Imam malo cudno pitanje oko instalacije Puppy 3.01 linuxa.
Da li je potreban GRUB ili LILO ako sam intalirao samo Puppy na kompjuter.
Probao sam instalirati, ali nesto ne ide.
Dakle prvo sam podijelio disk na sljedece particije:
Primarna 5gb
hda1 ext2 (i na nju dao putanju za instalaciju puppija i tu je instaliran) i u cfdisku zadao da je bootable
Logička
hda5 linux swap 256mb
hda6 fat 32 1,5gb
kasnije sam Grubu zadao hda1 (i Superblok i MBR), ali nema sanse da se podigne, jesam li negdje fulio?
u prvom pokušaju sam napravio dvije ext2 particije (slijedeći ulk uputstvo) i isprobao sam sve varijante.
Nece pa nece…
S obzirom da sam pocetnik, moze li mi neko objasniti ili linkati ovo oko bootanja, hvala…
Jesu jesu! Šta će ti startovati sistem!?
Irfane, najlakša solucija ako te maltretira Grub je da probaš Lilo, ako ni to ne radi vidjećemo dalje.
Šta se tačno desi kada se treba startovati sistem? Dobiješ prazan ekran ili neku poruku greške ili…? Dođeš li ikada do menija? ako dođeš, probaj pritisnuti tipku e (za edit) pa nam pošalji sadržinu tih boot stavki.
pokrene se grub, ali kada odaberem Linux on hda1, javi grešku: “Error loading file…” ili tako nešto (na poslu sam pa ne mogu do veceras probati, sinoć sam se zafrkavo do 1 8(
samo ovo što medo govori mi ima smisla (a opet kažem da sam početnik) jer prilikom instalacije ovog Puppiya na usb stick, regularno boota, a nema gruba
Zvuci kao da ti nije dobro podesen menu.lst, tacnije root opcija.
Mozes li nam prepisati kad u GRUBu pritisnes e na Linux sta sve pise?
Trebalo bi pisati nesto ala:
title Linux
root (hd0,0)
kernel /boot/vmlinuz root=/dev/hda1
(ovo je samo otprilikativno, nemoj mislit bukvalno da ovo treba pisat).
Ok, uspio sam nekako (nisam mountiro disk kada sam instalirao grub :)), imam samo još dva pitanja u vezi boota, pa ćemo dalje…
Kako da postignem da grub odmah boota kernel bez postavljanja onog menija gdje moram udariti enter?
I kako da u Puppiju zadrzim da su diskovi mountani, da ih ne moram svaki put rucno montirati?
hmm. obicno treba neki bootloader obicno se ne pojavljuje odabir kod jednog operativnog sistema ili samo brzo proleti kad se sistem podize :S. sa usba ne treba grub jer je kopiran direktno zajedno sa boot information pa se dize kao live cd isto kao kad zelis instalirati sistem na komp.
@Wizz: Tvojih zadnjih 5 komentara koje sam procitao su maksimalno beskorisni.
@Irfan: GRUB po defaultu ima 10 second timeout pa starta defaultnu opciju iz menu.lst. Edituj /boot/grub/menu.lst i dodaj (ako vec nema):
timeout 3
default 0
Ovo timeout 3 kaze mu da saceka 3 sekunde prije startanja (korisno ako nekad zeznes nesto) a default odredjuje koja opcija iz menija se starta gdje se prva opcija oznacava sa 0, druga sa 1 …
Sto se tice mountanja, pogledaj http://wiki.linux.org.ba/Fstab
@adioe3
Grub sam riješio jer je ova timeout komanda bila komentirana # na 30, pa sam skinuo koment i stavio na 3, sad je ok
Mada mi ovo oko mounta nije baš jasno, jer kad montiram hda1 onda nemogu ugasiti racunar, samo se restartuje xserver, tako da i nemam potrebe da je automatski montiram kad ću je morati unmontirati svaki put kad gasim racunar. Ne kontam kako to, ali nema veze, vazno je da mogu snimati fajlove, mada ni sam ne znam gdje ih snima.
u fstabu sam stavio da je auto,
ali kada je hda1 montiran, nece ni da ugasi ni da resetuje racunar nego se vrati u xwindow okruženje
a kada hda1 unmontiram, regularno se ugasi, znači da je problem oko toga
Samo par pitanjca, koji window manager ili desktop environment koristi Puppy (Fluxbox, Blackbox, XFCE, KDE, GNOME)?
Fstab je zaduzen za mounting i umounting. Mozes li nam copy/pasteat tvoj /etc/fstab file?