Rad Hat više ne podržava desktop verzije Linuxa

Red Hat je svojim korisnicima saopštio da više neće podržavati desktop verzije Linuxa, time objelodanjujući svoje ubjeđenje kako njihov proizvod ima više šanse za uspjeh u korporativnom okruženju.

Red Hat je još juče obavijestio svoje korisnike putem e-maila, obavještavajući da obustavlja tehničku podršku i održavanje za Red Hat Linux distribucije 7.1, 7.2, 7.3 i 8.0, od 31. decembra ove godine.

Podrška za Red Hat Linux 9 distribuciju, međutim, traje do 30-og aprila 2004. godine, dok je firma odlučila kako ne planira da izdaje nove proizvode iz linije Red Hat Linux-a.

U isto vrijeme, Red Hat je predstavio plan za mrežne korisnike, kojim bi se uloga operativnog sistema prebacila na Enterprise Linux V3.

Iako neki vjeruju da je ovaj poduhvat potpuni promašaj, i da će time Red Hat samo da šteti svome poslovanju, pretpostavlja se da je njihova bliska saradnja sa IBM-om pripomogla donošenju ove odluke.

Da ali zajednica nije mrtva, odnosno Fedora je ustvari novi Desktop RedHat

prosle sedmice su kod mene u firmi radi testa instalirali fedoru. utisci:

  • instalacija jednostavna
  • multimedija podrska skoro nula
  • nestabilna za oraclom apsolutno, za razliku od RH

to je ono sto sam pohvatao od “instalatera”.

za desktop korisnika nije velika stvar, a za server … vidjece se vec.

medjutim jos interesnatnija je izjava RedHat Chief Executive:
“Ako ste desktop korisnik, koristite Windows”.

–> http://zdnet.com.com/2100-1104_2-5101690.html

M.

Iako nikad nisam podržavao politiku RH, malo mi je žao zbog gašenja istog, naročito nakon dosta loših kritika za Fedoru.
Ova izjava o korištenju Win je prava glupost…

"Red Hat’s chief executive has said that Linux needs to mature further before home users will get a positive experience from the operating system, saying they should choose Windows instead. "

toliko o izjavi RH CEO… ja mislim da je ova izjava jednaka samoubistvu, jer ovakvo nesto izjaviti ( jos kao CEO ) a imati toliko korisnika ( mislim na desktop korisnike ) u USA i drugim zemljama, je zapravo kopanje svog groba.

Ja mislim da RH se nece moci “probiti” na trzistu sa svojom strategijom linux for servers…

sta se ima jos reci - zalosno do bola… jos kad se pogledaju komentari na ZDnetu… propast… fakat…RH se sam zakopava, svabe prodaju svoj “izum” amerima itd… hocel to sudnji dan ubrzo?

Pozdrav

ICE