Imam suse 9.0, gemtek isa radio karticu.
jel postoji kakav univerzalni software za radio kartice?
Kažu da KRadio nije loš:
http://kradio.sourceforge.net/
http://rpmseek.com/rpm-pl/kradio.html?hl=com
dobiva se taj program uz suse 9.0, ali postoji problem sto mi ne prepoznaje karticu.
Prvo probaj ucitati modul radio-gemtek pa onda pokreni aplikaciju.
znam malo vise od pocetnika, ali stvarno nemam pojma, kako se ucitava.
podesio sam sve ostalo, ali karticu nemrem.
Ukucaj modprobe radio-gemtek ako ne javi nikakve greske onda je modul ucitan, a ako javi onda udari komp jako sa lijeve strane pa probaj ponovo
Salim se Onda posalji koje ti je greske javio pa cemo da vidimo sta jos treba.
javlja mi da nije naso file.
ja sam naso na netu modul u c-u , i sta sa tim_
kamo treba staviti?
Vecinom sa tim modulom dodje neki README ili INSTALL u kojim je opisana instalacija.
samo file u c-u, i nista drugo.
Treba ga kompajlirati samo je pitanje kako? Pogledaj na pocetku ili na kraju fajla pod komentarima cesto se nalazi i uputstvo za kompajliranje. Najbolje bi bilo da posaljes stranicu gdje si nasao fajl.
Ovo ti nece puno pomoci, ovo je patch za kernel source koji je dosta star i ja sam prilicno siguran da ga vec imas uz suse 9.0 source. Ono sto bi trebao uraditi je da kompajliras kernel, ali ne cijeli nego samo module, naravno nakon sto ukljucis podrsku za radio i video kartice.
jel mozes napisati, sta sve trebam napraviti i kako.
znam malo vise od pocetnika.
Prvo sto treba da uradis je da provjeris da li imas source kod kernela, a to ces uraditi tako da odes u dir /usr/src/linux-2.4.xx (ovo xx ce biti tvoja verzija kernela) i ukucas make menuconfig ili make xconfig (menuconfig je tekstualni nacin rada a xconfig je graficki pa izaberi sta ti treba). Ako ti javi neke greske onda mozes poceti plakati, inace bi trebao dobiti prozor sa raznim izbornicima. Izaberi multimedia devices. Prvu stavku video for linux treba da postavis na m (ovo je oznaka da ga kompajliras kao modul moze biti jos y ili n ali to te ne interesuje) ispod ce se pojaviti jos dva podmenija video for linux i radio adapters. Kada otvoris radio adapters nadji svoj gemtek i postavi ga na m. Pri izlasku iz programa sacuvaj promjene. Zatim u konzoli ukucaj make modules i sacekaj moze potrajati par minuta, kada to zavrsi ukucaj make modules_install i to je to. Onda ucitaj modul kao sto sam ti opisao u prethodnom postu.
scripts/split-include include/linux/autoconf.h include/config
make -C kernel CFLAGS="-D__KERNEL__ -I/usr/src/linux-2.4.21-99/include -Wall - Wstrict-prototypes -Wno-trigraphs -O2 -fno-strict-aliasing -fno-common -fomit-fr ame-pointer -fno-unit-at-a-time -pipe -msoft-float -mpreferred-stack-boundary=2 -DMODULE -DMODVERSIONS -include /usr/src/linux-2.4.21-99/include/linux/modversio ns.h" MAKING_MODULES=1 modules
make[1]: Entering directory /usr/src/linux-2.4.21-99/kernel' make[1]: Nothing to be done for
modules’.
make[1]: Leaving directory /usr/src/linux-2.4.21-99/kernel' make -C drivers CFLAGS="-D__KERNEL__ -I/usr/src/linux-2.4.21-99/include -Wall -Wstrict-prototypes -Wno-trigraphs -O2 -fno-strict-aliasing -fno-common -fomit-f rame-pointer -fno-unit-at-a-time -pipe -msoft-float -mpreferred-stack-boundary=2 -DMODULE -DMODVERSIONS -include /usr/src/linux-2.4.21-99/include/linux/modversi ons.h" MAKING_MODULES=1 modules make[1]: Entering directory
/usr/src/linux-2.4.21-99/drivers’
make -C acpi modules
make[2]: Entering directory /usr/src/linux-2.4.21-99/drivers/acpi' make[2]: *** No rule to make target
/usr/src/linux-2.4.21-99/include/linux/modv ersions.h’, needed by ac.o'. Stop. make[2]: Leaving directory
/usr/src/linux-2.4.21-99/drivers/acpi’
make[1]: *** [_modsubdir_acpi] Error 2
make[1]: Leaving directory `/usr/src/linux-2.4.21-99/drivers’
make: *** [_mod_drivers] Error 2
Probaj ovako kompajlirati make dep , make clean , pa onda make modules i make modules_install
opet mi javlja gresku.
Jel ovo javi na make modules ili na make modules_install?
na ovo drugo.