Raspad ili Reforme okrenute ka globalizaciji!?

IZVJEŠTAJ SA FRONTA OTVORENIH SISTEMA

Raspad ili Reforme okrenute ka globalizaciji!?

Svi smo svjedoci istine. Naše malo, ali ipak progresivno udruženje je prolazilo kroz krizu, ali ipak smo je uspjeli prevazići, i sada smo mnogo jači. Duži dio te krize osjetila se moguća podjela udruženja, neke vrste autonomaša unutar same Zenice (pa zar nisam potencirao da Zenica ima autonomiju a ne autonomije unutar Ze?!). Naime, sve je počelo sa centralističkom politikom, valjda tih 80km nije dovoljno da izgledamo kao poseban grad, nego vrsta predgrađa. Međutim, poslije duže pauze, prevazišle su se razlike i sada ponovo primjetimo buđenje naše mailingliste.
Međutim, njaodgovorniji za stvaranje povoda, podjele udruženja je i sam Ahmet Mulalić, respektivno cijenjeni član LugZe udruženja. Dotačni gospodin je kontaktirao, i odpočeo proces dopisivanja sa Richardom Stallamanom. Poslije određenog vremena dopisivanja, i nakon zbližavanja ova dva uma, RMS je izjavio žaljenje na to da lugze nije GNU/Linux User Group, što je kansije bilo promijenjeno i naznačeno ne samo u meta tagu, topicu, nego i samoj naslovnoj stranici udruženja. Međutim, RMS nije smirio svoj ego, te na kraju je ipak izjavio da bi se trebali zvati GLUG a ne samo LUG, što je dovelo do ideje nove domene. Mnogu su tu ideju usvojili, neki su totalno ostali zbunjeni....Zašto [url=http://www.glugze.org]www.glugze.org[/url]? Mnogi su se pitali...kao odgovor su bile ideje tipa:

User Groop of Linux Kernel.org
Just Linux User Gruop Ze.org
We Don’t Need No Gnu, Let RMS…org

ZAKLJUČAK: Trebaćemo skupiti puno para za sve ove domene!

koristim KDE, međutim, ovaj izvještaj sam napisao u gedit-u da bih ipak ispao fer :slight_smile:

Pozdrav,

Da primjetio sam i ja također određeni napredak u našem malom Udruženju. Projekat provjere pravopisa je nastavljen, a prevođenje dokumentacije za BHLDe napreduje iz dana u dan.

Što se tiće mailova RMS svakako trebam reći da sam ih poslao na odbor na uviđaj, te ponovo napominjem da bi se Udruženje Linux korisnika Bosne i Hercegovine trebalo registrovati na listi GNU/Linux Udruženja. Iskreno rečeno mene je stid reći da koristim Linux, ne gospodo ja koristim GNU/Linux i to kažem sa ponosom.

Ja sam svakako da se registruje domen glug jer se na taj način promovira i sam predivni pokretn zvani GNU!

hajmo izganjati na TVZe da dobijemo emisiju GNU Generacija? Onako 5 realno opisanih života, naravno geekova…

Da samo sam zaboravio da napomenem da je ovdje nepotrebno eksponiran Ahmet Mulalić, jer smo mi svi podjednako krivi za sve što se dešavalo, jer smo mi cjelina.

Možda nije loša ideja sa TV Ze. Imao sam neke razgovore sa njima oko medijskog pokroviteljstva za GNU/Linux Seminar Zenica 2003 i bili su zainteresovani.

voZdra,

Jedino sto znam je to da su pojedini clanovi trazili da se radi suprotno dogovoru u Sarajevu.
Ahmet M. i njegov konktakt sa RMS veze nemaju sa podjelom udruzenje i nema ga niko pravo prozivati za te gluposti.

Projekat prevodjenja je aktivan, samo jedan tekst je do sada preveden (Mesa, Sulje), drugi tekst se prevodi (Kemo mi rece da je uradio 90% posla. Znamo da je sam ostao na prevodjenju tog dokumenta pa mu treba vise vremena), a izgleda da ce sulje preuzeti i prevodjenje stranice knnopixa.

http://ze.lugze.org/textovi

Dosta politike imamo sta za prevoditi i nadam se da ce ovo ici malo brze. Prevodjenje je krenulo 01.09. a danas je …

Domena, ako nam ostane lugze.org aktivna i to ce biti dovoljno iako sam razmisljao o lugze.net ili et glugze.org, ali to ce ici malo teze jer znate kakva je finan. situacija.
Ako neko ne zna sta smo se dogovorili na proslom sastanku sta nam je iduci zadatak moze dobiti zapisnik.

Pozdrav,

Saso Mange! ne kontate da se zezam!!!

Ne znam kakav je to nacin humora na tudji racun.
:x [-( :wink: