Quota za virtuelne korisnike

evo jos jedna muka… mozda neko ima rijesenje ( ako Bog da )…
svi moji korisnici su u LDAP bazi bla bla… standardna prica… kako da ja sad za sve korisnike podesim quota na istu vrijednost?? Radi se o SuSE 9 distribuciji.

repquota mi prikaze sve korisnike i informacije o disku, ali interesuje me kako da podesim quota za sve ( odjednom ), inace mogu citavu noc sjediti i igrati se sa edquota user1 pa do edquota user500…

unaprijed hvala

pozdrav

ICE

Ako ti repquota -a daje isti oblik izvjestaja kao kod mene, onda mozes probati ovo:

[code]bash$ for u in repquota -a | tail +3 | awk '{ print $1 }'

do
edquota $u
done[/code]

Ako zelis svim korisnicima dodijeliti quota-e koje ima korisnik ice, mozes koristiti -p opciju:

bash$ edquota -p ice `repquota -a | tail +3 | awk '{ print $1 }'`

Za svaki slucaj, prvo probaj samo

bash$ repquota -a | tail +3 | awk '{ print $1 }'

da budes siguran da je sve ok! Ako nisi siguran da je sve u redu, posalji primjer izlaza repquota -a.

zdravo… evo kako izgleda izvjestaj od repquota…

[code]kserver:/ # repquota -a
*** Report for user quotas on device /dev/hdb2
Block grace time: 7days; Inode grace time: 7days
Block limits File limits
User used soft hard grace used soft hard grace

root – 47140 0 0 4126 0 0
wwwrun – 44 0 0 11 0 0 [/code]

ja bih postavio soft limit na 30 MB i hard na 50 MB… upravo testiram tvoju verziju, pa ti javim jel uspjelo :wink:

Pozdrav

Ice

[quote]zdravo… evo kako izgleda izvjestaj od repquota…

[code]kserver:/ # repquota -a
*** Report for user quotas on device /dev/hdb2
Block grace time: 7days; Inode grace time: 7days
Block limits File limits
User used soft hard grace used soft hard grace

root – 47140 0 0 4126 0 0
wwwrun – 44 0 0 11 0 0 [/code]

ja bih postavio soft limit na 30 MB i hard na 50 MB… upravo testiram tvoju verziju, pa ti javim jel uspjelo ;)[/quote]

Posto kod tebe repquota -a ima jos par linija viska u zaglavlju izvjestaja, moraces staviti tail +6 umjesto tail +3. Napravi nekog korisnika (npr. dummy) i definisi limite za njega, onda samo:

… i to bi trebalo biti to.

hvala care, upalilo je… moracu sebi zapisati to :wink: nisam bas neki tip za shell skriptice :wink:

Pozdrav

Ice