Posto sam se vec jednomopekao na ovome, sad prvo pitam pa onda skitam.
Imam SuSE 9.2 na Celeronu 733MHz i 256MB RAM-a. Koristim kao desktop.
Dobio sam 512MB RAM-a i htio bih da napravi upgrade. Medjutim, prosli put sam sve ā¦ hmā¦ daā¦ pa bih sada da provjerim da li je ovaj RAM sto imam kompatibilan.
PC100 i PC133 su po izgledu isti, razlikuju se u taktu sa kojim rade (100 ili 133 MHz) Ako na Bordu sa 100 MHz ugradiÅ” PC133 ramove onda je takt 100 MHz i puna brzina koju mogu ramovi se nekoristi. Nisam siguran dali se PC100 ramovi smiju koristiti na PC133 Bordovima. U prvom sluÄaju znam da može.
[quote]Lowest denominatorā¦
Baby je bio brzi od meneā¦ nadam se da je sad jasno ! :lol:[/quote]
Mislim da se nismo razumjeli. Bar ja ne mogu skontati vas.
Vjerovatno je dio ārazlicite RAM-oveā napravio pomutnju.
sad u kompjuteru imam 2 x 128MB (pretpostavljam SDRAM). I hocu da zamjenim sa 2 x 256 MB (prikazani na slici)
Interesuje me gdje (kako) da provjerim da li ove nove memorija su podrzane od strane SuSE-a. Jer, prije mjesec-dva sam na istom kompjuteru imao intaliran CentOS i on izgleda nije podrzavao jer sam napravio pravu zbrku na kompjuteru (u svtari, najveca greska je bila do mene jer sam mislio da je nesto drugo uzrok problemu na kompjuteru pa sam na kraju sve razbatalio :))
Ukoliko idem solucijom āStavi pa vidi da li ce raditiā - da li moze biti kakvih posljedica?
Vedran ti je pojasnio vec da RAM nema veze sa OS.
Hardware je hardware. Ako je podrzan na WIN mora da radi i na LIN
Ako si i imao problema sa ramom onda bi se to trebalo pokazati u
samom bios-u ( masina pisti --> ako to naravno nisi iskljucio ) prije samog
OS starta.
Kako i zasto ??
Postoji masa alata za provjeru RAM-a !
+alkatraz+ ti je najbolji prijatelj !!!
Imas 256? A dobio si dodatnih 512? Jednostavna foruma: vidil radel zajedno, nerade. Izvadi tih 256 i stavi tih 512 i eto bar si napravio upgrade od 256