Red Hat je svojim korisnicima saopštio da više neće podržavati desktop verzije Linuxa, time objelodanjujući svoje ubjeđenje kako njihov proizvod ima više šanse za uspjeh u korporativnom okruženju.
Red Hat je još juče obavijestio svoje korisnike putem e-maila, obavještavajući da obustavlja tehničku podršku i održavanje za Red Hat Linux distribucije 7.1, 7.2, 7.3 i 8.0, od 31. decembra ove godine.
Podrška za Red Hat Linux 9 distribuciju, međutim, traje do 30-og aprila 2004. godine, dok je firma odlučila kako ne planira da izdaje nove proizvode iz linije Red Hat Linux-a.
U isto vrijeme, Red Hat je predstavio plan za mrežne korisnike, kojim bi se uloga operativnog sistema prebacila na Enterprise Linux V3.
Iako neki vjeruju da je ovaj poduhvat potpuni promašaj, i da će time Red Hat samo da šteti svome poslovanju, pretpostavlja se da je njihova bliska saradnja sa IBM-om pripomogla donošenju ove odluke.
Iako nikad nisam podržavao politiku RH, malo mi je žao zbog gašenja istog, naročito nakon dosta loših kritika za Fedoru.
Ova izjava o korištenju Win je prava glupost…
"Red Hat’s chief executive has said that Linux needs to mature further before home users will get a positive experience from the operating system, saying they should choose Windows instead. "
toliko o izjavi RH CEO… ja mislim da je ova izjava jednaka samoubistvu, jer ovakvo nesto izjaviti ( jos kao CEO ) a imati toliko korisnika ( mislim na desktop korisnike ) u USA i drugim zemljama, je zapravo kopanje svog groba.
Ja mislim da RH se nece moci “probiti” na trzistu sa svojom strategijom linux for servers…
sta se ima jos reci - zalosno do bola… jos kad se pogledaju komentari na ZDnetu… propast… fakat…RH se sam zakopava, svabe prodaju svoj “izum” amerima itd… hocel to sudnji dan ubrzo?