Provjera internet konekcije

Pozdrav,

Htio bih pitati da li netko zna kako da se napravi scipta za provjeru internet konekcije pinganjem neke ip adrese il nes tako slicno ?

Koristim bezicni internet, imam dva racunara, od kojih se jedan ponasa kao server-gateway, a drugi kao klijent. Kada je server logovan na mrezu, klijent ima pristup internetu bez potrebe za logovanje. No, logujem se sa servera.
Zelim napraviti scriptu koja ce se izvrsavati svakih pola sata i provjeravati da li racunar ima pristup na internet (pinganje 195.222.32.10). U slucaju da je “pinganje” uspjesno scripta se zavrsava, a u slucaju da nije, pokrece klijent za logovanje :slight_smile:

–[wlan-modem]—>isp ip---->[server-gw]---->192.168.255.1–>[hub]–>192.168.255.2—>[klijent]

Unaprijed hvala

Odzdravi

Hihihi… evo konačno bash teme na koju i ja znam odgovor :wink:

[code]#!/bin/bash

/bin/ping 1.2.3.4 -c 1 -w 1 &>/dev/null
if [ $? -eq 0 ] ; then
echo Radddiiiii!
else
echo Ne radi.
fi[/code]

Ja bi to riješio sa xinetd na serveru. Može i inetd u kombinaciji sa tcp-wrapperom tcpd. Baš je merak raditi sa ovim demonima.

Nisi naveo koju vrsu konekcije koristiš. Ako koristiš ppp onda imaš ispod /etc/ppp dvije skripte /ip-up i ip-down u koje možeš upisati neku rutinu koja kreira jedan lock-file ispod /var/lock kad se konektuješ. Kad se dekonektuješ samo ga izbrišeš. Možda čak pppd sam pravi ove pid- ili lock file (treba pročitati dokumentaciju). Eh sad možeš u crontab unijeti skript koji kontroliše ovaj pid-file, znači ako nepostoji - nema konekcije i ti je lijepo sa vwdijal uspostaviš. Možeš sve ovo kombinovati sa nekim superdemonom (koje sam gore naveo)tako da samo tvoj client ima određene pristupe i konekciju samo onda uspostaviš kad ti treba.

[quote]

Koristim bezicni internet, …[/quote]

:smiley:

Hvala Vedranu :slight_smile:

Pozdravi

mislio sam na ppp ili pppoe, ali ko da je to važno?