Stavila samo ovo ovdje iako se ne moze reci da je bas pomoc u vezi linuxa ali tice se njega:-).
Naime,skinula sam sa ftp-a ondaj ubuntu netbook remix koji je u .img formatu i isti unutar windows-a sprzila sa nerom ali kada ubacim dvd pokazuje da je prazan a isto sam i probala sa ImgBurn software-om i opet ista stvar!
Da li neko zna u cemu je problem i kako da sprzim ovo?Takodje sam probala prziti i u ubuntu linuxu ali isto tako da sam evo 4 dvd-a bacila u kantu:-(
I jos jedno pitanje: da li je ovaj ubuntu n.remix live dvd??
Koliko se sjećam, .img je Mac file i to može biti problem. Jesi li probala mount-ati file putem, npr., furiusiso, acetoneiso ili otvoriti u ISOMaster-u? Acetoneiso ima opcije za konverziju .img u .iso.
Rijesila sam problem: skinula sam PowerIso i u windowsu to rijesila.Hvala anyway
EDIT: ipak nije rijeseno,mislila sam da je ok ali opet isto.Ne kontam,kada hocu da sprzim sa poweriso image kaze da je fajl ili corrupted ili nije podrzan ali jeste podrzan!Onda sam probala samo da ga mountujem i napravim data cd ali onda nije bootabilan!
Sve cu dvd-ove zeznuti djaba.
Probacu da konvertiram u ubuntu-u preko aceton iso ali mislim da nece pomoci!
Nece ni acetone iso da ko0nvertuje kaze ovo:
The file format is invalid or unsupported.Mogu li nekako kada mountam image da ga napravim bootabilnim??Jer ako samo sprzim kao data dvd nece biti bootabilan??!!
.img nije Mac format nego Image nekog diska ili particije. Za pravljenje .img file-a treba vam samo dd komanda, npr: dd if=/dev/sdg of=moj_usbstick.img bs=1024
(Paznja: dd nije za igru i experimentisanje ako ne znate sta radite)
ISO file ima ISO header + header ekstenzije za RR, J i ISO …
Sa Ubuntu-ovim .img file-om mozete slijedece uraditi:
mount -o loop /mnt/tmp ubuntu.img (Mount-anje .img file-a u /mnt/tmp lokaciju, za pregled datoteka ili kopiranje na neku drugu lokaciju - no boot)
dd if=ubuntu.img of=/dev/sdX bs=1024 (sdX, dev od USB Stick-a, kopiranje na USB Stick, brise sve sto je bilo na USB Stick-u)
Ma ovo je za mene vec spansko selo:-).Nema veze.Ne kontam zasto nisu jednostavno na mirroru stavili iso kao sto stavljaju za sve dr distribucije a ne ovaj .img!??
Stvar je sto je ISO namjenjen za CD-ove i DVD-ove, a koliko se ja sjecam, Netbook-ovi nemaju optickih uredjaja, pa se instalacija OS-a uglavnom vrsi preko USB stick-a
.img nije Mac format nego Image nekog diska ili particije.[/quote]
Dobro, mogao sam kazati Apple Macintosh Disk Copy format (što je jedna od definicija), samo ne znam koliko je to relevantno u ovom slučaju. Činjenica je da, kada se spomene .img, direktna asocijacija je Mac. Ali nebitno. Partizanko, nema neg’ ganjati instalaciju sa USB stick-a
Uspjela sam ja preko programa unetbootin da instaliram na stick.Sve krene fino,pojavi se onaj boot meni kao kod ubuntu-a ali na kraju nista,crn ekran i neki errori.Najgore je sto sam slucajno image izbrisala:-(.Sad bi trebala ponovo skidati pa da vidim koju gresku javlja pa da postam ovdje:-(Znam da je nesto pisalo i vezi kernela i da ne moze da nadje neki fajl