amila(ustvari ko moze pomoc), nasao sam drivere za zvucnu i nastimo je ali pod windoze, takodjer sa alsasound stranice sam skino i drivere za moju,
sta sada da radim?
grungy
Gost: {napisano 25/06/2001 22:53}
uglavnom ti driveri su na ovoj adresi:
http://www.cmedia.com.tw/download/8338/cdl8338_linux.htm
Gost: {napisano 25/06/2001 23:48}
kod mene je instaliran redhat 6.2, mogul skinuti najnoviju verziju KDE i instalirati je, ili gnome???
BONO: {napisano 26/06/2001 12:04}
Vozdra,
sorry, frka je ovih dana, pa ne odgovaram na mail-ove i forum redovono.
Nego, sto se tice zvucne, pa imas sve informacija u ovoj datoteci:
http://www.cmedia.com.tw/8x38/linux/readme.txt
Ukratko, moras imati source kernela. Udjes u /usr/src/linux/driver/sound, ‘tar xvzf cmpci-xx.tar.gz’, zatim pokrenes make menuconfig i izaberes Sound Card (CONFIG_SOUND=m, tj. modul) i CMPCI driver (CONFIG_SOUND_CMPCI=m) isto kao modul. Zatim make modules i make modules_install.
‘depmod -a’
‘modprobe cmpci’
Dodas ovu liniju u /etc/conf.modules:
alias sound cmpci
I to je to. Ako naidjes na neke probleme, kopiraj mi ovdje poruku koju dobijes, pa cu ti dati vise informacija.I, plz, salji ova pitanja u rubriku ‘Pomoc pocetnicima’.
Poz,
Amila
Gost: {napisano 26/06/2001 12:13}
e thanx,
namjeravao sam i to uraditi ali nema tipica na ovu temu, a ja ne mogu napraviti novi,
hajd javicu ako budem imo problema, eto ti napravi topic na temu sound card pa da postamo tamo, ok
Franke: {napisano 27/06/2001 10:38}
In the house
Evo mene na poslu pa rekoh da vidim kako nashi bosanci napredujuMnogi me neznaju a oni koji me znaju imate mahanjeBono kako si mi sunce moje?Nihade u kojem si gradu u DK?Imam ja josh par ljudi sto su freaks za linux i svi imamo 24/7…Ako bude trebalo ish za ftp moze se nabaciti,np.I btw ima ovde jedna firma koja jako jeftino daje tj. prodaje svoje produkte pa bi se moglo nesto napraviti ako kome treba RAM ili hardisk…itd. itd.Uglavnom da se “registrujem” da sam tu ))
Nihad: {napisano 27/06/2001 10:57}
Niva (a s tackom iznad) se zove gradic…
Dobro dosao u “registraciju” (: …
Imat cu u vidu tu ponudu o jeftinijem hardu i softu…
Uglavnom sto se tice pomoci i ostalog oko Linuxa (osim prijevoda) treba nam jos zainteresiranih ljudi za projekt Linux u skolama BiH (kojeg mozes procitati pod sekcijom Projekti) tako da bi se to sto efikasnije i kvalitetnije odradilo…
Ako si zainteresiran i ima vas jos javite se na nihad@lugbih.org …
Franke: {napisano 27/06/2001 13:57}
Ja cu danas da popricam sa svojim jaranom u vezi toga pa cu ti poslati nase misljenje ili prijedlog/e… To Nivĺ je gore iznad Kopanhagena dok sam ja skroz na drugoj strani Danska na Jullandu,eheh A taj projekt da se Linux pici po skolama je problem i ovde,a ne dole gdje ljudi nevjeruju nikome… Ali ako covjek bude biznis orijentiran mozda i bude nesto od toga…Cujemo se
/Franke
Nihad: {napisano 27/06/2001 14:08}
Sto se tice toga da je ovdje u dk Linux u skolama problem je vise manje ne vazno posto oni imaju dosta dublji dzep ako nista drugo, no za nas je vaznije da se otvore oci onima koji ce najvise i imati koristi od njega (tj. mladjem narastaju a i svim ostalima koji su zainteresovani)…
A to sto se tice nevjerovanja - mislim da je prije rijec o neznanju, ali upravo sa ovim projektom i njemu slicnim bi trebali da kao ULK razbijemo sto je vise moguce tu misteriju o tome kako je Linux/Unix ovakav ili onakav…
Banneri
BONO: {napisano 26/04/2001 13:48}
Posto niko od nas nije specijalist za grafiku, treba nam neko ko ce kreirati par manjih/vecih bannera za site. Po mogucnosti i logo site-a.
Mozete se javiti meni na mail (bono@lugbih.org) ili ovjde.
Pozdravi…
Gost: {napisano 26/04/2001 16:10}
Imali kakvih ogranicenja za banere (velicina, kvalitet, velicina u KB, vrsta - gif, jpg, png i sl.)
BONO: {napisano 26/04/2001 16:28}
Za manje bannere 88x31 pxl, veci: 468x60 pxl, gif ili jpg.
A ostalo u nekim granicama normale.
Pozdrav…
Sta je sa programerima u BiH???
tiggi: {napisano 23/05/2001 15:19}
Evo ja visim na ovom forumu redovno , svaki dan provjeravam stranicu , poruke, post’o sam sto bi nas narod reko k’o dnevni avaz ovde. Jedna stvar me ne raduje ni malo a to je da ne postoji nijedna sekcija za programere. Mozda je subjekat zapostavljen ili mozda nema ljudi koje programiranje zanima. Vidim svakakavih nekih postova , pitanja , howtos, prevodi , al nema niko da postavlja neka pitanja vezanja za programiranje niti sam naiso na nekoga da pise neku aplikaciju za Linux. Hocu samo da kazem , trenutno radim na jednom vecem tekstu , ili bolje receno mini knjizi. Uvod u programiranje na Linux i osnove C/C++ programiranja. Ni sam nisam pomislio da ce ovako puno vremena da uzme samo da isplaniram redoslijed sekcija. No, htio bi samo da kazem da bi me obradovalo da vidim da se programeri oglase. Sanel je napiso par vjezbica , primjera , za XWin toolkits. Tako ako neko programira nek se javi sa idejama , da ne ispadne da bosanci ne znaju programirat i da nemaju nista svoje.
Nihad: {napisano 23/05/2001 15:27}
Ma znaju Bosanci progaramirat ba a i Hercegovci takodje, no treba uvijek neko prvi da krene sa necim pa da bi se ljudi poceli javljat…
Valjda ce nam ta tvoja mini knjiga pomoci da vidimo preciznije na sta si ve mislio u vezi programiranja, prije nego pocnemo kojesta da pitamo… Mada se slazem da je vakat … (:
trip0d: {napisano 23/05/2001 16:26}
Evo ja se kao pocetnik u programiranju odmah prijavljujem za jedan primjerak )
Pa ja samo sto nisam poceo plakati za takvom knjigom
BONO: {napisano 24/05/2001 11:20}
Vozdra,
evo tiggi svi nestrpljivo cekamo tu mini knjigu. Jos jedan razlog da zagrijes stolicu i pozuris s njom.
Btw, hocete li da otvorim posebnu rubriku Programiranje, sa podkategorijama: C/C++, PHP, MySQL i sl.?
Prijedozi?
tiggi: {napisano 24/05/2001 15:43}
Sto se tice ovog cuda sto pisem to je na neki nacin ono kako ja mislim da bi neko trebo ucit C++ , mislim redoslijed kojim bi trebo ucit. A samog programiranja sto se tice , bilo sta. Od konzole i kernel modula pa do XWin sistema. Ja vjerujem da ima onih koji stvarno znaju , al jedina greska je sto ne zele da se oglase i naprave prvi korak. Pa evo ja cu onda prvi da krenem makar se i obruko hahaha. Ova Amilina ideja nije losa , ja se slazem da se otvori sekcija. A ako neko ima pitanja bilo kakvih , moze mi se slobodno javit. Pa ne jedem ljude , samo pecene pingvine (:
Gost: {napisano 09/06/2001 17:40}
Dokle si stigao s tom knjigom?
Mozda bih mogao pomoci…
zagor
ULK-Projekt - Linux u skolama BiH
Nihad: {napisano 11/06/2001 12:12}
Ideja o Linuxu u skolama nije strana, bar za druge zemlje, zato mislim da je vrijeme da se pocne sa jednim takvim projektom i u BiH.U pregovoru sam sa ovima iz skandinavije (ujedno pozivam sve da mi se jave na nihad@lugbih.org za vise info) a najvise Dk. da se naparavi jedan takav projekt. Da li ce ista biti od toga ostaje da se vidi od zainteresiranosti, kako jednih tako i drugih…Ovo je jos uvjek samo ideja!No nije samo stvar u nama u skandinaviji vec i vama u BiH jer bi vi (ukoliko se projekt usvoji) bili odgovorni za podjelu cd-ova a takodje i da se ponudite kao pomoc pri instalaciji istih. Isto tako bi se trebalo predloziti skolama da izstampaju svu nasu dokumentaciju sa ULK-a i da to mogu koristiti kao prvu pomoc.
Posto za onih 100 cd-a nisam jos uvijek dobio potpun izvjestaj niti evidenciju kako je sve proteklo i koliko je gdje i sta podijeljeno onda za ovaj projekt ce stvar da bude skroz drugacija…
Prije svega morate ovo ozbiljno shvatiti i da se ne misli da je ovo humanitarna pomoc vec ozbiljan projekt - jer ga drugacije ni nece biti.Ako bude trebalo i potpis i potpis ima da bude, ako neka skola je skepticna dajte joj samo jedan cd i nista vise… Ne zelim da ispadne sve ovo na silu i da tjeramo narod da koristi Linux - ako nema zainteresiranosti od pojedinih skola onda joj dajte samo 1 cd kao “humanitarnu” pomoc ali samo u tom slucaju…Morate takodje shvatiti da svaki cd kosta (iako su skroz jeftini - no ipak…)i da se ne broji sav trud koji treba da se taj projekat odradi i sa nase a i sa vase strane…
Jest da je moja ideja ali ja necu sam voditi ovaj projekt (ukoliko ga bude) i namjera je 500 kom. cd-a za ovu turu i bio bi realizovan na jesen…Toliko za ovaj put, ostavite vase komentare vezanu za ovu temu…
/Nihad
Nihad: {napisano 15/06/2001 14:44}
…kahmmm…
Znaci li ovo da nema zainteresiranih za ovaj projekt ni u skandinaviji ni u BiH ??
Za sada nas je dvoje, jos ko?
BONO: {napisano 15/06/2001 22:04}
Vozdra,
i sam znas da podrzavam skoro sve ideje koje se pojave na mailing listi ili forumu. Pa tako i ovu.Prije svega mislim da se registracija konacno treba privesti kraju. Nakon toga se moze razgovarati o ovim projektima. Koliko god zeljela da stignem sve i pokrenem sve, ne mogu sve sama. Zbog toga bih zamolila one koji imaju vise vremena da pomognu koliko mogu. Prije svega u realizaciji ove ideje, a zatim pomognu i druge projekte koje je Lug pokrenuo.Bez vase pomoci nas nekoliko ne mozemo apsolutno nista uraditi, koliko god zeljeli i koliko god radili.
Sto se tice onih 100 CD-ova, trebao je zapisnik sa osnivacke skupstine biti gotov jos krajem prosle sedmice, u kojem bi bile informacije o podjeli CD-ova, ali tu sam ja kriva. Jednostavno ne mogu sve stici. U svakom slucaju kada budem nasla nesto vremena, javit cu ti. Zamolila bih te da mi posaljes mail sa vise informacija o ovom projektu.
Amila
Nihad: {napisano 17/06/2001 00:42}
Ma nije meni problem za tebe, nego se pitam zasto su se ostali uspavali??
Dobit ces kompletniji e-mail o svemu ovome u ponedjeljak…
Sa ovim ovdje sam htio samo da vidim da li ostali po obicaju spavaju i ljencare (ili je nesto drugo u pitanju)… (:
/Nihad
trip0d: {napisano 17/06/2001 18:00}
Mi smo zavrsili podjelu CD-ova na podrucju Tuzle. CD-ove su dobili:
1.OS “Novi Grad”
2.OS “Simin Han”
3.OS “B.Malta”
4.OS “Kreka”
5. Filozofski Fakultet - odsjek informatika
6. MSMSC Tuzla
7. Srednja Gradjevinska skola
8. Srednja hemijska skola
9. Forum Gradjana Tuzla
10. Gimnazija “Mesa Selimovic” i
11. Elektrotehnicki Fakultet Tuzla
ostala 4 CD-a je podijelio maher
Sto se tice odziva, vise me je ljudi na ulici zaustavljalo i trazilo mi CD-ove da probaju Linux nego sto su u skolama bili zainteresovani za to.
Ja sam im fino “na tenane” objasnio i sta je linux i kako i da je sve besplatno, cak sam svima ponudio besplatnu pomoc oko same instalacije i za dalji rad ako budu zainteresovani za linuxm besplatnu kopiju neke od 12-13 distribucija koje ja imam. Ostavio sam im i svoje podatke i objasnio da na sajtu udruzenja mogu dobiti svu potrebnu pomoc…meni se na mail nije niko javio, niti sam vidio da je neko imao problema sa instalacijom, mislim da ce ti CD-ovi u 80% slucajeva zavrsiti kao neko “cudo” negdje na policama i da to vecina onih koji bi to trebali da “okuse” (ucenici) nece ni vidjeti. Prilikom podjele jednom profesoru sam naznacio da je CD bootabilan i to kako se pokrece instalacija, ali on je na moje zaprepastenje rekao jednom uceniku da to ponovo pokusa pokrenuti iz windowsa ((
U Mjesovitoj Srednjoj skoli sam jedino bio odbijen jer je Direktor bio nesto mrzovoljan i rekao mi da njima to ne treba i da oni imaju svoje sisteme!?CD-ova bi se moglo jos podijeliti ali mislim da je i ova “tura” bila u nevakat jer je kraj skolske godine i do pocetka sljedece ovih CD-ova se niko nece ni sjecati (
Ali trebamo napraviti neki bum najesen da se sama djeca zainteresuju za Linux, pa ce valjda i oni sto ih uce malo popustiti jer od 11 podijeljenih CD-ova u samo 2 slucaja su profesori/nastavnici znali ocemu se radi
pozdrav
Sadzak
BONO: {napisano 17/06/2001 21:20}
Vozdra,
mislim da bi bilo dobro:
- odrzati manji seminar u svakoj skoli (naravno o ovome bi se moglo i moralo raspravljati jako dugo, dogovarati i traziti pomoc od jos nekih “ozbiljnijih ljudi” koji iza sebe imaju dosta iskustva. Prije svega, recimo, neke software-ske poznatije firme).
- krajem sept. opet napraviti kopije neke distribucije (po meni je Mandrake IZVANREDAN za pocetnike) i podijeliti po skolama/organizacijama/prijateljima i sl.
ALI, prije svega privesti registraciju kraju. Evo, molim po ko zna koji put, da se jave oni koji mogu pomoci, da registrujemo udruzenje. Vecina “stvari” potrebnih za registraciju je vec sredjena. Ostalo je samo da se skupi 30 potpisa (ima nova lista koja zahtjeva nove podatke) ljudi koji ce kasnije moci ucestvovati u radu udruzenja i da se izaberu predstavnici udruzenja (predsjednisvo, nadzorni odbor, sekretar i blagajnik).
Isto tako, potrebno je da se sto vise ljudi ukljuci u lokalizaciju instalacionog procesa. Ubjedjena sam da ce vece Linux firme, ukoliko ih fino zamolimo i objasnimo o cemu se radi, moci poslati nekoliko kopija svojih distribucija. Pa cak, iako zamolimo neke vece LUG-ove iz Europe. U dobrim smo odnosima sa Richard-om Stallman-om, koji nam isto moze pomoci. Potrebno je da ga samo zamolimo. Prije svega moramo dokazati BiH da mozemo i zelimo raditi a zatim i svijetu.
Vec sam to prije rekla, nas 10-15 aktvinih nije dovoljno. Dakle, TREBA NAM POMOC!!!
Pozdravi,
Amila
Nihad: {napisano 18/06/2001 09:07}
… ovo je stvarno zalosno da svi ti nasi “clanovi” a i ostali narod samo ravnodusno posmatra a za nesto tako jednostavno kao sto je registracija niko ni da mrdne…
Ako mislite da ce vas M$ usreciti onda se ni nemojte organizirati, ovaj ULK ce nastaviti kao sto je i do sada uprkos svima vama, a kasnije kada budete placali neke glupe programe i sisteme koji vam i onako samo krashiraju…mozda vam naumpadnemo.!..
Da je do mene, ja bih rado ali ovo je nesto sto se svi vi u BiH sami morate organizirati…
Don’t be Papan…Smoke Linux!