Qbasic pod linuxom

Volio bih znati da li je iko imao iskustva sa kompajliranjem qbasic programa pod linuxom, jer smatram da bi to bio jedan od osnovnih uvjeta da bi se neka, recimo osnovna, skola prebacila na linux.
Ja licno smatram da bi python bio pogodniji za pocetno ucenje programiranja, samo bi onda trebalo napraviti neku limitiranu verziju pythona koja bi radila u “kavezu” (da se ne bi stalno krsili ostali programi) zbog beskonacnih petlji.

U Zenici škole mahom rade sa Pascalom.

Ni jedna osnovna skola u zenici ne radi “sa Pascalom” jer paskal uopste nije u programu za osnovnu skolu.

Nije mi poznat qbasic kompajler za linux, ali su mi poznati ovi programi:
http://hbasic.sourceforge.net/
http://gambas.sourceforge.net/
http://www.kbasic.org/1/home.php3
Samo se pitam zbog čega je kompajler za qbasic jedan od osnovnih uvjeta?
Dajte djeci C

Mislio sam na srednje…

ja sam čisto iz zeze na svom Debian Sargeu pokrenuo dosbox i u njemu neke dos programe… Supaplex radi odlično, Warcraft2 slabo (traži cd, a ne mogu da ga prevarim, moraću da tražim cr*ck), a qbasic piči bez problema

Eto … SCREEN 12 mi je omiljen :wink:
Ali najljepše je to što postoji BRDO besplatnih basic interpetera za linux koji rade mnogo i daleko bolje od qbasica. Poz.

Ja sam isprobao “yabasic” -> yet another basic … i radio je fino :slight_smile:

[quote]Volio bih znati da li je iko imao iskustva sa kompajliranjem qbasic programa pod linuxom, jer smatram da bi to bio jedan od osnovnih uvjeta da bi se neka, recimo osnovna, skola prebacila na linux.
Ja licno smatram da bi python bio pogodniji za pocetno ucenje programiranja, samo bi onda trebalo napraviti neku limitiranu verziju pythona koja bi radila u “kavezu” (da se ne bi stalno krsili ostali programi) zbog beskonacnih petlji.[/quote]

http://www.geocities.com/a_webshots/DOSBox/

Za korištenje DOSBox-a ili DOSEmu-a nije neophodan windows, znači može se instalirati i na linux particiji…

PS
pošto nemam BASIC-a a to je isto “malehan” program za dos, nisam ga ni testirao, ali ovo troje radi extra, znači sve *škole bi mogle imati instaliran linux, da ne govorim o fpc, gcc i g++ …

PPS
ovi turbo c/c++ i pascal su dostupni free na borlandovoj stranici

evo snašao sam se za qbasic valjda je link "legalan"
http://download.microsoft.com/download/win95upg/tool_s/1.0/W95/EN-US/olddos.exe

screenshotovi za qbasic su uploadovani na http://www.geocities.com/a_webshots/DOSBox/
probao sam pokrenuti jedan program koji sam prekucao iz časopisa triangle i radio je (nisam prije programirao u basicu, samo pascal, c/c++, pa valjda je zadatak “ispravan”)

dobro bi bilo kada bi ovo sam basicom i pascalom imalo efekta pa da *škole koriste ako ništa bar dual boot…

Nastavni kadar je nula bodova i za postojece Win98 sisteme koje osnovci koriste, a kamo li za linux. Nije jedina prepreka koristenje basica, pogledajte malo generalno plan i program informatike za osnovne skole, izgleda da ga je Bill Gates licno sastavljao.

Gledao sam i uopšte mi ne izgleda tako. A inače se slažem, nevjerovatna je potražnja za nastavnicima informatike! Danas svako predaje informatiku, od ekonomista, pa sve do !? PMFovaca!! :wink: šalim se, ali bukvalno u pojedinim srednjim školama predaju bivši profesori odbrane i sociologije. Ko smatra da nema (dobro plaćenog) posla u informatici, samo FYI: pročitah u novinama da u Brčko distriktu traže dva nastavnika informatike, a plaća je preko 1600 KM! (kao što znate, u DC-ju su porezi vrlo liberalni…)

:? Ja govorim o informatici za osnovne skole, posto bih i sam trebao biti dio tog “kadra”… Win98 na 1001 nacin, i nista vise, uz primjese DOS-a, i GW Basic interpretera.

ja sam za python u osnovnoj. QBASIC je za GLUPE.