Raid 1

Trenutno mi komp radi sa jednim HDD (SATA II) a planiram iducih dana dodati jos jedan (identican sa trenutnim) i pustiti ih da rade pod RAID 1.

Pitanje: kako to da izvedem, i na sta bih trebao obratiti paznju?

Maticna mi je “ASUS M2A-VM HDMI” sa 4 SATA II prikljcka koje mogu zveknuti u raid. Znam da moram u BIOSu ukljuciti tu opciju, ali to trenutno nista necu da diram dok mi ne stigne novi HDD. Stvar je u tome da ne zelim formatirati trenutni disk, nego kad ih spojim, da njega spiglam (ako se tako kaze) na drugi HDD. Nadam se da je to moguce, u manualu od maticne nepise nista posebno o tom postupku, lol.

I kako stvari stoje sa particijama? Na trenutnom HDD imam 2x FAT32, 1x NTFS, 1x EXT2 particije.

Imam Ubuntu i Win XP operativne sisteme na kompu, dali ce njih trebati dodatno konfigurisati za RAID 1?

Hvala unaprijed,
Bosancero :wink:

Sumnjam da će to raditi kako si zamislio.

a) U svakom slučaju će ti trebat backup svih podataka (shit happenz)
b) Smeće koje stavljaju na matične ploče obično je toliko loše da nekad ne radi uopšte pod linuxom, ili radi tako dobro da je čisti softverski RAID bolji.

ovo sto ti hoces neces moc izvest …
da bi napravio raid 1 od ta dva diska moraju se podaci na diskovima unistiti… (u smislu pravljenja raid 1 array-a od ta dva diska = u takvom postupku ces izgubit podatke )

Radi takvih stvari je izmšljen LVM :slight_smile:

aha, ok.

to sa BackUp sam kontao i onako uraditi,… lol

dakle, podaci ce se morati unistiti. sta se mora, mora se.

sta me jos interesuje, u ovom slucaju se radi o HW RAIDu, dali je tu potrebna dodatna konfiguracija operativnih sistema, ili nije.

:wink:

ne vjerujem da je na tu plocu strpan HW raid kontroler (pod hw raid kontroler se podrazumijeva kad kontroler ima svoj procesor, svoju memoriju , svoj OS/flash/firmware itd…)
s toga ti preporucujem da probas linux-ov software raid (md raid) . npr. prilikom installiranja debiana napravis particije tipa “raid” i onda ce ti se pojaviti opcija da iskonfigurises softwareski raid i to je to … sto se tice windows particija , mislim da i winbloZ ima neku vrstu software-skog raid-a…

[quote=maher_]ne vjerujem da je na tu plocu strpan HW raid kontroler (pod hw raid kontroler se podrazumijeva kad kontroler ima svoj procesor, svoju memoriju , svoj OS/flash/firmware itd…)
s toga ti preporucujem da probas linux-ov software raid (md raid) . npr. prilikom installiranja debiana napravis particije tipa “raid” i onda ce ti se pojaviti opcija da iskonfigurises softwareski raid i to je to … sto se tice windows particija , mislim da i winbloZ ima neku vrstu software-skog raid-a…[/quote]
Upravu si, to je SW RAID, jes da imam i PCI-Kartu za te stvari, ali ona nije bas novija, a i uopce, nebi je stavljao,…dakle ostajem pri SW RAID.

kako sam ja to sad skontao:
zveknam 2 identicna HDD u kuciste, u BIOSu podesim RAID1, i pokrenem npr. Ubuntu (Debian) instalaciju. Pri instalaciji odredim particije koje zelim da imam, i ponudice mi se opcija za konfiguraciju RAIDA, i ostatak instalacije koji je potreban za operativni sistem.

sad samo nisam skontao kako da particionisem HDD :frowning:

ako zelim da imam 2x EXT2 i 2x NTFS particije, jesu li mi potrebne jos kakve dodatne particije (raid) za to sve, ili kako to da odredim?

Zna li ko od vas, kako bi to sve izgledalo pri windows instalaciji? Jel mozda ko od vas imao slican slucaj?

[quote=Bosancero][quote=maher_]ne vjerujem da je na tu plocu strpan HW raid kontroler (pod hw raid kontroler se podrazumijeva kad kontroler ima svoj procesor, svoju memoriju , svoj OS/flash/firmware itd…)
s toga ti preporucujem da probas linux-ov software raid (md raid) . npr. prilikom installiranja debiana napravis particije tipa “raid” i onda ce ti se pojaviti opcija da iskonfigurises softwareski raid i to je to … sto se tice windows particija , mislim da i winbloZ ima neku vrstu software-skog raid-a…[/quote]
Upravu si, to je SW RAID, jes da imam i PCI-Kartu za te stvari, ali ona nije bas novija, a i uopce, nebi je stavljao,…dakle ostajem pri SW RAID.

kako sam ja to sad skontao:
zveknam 2 identicna HDD u kuciste, u BIOSu podesim RAID1, i pokrenem npr. Ubuntu (Debian) instalaciju. Pri instalaciji odredim particije koje zelim da imam, i ponudice mi se opcija za konfiguraciju RAIDA, i ostatak instalacije koji je potreban za operativni sistem.

sad samo nisam skontao kako da particionisem HDD :frowning:

ako zelim da imam 2x EXT2 i 2x NTFS particije, jesu li mi potrebne jos kakve dodatne particije (raid) za to sve, ili kako to da odredim?

Zna li ko od vas, kako bi to sve izgledalo pri windows instalaciji? Jel mozda ko od vas imao slican slucaj?[/quote]
ne, u biosu uopste ne ukljucujes RAID… vec kad bootas installaciju debiana (ne znam kako je to na ubuntu-u) onda napravis tamo particije identicne na hard disku (znaci hoces da imas 3 ext3 particije , onda napravis 3 particije ali tip particije ne treba biti ext3 vec “raid” il tako nesto u tom fazonu). onda ces dobiti opciju da napravis softwareski raid i izaberes raid 1, kolko device-a (u tvom slucaju 2) i 0 spare i onda selektujes particije koje ce biti u raidu npr: sda1 i sdb1 … eh sad za winbloZ ne znam to ces pitat nekog koji se razumije u ovu tematiku na windowsu