Drugog novembra su Steve Ballmer, Microsoft, i Ronald W.Hovsepian, Novell (koji je i vlasnik SuSE-a), potpisali ugovor o tehnickoj saradnji izmedu Microsoftovog Windowsa i Novellovog softvera koji se bazira na otvorenom kodu, a prije svega Novellovog SuSE Linuxa.
Glavna tacka sporazuma je da ce biti jednostavnije graditi mijesane informaticke miljee sa Windowsom i Linuxom i da korisnici Linuxa u buducnosti ne rizikuju tuzbe zbog nedozvoljenog koristenja Microsoftovih patenata u Novellovim Linux softverima.
Novellova SuSE Linux distribucija je druga po velicini nakon Red Hat-a sto stavlja Red Hat pod pritisak da i oni isto ucine. Red Hat ne pristaje na saradnju sa Microsoftom jer po njima Microsoft zahtijeva uticaj u razvoju Linuxa u buducnosti i obecava svojim korisnicima da ce preuzeti na sebe sve eventualne tuzbe u buducnosti.
Sada je pitanje znaci li ovaj ugovor patentni mir sa Novellom ili patentni rat sa ostalim Linux distributerima (prije svega sa Red Hat-om).
Moljoe? Linuxsoftwerima?
Bez uvrede, ali de molim te popravi gramatiku u ovom postu.
Pozz.[/quote]
Heheheheh… Ponekd su prsti brzi od pameti
Koja sreca za linux.org.ba da ima tako ostar mozak koji se otjelotvorava u adioe3. Bez tebe bi trivialiteti prosli sasvim nezapazeno .
Posto si ti vec tako fino locirao moje “greske” mislim da nema potrebe da se ja bakcem sa nekom prepravkom. Nivo inteligencije kod clanova linux.org.ba je, uvjeren sam, toliko veliki da oni bez problema mogu protabiriti o cemu se radi u textu. Cinjenica da si ti jedini koji je komentarisao “greske” govori sama po sebi.
Ako te to bas toliko smeta predlazem da ubuduce moje textove prvo tebi saljem na prepravku. Zauzvrat te mogu castiti cevapima (a bogami i burekom ako bas budem zadovoljan tvojim ucinkom) kada se, akobogda, negdje vidimo .
adioe3, ipak ne bi trebao biti toliko kritičan prema nekome ko šalje tek svoj 4 post i to je odmah počeo sa “kontribucijom” (pisanjem vijesti), umjesto da, kao većina drugih, najprije ugnjavi ostale stotinama pitanja čiji je odgovor prvi rezultat na googlu.
Ma komsija ne smetaju mi greske, vec postovi vezani za bitne novosti obicno stavljamo na pocetnu stranu (tj. prebacujemo ih na Oglasnu plocu pa na www.linux.org.ba). Inace, no hard feelings, ne impliciram nikakva pitanja o inteligenciji, samo smatram da, ako nesto dospije do pocetne, treba da bude pravilno. Ako me jos uvijek zelis premlatiti zbog mojih zapazanja ili ako se smatras uvrijedjenim slobodno dodji na sastanke cetvrkom u NDCu. Sto se tice cevapa i bureka, navrati pa cemo otici negdje slistit desetku sa kajmakom
Btw, molim te ne smatraj se uvrijedjenim, ako jos uvijek jesi, samo idi na pretragu pa procitaj moje prve postove (koji su … khm … u krajnju ruku kriticni).
adioe3, meni kao dislekticaru stoji izbor izmedu toga da nikada nista ne napisem ili da to uradim za rizikom da poneka greska promakne.
Problem nije u tome sta ti kazes vec nacin na koji to radis. Ako se nastavi na takav nacin broj aktivnih clanova nikada nece biti puno veci od broja moderatora. Gledajuci tvoje ranije postove shvatio sam da si prilicno mlad sto donekle objasnjava tvoje ponasanje.
Glede cevapa i bureka: nazalost, ja sam rijetko u Sarajevu, ali obecavam da ce biti i jednog i drugog kad budem dolazio .
Ovo je post o knjizevnosti pretpostavljam? Zato evo bar jedan na navedenu temu, i zaboli me iskren da budem sta neko misli o gramatickoj ispravnosti.
SuSe nemoze biti windows (mada je teznja ocigledna), a ni windows nemoze biti linux. Microsoft je svjestan da linux uzima dio trzista na kojem windows jednostavno nije dovoljno dobar, u tu svrhu neznam kako ce rijesiti problem sto je linux otvoren, nevjerujem da ce microsoft dati neki svoj proizvod za open source. To znaci da ce SuSe da se malo ztavori u buducnosti.
A sem toga SuSe jeste velika distribucija ali nije bas najbolji izbor kad je linux upitanju, a za namjene u kojima je linux najbolji.
Moje misljenje je da ce to otici u smjeru zatvorenih komercijalnih proizvoda i to je to, moze se ocekivati da ce SuSe prestati da bude linux, jer je Microsoft poznat po haranju svih mogucih standarda, tako da SuSe u buducnosti vrlo lako moze skrenuti sa staze.
Ovo je najociglednije i najnaivnije, i niblizu neznaci da sam ni 5% upravu. Al eto, bar jadan pogled na sve ovo.