Proširiti mrežu

Da li je moguće sa crossover kablom povezati više računara u istoj mreži ?
Koristim jedan server sa dvije mrežne. Sa jednim clientom imam spoj dok sa drugim nemogu da ga uspostavim. Mislio sam da je mrežna pokvarena ali nakon mijenjanja ista stvar. Sumnjam na crossover kablo, jer koliko je meni poznato koristi se samo za direktnu vezu između dva računara.
Mreža je tipa 192.168.0.0

imas li kakav switch ili hub?
ako nemas a na serveru imas 2 mrezne na taj server mozes spojiti znaci dva racunara ako ti jedna mrezna ne treba za izlaz na net (sto pretpostavljam da je slucaj). Ostalo je glupo konbinovati, uzmi kakav 4 portni switch i bices rahat… a nije ni skup nesto…

Imam hub ali mi je stalo do toga da razumijem zašto nemože ?
Kada uključim client …4 u drugu mrežnu …1 onda i on radi, znači da je do …2
Evo kakva je situacija:
client_1 192.168.0.3
[color=red]client_2 192.168.0.4[/color]
server-if1 192.168.0.1
[color=red]server-if2 192.168.0.2[/color]

To ne može raditi jer na koji način da rutiraš između te dvije mreže? Znači bez obzira što su spojene na isti računar, dvije mrežne se ne vide jer nema rute između njih. Dakle, AFAIK trebalo bi:

server-if1: 192.168.1.1
server-if2: 192.168.2.1
client_1: 192.168.1.2
client_2: 192.168.2.2

pa onda sa iptablesom neka zavrzlama da se te dvije mreže “progledaju” :slight_smile:

Saznao sam u čemu je problem:
Ta mreža može funkcionisati tako kako je podešena ali moram koristiti twisted-pair kablo i hub (ili switch) kao što je bosanac pomenuo. Pošto imam samo crossover kabla na raspolaganju, napravio sam dvije mreže ( kao što si naveo) . iptables nije potreban jer kad podesiš dvije mržne sa različitim IP-adresama na istom računaru, kernel automatski “routa” između njih. Važno je samo da je u kernelu uključena ta funkcija (preko proc sistema). Hvala na savjetima.

Koliko ja znam i crossover kabal je twisted-pair :slight_smile:

Koliko ja znam i crossover kabal je twisted-pair :)[/quote]

mozda je on imao coaxa :lol:

Al na stranu sve, zasto dvije mreze ? Moralo bi raditi i samo sa jednom mrezom ?

Dvije mrezne, 2x crossover , 3 racunara, ista mreza. Zvuci jednostavno…

Cini mi se da kernel kod routing odluka prvo gleda fiz spojene interfejse, pa tek onda zadati routing table, pa mu stoga nikakvi “hackovi” ne bi trebali. Nisam probao, ali i mene interesuje. Baby, hajd pliz prijavi rezultate kad sve skontas :idea:

Pa ako pogledaš output naredbe route primjetićeš da svaka destinacija (mreža) može imati pridružen samo jedan interfejs.