Propagiranje-Marketing (PR) za Linux u BiH

Posmatram vase diskusije, zanimljivo, zanimljivo…

Vidim volja, htjenje i entuziazam za jedan tako krupan zalogaj je nadasve prisutan… Mislim da je to sasvim Ok samo za nesto iole ozbiljnije absolutno nedovoljno, ne namjeravam nikoga kritikovati ali sve sto se dosad na tu temu reklo u vezi borbe protiv “Mickeysofta” je prica bez prave pozadine. Na to mislim, da je za takve stvari potreban jasan “Koncept”, niko nikada u svijetu nije nesto uspio etabilirati a kamoli nekome oduzeti dio trzista a da se ne izvrsi priprema na profesionalnom nivou. Kada se vec prica o otvorenom pismu, mora se uzeti cinjenica u obzir da bi to pismo moglo veoma lako zavrsiti u nekoj korpi za otpatke, zavisno od toga koga primi… ako je ta osoba opstruirana MS-om onda od toga nema nista.

Ako se vec prica o nekoj prezentaciji Linux-a Vladi i njezinim Institucijama onda je put preko nekih komercionalnih firmi jedini ispravan nacin da se na tom polju nesto ucini. Kompanije kao sto su IBM, ili neke druge manje vise nepoznate Firme su potrebne da bi se na pravi nacin takvo nesto prezentiralo, dialog sa komercionalnim firmama je itekako vazan aspekt u svemu ovome, u koaliciji sa takvima je moguce napraviti prezentacije tipa “road show” sa izabranim gostima iz reda politike, vlade, komunalnih predstavnika itd…
Da bi se sve to postiglo potreban je mali prostor u feltonima i biltenima tkzv. zute stampe gdje bi neko od nas napisao i prezentirao koji clanak o tom vidu Informatike i IT-a. Dobar odnos sa predstavnicima stampe je itekako potreban, jer malo reklame i edukacije nije nijednom citaocu nikada naskodilo. Ja cu se licno potruditi da putem mojih dobrih odnosa sa nasim novinarima koji pisu u inostranstvu za nasu stampu napravimo koji sadrzajno prihvatljiv clanak o Linux-u…

Sto se tice sugestija stojim vam uvijek na raspolaganju, a sada idem na sastanak da clienta posavjetujem o novom sistemu authentifikacije pod Linux-om za njegovu mrezu…

Pozdrav svim Pingvinima, bosva-svabo…

Pozdrav,

Što se tiće predstavništva velikih firmi u BiH situacija je dosta slaba. Tako mi se čini da jedino BBS i Sarajeva ima saradnju sa IBM iz Hrvatske pa je sve to nekako teško izvesti. Ja sam u proteklih nekoliko dana pokrenuo neke veze u lokalnim zenčkim novinama “Naša riječ” i TV Zenica oko prezentacije Linux-a ali ej sve to još u fazi pregovora. Što se tiće koncepta o kojem govoriš ja ne znam (nisam više član odbora) da li je ove godine napravljen plan aktivnosti za 2004. godinu.
Također, pokrenuo sam neke ljude iz kantona da se napravi jedna prezentacija Linux-a u kantonu ali je i to u fazi pregovora. Ako Bog da do kraja godine nastojat ćemo realizovati jedan Linux seminar u Metalurškom Institutu Kemal Kapetanović u Zenici.

Zaboravih napisati da ćemo u sljedećih nekoliko sedmica održati nekoliko predavanje na Pedagoškoj akademiji odsjek Mat - Inf