Pušten Firefox 3 alfa

Prva alfa verzija Firefoxa 3, pod imenom Gran Paradiso, je pustena. Firefox 3.0 treba da je pusten u konacnoj verziji za godinu dana i i imace bolju podrsku za vise grafickih standarda kao Scalable Vector Graphics (SVG) i Canvas-specifikaciju.

http://wiki.mozilla.org/Firefox3

[quote=DadoV]Prva alfa verzija Firefoxa 3, pod imenom Gran Paradiso, je pustena. Firefox 3.0 treba da je pusten u ostroj verziji za godinu dana i i imace bolju podrsku za vise grafickih standarda kao Scalable Vector Graphics (SVG) i Canvas-specifikaciju.

http://wiki.mozilla.org/Firefox3[/quote]
Nemoj više molim te na novosti da postaš, bolje u offtopic. Kakva bolan “oštra” verzija?! Daj molim te prestani! Hvala ti na svemu, ali nema smisla.

[quote=sapphire][quote=DadoV]Prva alfa verzija Firefoxa 3, pod imenom Gran Paradiso, je pustena. Firefox 3.0 treba da je pusten u ostroj verziji za godinu dana i i imace bolju podrsku za vise grafickih standarda kao Scalable Vector Graphics (SVG) i Canvas-specifikaciju.

http://wiki.mozilla.org/Firefox3[/quote]
Nemoj više molim te na novosti da postaš, bolje u offtopic. Kakva bolan “oštra” verzija?! Daj molim te prestani! Hvala ti na svemu, ali nema smisla.[/quote]
sapphire, seceru moj! Zaista nerazumijem u cemu je problem, ali nema frke - necu vise pisati.

Inace, nasurfao sam na jedan kineski Linux forum i tamo me mnogo bolje razumiju kada pisem na bosanskom nego sto me vi razumijete. :mrgreen:

Pozz

DadoV

Stvarno … sta je “ostra” verzija ? :slight_smile: ah to nesto kao “bleeding edge” ? :slight_smile:

:baeh:

Za sve neupucene mali rjecnik:

ostro - isto kao sharp na engleskom (htio sam izbjeci koriscenje stranih rjeci), znaci radna/oficielna verzija. Iz pridjeva ostro proizilazi imenica ostroumlje, cega kod pojednih clanova foruma nema bas napretek :expressionless:

[quote=DadoV]Za sve neupucene mali rjecnik:

ostro - isto kao sharp na engleskom (htio sam izbjeci koriscenje stranih rjeci), znaci radna/oficielna verzija. Iz pridjeva ostro proizilazi imenica ostroumlje, cega kod pojednih clanova foruma nema bas napretek :|[/quote]
To je, da se opet engleski izrazim, very far fetched :smiley: ali, zbilja, da li se program ruši ili ne, vijest je vijest.
Niste do sad ništa govorili o tome da softver mora nužno biti u zadnjoj fazi razvoja.

EDIT: Izgleda da je Firefox 3 prošao tzv. Acid2-test, koji prikazuje naizgled jednostavnu HTML stranicu,
koja naime ekstenzivno (ili obilato? :slight_smile: ) koristi CSS i PNG slike. Mada ovo ne govori mnogo, barem je sa prikazom
CSS-a sve u redu, zbog čega je jedan Firefox za mene dosta stabilniji nego IE7 koji izgleda nikad neće imati
valjanu CSS podršku.

Sapphire, zašto ti ne bi napisao vijest koja je pismenija, preciznija i u svakom smislu bolja? DadoV, ja bih editovao onu riječ oštro… misli li se na konačnu ili na beta verziju?

Sredeno :slight_smile:

Update:

Firefox 2.0.0.1
http://www.mozilla.com/en-US/firefox/2.0.0.1/releasenotes/

Firefox 1.5.0.9

NO LINK<

Thunderbird 1.5.0.9
http://www.mozilla.com/en-US/thunderbird/releases/1.5.0.9.html