Q: Slack 10.1 - (modem, miš, zvuk, OOo, KDM)

problem 1:
Ovako, snimio sam kernel-source, krenuo po uputstvu kao i obično kada hoću da kompajliram ove drivere. Kucao sam: make clean, make 536 i make install, prva dva make-a su prošla OK, treći nije mogao - standardno nije došla boot scripta. Sada uputstvo kaže da kucam ovo pod brojem 1., kada sam to ukucao pojavilo se ovo b[/b], šta sada?

/Kod instalacije je bilo pitanje da postavi link na /dev/modem ali ja sam odustao od toga/

1. log in as root.
    1. insmod -f Intel536.o (Intel536.ko for kernel 2.6)
  2. you can start “hamregistry &” at this point if you wish.
  3. rm /dev/536ep
  4. mknod /dev/536ep c 240 1 (note “240” is the default, if it does not
    work see what /proc/devices says 536ep’s major number is)
  5. ln -s /dev/536ep /dev/modem
  6. start a comm application like minicom and use the modem.
  7. see section 3 (International Users) for info on setting the correct
    country settings.

b[/b]

[code]root@darkstar:/usr/536# insmod -f Intel536.o
Intel536.o: Intel536.o: unresolved symbol put_tty_driver
Intel536.o:
Hint: You are trying to load a module without a GPL compatible license
and it has unresolved symbols. The module may be trying to access
GPLONLY symbols but the problem is more likely to be a coding or
user error. Contact the module supplier for assistance, only they
can help you.

root@darkstar:/usr/536#[/code]

problem 2:
kada je trebalo da se odabere miš u toku instalacije uzeo sam ps2 miš, koji je bio na vrhu (bio je još i inteli mouse takođe ps2), e sada je problem što mi ne radi “wheel”, gdje se to može podesiti? koji ste vi odabrali?

problem 3:
zvučna je prepoznata ali nešto ne radi… gdje bi je mogao konfigurisati, išao sam u kontrolnom centru, na sound system i tako te stvari, testirao ali ne javlja se zvuk…

problem 4:
imam slack 10.1 CD1 i CD2, na njima nema OOo, dolazi li on uz slack ili se skida sa net-a, treba li ga kompajlirati, mogu li ga kompajlirati sa kde ikonama?

problem 5:
kako ću naštimati da mi se automatski logira kao user, ovdje je situacija ovakva: kada se upali čeka me “prompt” tu se logiram kao root, i onda kucam startx, i upalim kde; u kde-u dodam usera, stavim u login mangeru da se on automatski starta, ali ništa se novo ne desi, opet me čeka konzola, ali ima još nešto kada hoću da kucam usera i šifru, javi mi poruku da je login incorrect (username i šifra su tačno upisani), probao sam da dodam usera kroz konzolu: adduser, i tu nemam opciju da dodam šifru pa sam pretpostavljao da je šifra “ništa”, ali i tu mi je incorrect login, kod usera sam stavljai /bin/bash, jel to udure?

Instalacija Intel536ep modema

tar -xzvf intel-536EP-2.56.76.0.tgz
cd intel-536EP-2.56.76.0
make 536
su
make install
cp Intel536_boot /etc/rc.d/
echo "/etc/rc.d/Intel536_boot start" >> /etc/rc.d/rc.local
chmod +x /etc/rc.d/Intel536_boot
/etc/rc.d/Intel536_boot start

Ovo prčkanje po /etc/rc.d direktoriju zato što instalacijska skripta ne prepoznaje Slackware, inače je modul sasvim dobro iskompajliran (za 2.4.x kernele i za kernele <= 2.6.9). Nema potrebe koristiti “ručnu” instalaciju kako je navedeno u Intelovoj dokumentaciji. Više informacija na wikiju.

Miš (/etc/X11/xorg.conf):

Section "InputDevice"
    Identifier  "Mouse1"
    Driver      "mouse"
    Option "Buttons" "5"    # <--- Pet dugmića, npr. scroll prema gore se računa kao jedan
    Option "Protocol"    "IMPS/2"
    Option "Device"      "/dev/mouse"
    Option "ZAxisMapping" "4 5"    #  <---
EndSection

Zvuk? - alsaconf

OpenOffice, ne dolazi, možeš koristiti naš ili kakav drugi. (Ručno kompajliranje nije nimalo jednostavno, tako da to ne mogu preporučiti).

Korisnici:
Da nisi pomiješao useradd i adduser? adduser će te sigurno pitati sve potrebne podatke, uključujući i password, a useradd neće ništa (i sam ćeš morati kreirati home direktorij korisnika, postaviti permisije i password sa komandom passwd username)

Što se tiče X-a i runlevela, pogledaj /etc/inittab, man inittab.
Slackware koristi 3 kao defaultni runlevel, 4 za X-e (ostali obično koriste runlevel 5)

P.S.
Ne želim započinjati flame, ali svaki dobar ručak počinje sa nekakvim laganim predjelom. Slackware je šlag na torti, pa ga ipak treba ostaviti za kasnije (ma koliko ukusno izgledao), lol

[quote]Zvuk? - alsaconf[/quote] → OK (usera dodati u grupu audio)

[quote]Korisnici:Da nisi pomiješao useradd i adduser?[/quote] → OK (nisam pomiješao; fol je što nisam obraćao pažnju na dalje pitanje nego sam “brže bolje” CTRL + C lol, i tako da mu nisam naštimao full name i ostalo lol, nego samo uid, username…)

[quote]Što se tiče X-a i runlevela, pogledaj /etc/inittab, man inittab.[/quote] → OK (samo sam stavio na 4 i dobio ono što sam očekivao)

[quote]P.S.
Ne želim započinjati flame, ali svaki dobar ručak počinje sa nekakvim laganim predjelom. Slackware je šlag na torti[/quote]

ma volim sla(t)cko šalim se, ma suse me prodade (ledi), pa haj rekoh kad sam sve probao da i slacka probam…

hvala za prethodne odgovore.

znaci skinuti OOo za linux i snimiti…

evo sta sam dobio:[code]

root@darkstar:~/intel-536EP-2.56.76.1# cp Intel536_boot /etc/rc.d/
root@darkstar:~/intel-536EP-2.56.76.1# echo “/etc/rc.d/Intel536_boot start” >> /etc/rc.d/rc.local
root@darkstar:~/intel-536EP-2.56.76.1# chmod +x /etc/rc.d/Intel536_boot
root@darkstar:~/intel-536EP-2.56.76.1# /etc/rc.d/Intel536_boot start
error loading Intel536
rmmod: module Intel536 is not loaded
root@darkstar:~/intel-536EP-2.56.76.1#[/code]
šta bi sad trebalo da se uradi, jel ti ikad ovaj error bio, ili sam možda nešto propustio…

mozda da jos ubacis
depmod -aq
prije pokretanje skripte.
(ili da rebootas sistem, izaberi)

Naravno, sve pod uslovom da je modul uspjesno kompajliran i instaliran.
Provjeri sa:
ls /lib/modules/uname -r/kernel/drivers/char/Intel*

[quote]mozda da jos ubacis
depmod -aq
prije pokretanje skripte.
(ili da rebootas sistem, izaberi)

Naravno, sve pod uslovom da je modul uspjesno kompajliran i instaliran.
Provjeri sa:
ls /lib/modules/uname -r/kernel/drivers/char/Intel*[/quote]

Probao sam ali ništa (kompajliranje je prošlo bez prijavljivaja greške), evo izlaza za ovo najnovije što si mi rekao:

root@linux:~/intel-536EP-2.56.76.1# depmod -aq root@linux:~/intel-536EP-2.56.76.1# /etc/rc.d/Intel536_boot start error loading Intel536 rmmod: module Intel536 is not loaded root@linux:~/intel-536EP-2.56.76.1# ls /lib/modules/`uname -r`/kernel/drivers/char/Intel* /lib/modules/2.4.29/kernel/drivers/char/Intel536.o root@linux:~/intel-536EP-2.56.76.1#

probao sam i sa restartom prije startanja scripte, ali ni to nije uspjelo, prilikom paljenja prikazuje se ovaj error na listingu

error loading Intel536
rmmod: module Intel536 is not loaded

ma nema veze dobro je, uzeću opet MDK, na njemu mi haman sve radi…
ali vidi ovo:
/lib/modules/2.4.29/kernel/drivers/char/Intel536.o

probavao sam i sa modprobe ali nista javlja mi onu poruku da nije pod GPL-om hmmm…

Ma nije, ono za GPL je samo upozorenje, prava greška je ovo:

Zaašto je ovo unresolved nemam pojma, možda u kernelu nije aktivan neki modul za tty šta ja znam…?

Problem je na source level nivou, evo nešto slično (potražite put_tty_driver)
http://forums.modemhelp.net/viewtopic.php?p=10174

Ne kontam stvarno, put_tty_driver bi trebala biti funkcija eksportovana od strane kernela. (npr. /usr/local/src/linux-2.6.9/drivers/char/tty_io.c)

void put_tty_driver(struct tty_driver *driver)
{
	kfree(driver);
}
...
EXPORT_SYMBOL(put_tty_driver);

Ako neki modul javlja ‘unresolved symbol put_tty_driver’ onda sa kernelom nešto nije u redu :slight_smile:
(izgleda da se ovo dešava i na 2.4.28 kernelu)

=> probaj kompajlirati 2.6.9 kernel; Ništa ti neće proraditi, namučit ćeš se, ali će se nešto i naučiti

[quote]
=> probaj kompajlirati 2.6.9 kernel; Ništa ti neće proraditi, namučit ćeš se, ali će se nešto i naučiti[/quote]

ma niti imam kernela 2.6 niti vremena, sada sam pravo zauzet možda nekad kad nađem vremena, hvala na pomoći, vidimo se

Koliko je meni poznato, Unresolved symbol" je znak da je modul ovisan o nekom drugom modulu koji treba manuelno pokrenuti. depmod nakon kompajliranja možda može pomoći.

[quote][quote]
Ako neki modul javlja ‘unresolved symbol put_tty_driver’ onda sa kernelom nešto nije u redu :slight_smile:
(izgleda da se ovo dešava i na 2.4.28 kernelu)
[/quote]
Koliko je meni poznato, Unresolved symbol" je znak da je modul ovisan o nekom drugom modulu koji treba manuelno pokrenuti. depmod nakon kompajliranja možda može pomoći.[/quote]

probao, nece…

root@linux:~/intel-536EP-2.56.76.1# depmod -aq root@linux:~/intel-536EP-2.56.76.1# /etc/rc.d/Intel536_boot start error loading Intel536 rmmod: module Intel536 is not loaded root@linux:~/intel-536EP-2.56.76.1# ls /lib/modules/`uname -r`/kernel/drivers/char/Intel* /lib/modules/2.4.29/kernel/drivers/char/Intel536.o root@linux:~/intel-536EP-2.56.76.1#

ipak mislim da se modul nije iskompajlirao, onaj log mi je isuvise kratak npr na drugim distro traje malo duze samo kompajliranje, kod ovoga se zavrsi u nekoliko redova (ali nije prijvio error), ali dzaba sad skinuo sam slack, pa do neke druge prilike