Prvi dojmovi jednog Linux pocetnika....:)

Radoznao kako jesm instalirao sam suse 10.2 Linux i nakon nekoliko sati surfanja i raznih manuala uspio sam instalirati drajvere za ATI graficku, codece, kad mi je za oko zapeo jedan clanak o programu zvanom beryil ili compiz pa u nastojanju da saznam vise naletio sam na video clip koji prikazuje mogucnosti istog, pa san nekako (UH) uspio instalirati ga…J****O NEVJEROVATNO…odusevljen sam mogucnostima i izgledom. Pa zar je zajednici ovoliko trebalo da naprave ovako nesto (nije da sam nezahvalan). Razlog ovog posta je moj osvrt na Linux kao OS za obicnog korisnika koji je navikao klikati NEXT>>>>FINISH! Za sebe bi mogao reci da sam prosjecan poznavalac Win i hardvera pa sad u sebi pokusavam uporediti dva navedena OS-a.Mislim koliko znam mogucnosti Linux-a su gotovo neogranicene ALI samo za ljude koji su vrlo iskusni u programiranju i slicnim djelatnostima. Recimo program “Automatix2” (koji koliko znam radi na Debian zasnovanim distro) mi se svidio jer stvarno pojednosavljuje instalaciju codeca i drivera. Pa sam se zapitao zasto se neke uobicajeni postupci poput navedeni ne unificiraju na razini svih unixoida…tj priomjer instalacije drivera, zasto jednostavno nebi bilo nesto poput EXE. datoteke?!? Da se samo instalira shodno hardveru, jer obicnom korisniku takvo sto je razumljivo nego kucanje komandi koje sam i ja zaboravio nakon par minuta! Pretpostavljam da je bilo pokusaja da sa zajednica dogovori oko unifikacije nekih svari. Da se vratimo Beryl-u…odusevljen sam i mislim da bi takvo nesto (naravno kad razvoj dodje do odredjene granice) trebalo biti stavljeno kao defult-ni desktop aplikacija svih Linux distro…zasto ne???

Pogledaj na youtube beryl + wiimote