Quota - pomoc

Opet ja… znam znam… dosadan sam malo :wink: ali nakon 36h pretrazivanja neta o savjetima ili uputama za Quota system, jos uvijek dobivam istu gresku prilikom bootanja - naime “quota format not supported in kernel”…

korisim SuSE 8.2 i vec sam procitao how-to od Kulica ali nije pomogao…
jednostavno vise nemam ideja niti snage da mislim o tome… ima li iko ikakav savjet ( osim - baci kompjuter kroz prozor i sl )…

Pozdrav

ICE

Pozdrav Ledolomac,

Evo sta kaze SuSE:

Nadam se da ce ti pomoci. :stuck_out_tongue:
Budi pozdravljen

Sulje

Pa kao što ti PC govori quota ti nije dodana u kernelu…
File systems —>Quota support…
http://beglerovic.no-ip.com/images/linux/quota.png
znači markiraj quota i rekompajliraj kernel …i to je to

Evo jedan link koji govori malo opširnije o tome
http://www.tldp.org/HOWTO/Quota.html

Ma ne mora ništa kompajlirati jer su svi SuSE 8.2 kerneli kompajlirani sa “quota” podrškom. Ali, džaba mi pričamo, ako je uradio ono što je predložio sulje_ch trebalo bi da sve radi.

eh fazon je u tome sto sam ja sve uradio… prvo dodjem podesim quota ( znaci podesim fstab, napravim fajlove, pokrenem quotacheck ) i onda kontam ajd da ga ubacim da ga starta na pocetku… ubacim ga i dodje mi poruka o gresci ( prilikom bootanja )… nakon toga odem na SuSE stranicu i tamo procitam ono sto je suljo predlozio… ubacim modul u fajl sysconfig/kernel pokrenem mk_initrd i to radi… napravim reboot, na pocetku prilikom ucitavanja modula mi se pocne pokazivati neka greska ( koja prema mom misljenju lici na gresku … nesto u vezi sa “escription” … kao da fali D )… malo nize krene startati Quota, provjeri fajlove na jednoj particiji i kaze NO SUCH PROCESS i u iducem redu napise Quota format not supported in Kernel…

e ja fakat vise ne znam… procitao sam sve moguce HowTo.e i slicne fajlove ali jednostavno nemam ideja vise…

Pozdrav

ICE

PS. ovo mi je veoma vazno zato dajte - valjda postoji neko rijesenje…

koji ti se error pojavi kad probas modprobe -v quota_v2 :?:

e vidis … u tome nema problema kad ga rucno “probam”… kaze mi Module Loaded Successfully ili tako nekako… ali nakon dodavanja QUOTA_V2 u kernel datoteku, greska se javlja na drugom mjestu i izgleda totalno nevezano za Quota system… poslao sam eMail SuSE.u, ali izgleda da ni od njih nema nafake…

any ideas? da reinstaliram Linux ( cuo sam da to kod Windowsa pali :wink: )

Pozdrav

ICE

Zainteresovao me je ovaj problem pa sam odlucio da koristim/testiram quota na debian serveru. Evo jedan mali howto o tome …
1.Prvo sto sam uradio je da sam opgradirao kernel sa2.4.18 -->22. Naravno odabrao sam Quota u kernelu i kompajlirao kernel.
2.Poslije toga je dodan software ( quota i quota tool ) sa APT-om. Zatim sa dodao usrquota u fstab na zeljenu particiju.
3.Reboot-o server i zaustavio sambu koja je vec koristila te particije u svom share-u i umount te particije.
4.Nakon toga sam ponovo mount te particije i ukucao komandu
quotacheck -cvug -F vfsold /share1 i
quotacheck -cvug -F vfsold /share2
Tim se stvaraju user.quota file-s.
5.Poslije toga sam ukucao komandu :
/etc/init.d/quota start ( startao quota ).
6.Zatim sa odlucio da promjenim kvotu
za user-a Maid koja se postavlja pomocu quotatool:
quotatool -u maid -b -l 200MB /share2 # hard limit
quotatool -u maid -b -l 200MB /share2 # soft limit
7.Takodje sam dodao vremenski period od jedne sedmice gdje korisnik ima sansu da premjesti svoje “stvari” ako predje dozvoljenu granicu od 200MB !
quotatool -u -b -t “1 weeks” /share2 # grace for all users

I to bi bilo to. Sto se tice samog startanja quota poslije reboota quota bi trebalo podesti da starta nakon podizanja /particija a ne prije.