instalirao opensuse 10.3 na novi IBM T61p.
tip, koji je instalirao 10.3 na T61 me rek’o da moram instalirati drugi nvidia drive.
sredjeno.
dig’o se OS i radio kako treba.
htio promijeniti rezoluciju. promjenim vrijednost koristeci Yast, kliknem na Test i sike ok. Kliknem na Save - ode sve u helac. ekran totalno crn.
kad reboot-iram shell radi ok. nakon startx - zacrni.
medjutim, imam osjecaj da se zamrzne (ili ga baci u hibernaciju) jer mu poslije toga nista vise ne radi? pokuao sam se vratiti u komandnu liniju (Ctrl+Alt+F1) ali ne reaguje.
Imal’ ko kakvu ideju?
Negdje procitah da dignem Live CD 10.3 i onda napravim kopiju config file-a i onda prekopiram novi sa ovim?
Prilikom boota proslijedi na kernel/boot komandnoj liniji 3. Startat će se u runlevelu 3 (znači bez X-a i nvidia drajvera), onda možeš sa yast/sax popravit drajver i rezoluciju.
Pokreni Yast i izbrisi nvidiu, pa je poslije opet instaliraj kada se vratis na prozore
Druga solucija “vi” ili nesto slicno na Suse:
su
vi /etc/X11/xorg.conf
pa izmjeni liniju
Driver "nvidia"
u
Driver "vesa"
Moze i ovo heheheh instaliraj driver za ext3 na windowsu i izmjeni u word-u /etc/X11/xorg.conf
Izvini ovo su solucije za Ubuntu bile valjda moze i za Suse, iskreno ne znam kako oko onog “Sax-a” ide poboravio sam vec
Samo da te pitam zasto ne koristis nvidia-settings umjesto Yast-a?
[quote=medo]Pokreni Yast i izbrisi nvidiu, pa je poslije opet instaliraj kada se vratis na prozore
Druga solucija “vi” ili nesto slicno na Suse:
su
vi /etc/X11/xorg.conf
pa izmjeni liniju
Driver "nvidia"
u
Driver "vesa"
Moze i ovo heheheh instaliraj driver za ext3 na windowsu i izmjeni u word-u /etc/X11/xorg.conf
Izvini ovo su solucije za Ubuntu bile valjda moze i za Suse, iskreno ne znam kako oko onog “Sax-a” ide poboravio sam vec
Samo da te pitam zasto ne koristis nvidia-settings umjesto Yast-a?[/quote]
pa, ako obrisem nvidu, pa je poslije ponovo instaliram i onda opet promijenim rezouciju - zar se nece desiti isto?
dio gdjepitas sto ne koristim nvidia settings umjesto Yast-a - ne kontam?!?
Ne kontam ni ja
su
nvidia-settings
Ako nije instalirano instaliraj nvidia-settings pa pogledaj, mislim da je bolje od yast-a?
Nemoj me shvacati za ozbiljno, jer Suse sam instalirao 10.3 i bila je pola dana na kompjutoru tako da se konfiguracije i ne sjecam, ali mislim da konfiguraciju graficke sa nvidia-settings bolje odraditi.
Napravis backup od xorg.conf pokrenes nvidiu-settings kao root, napravis postavke i save u xorg.conf, pri tom samo idi na preview i pogledaj dali je ocitao tastaturu onu sto trenutno koristis i save, nakon restarta kompjutora samo se nadaj da sve prodje uredu, ako ne prodje imas uvijek backup. Najlakse procitaj Wiki za nvidiu na Opensuse sajtu, valjda postoji
nvidia-settings dođe kada instaliraš driver iz “sourca” - onaj nvidia.com driver, a možda dođe i sa suseovim prepacked nvidia driver paketom - not sure, check it