Razlika izmedju ThinkPadR31 i T23?

U jednoj prodavnici polovnih kompjutera sam nasao ovo:

IBM ThinkPad R31
Pentium III 1.06GHz
128MB RAM (if we have another 128MB of RAM I will be adding that to it)
30GB HDD
CD-RW / DVD-ROM
56k Modem / 10-100 NIC / 802.11b internal wireless card
Sound
Preinstalled w/ Windows XP PRO SP2
14.1" XGA TFT
Fully refurbished by IBM
$525

ThinkPad T23
Pentium III 1.13 GHz
256MB RAM
30GB HDD
CD-RW
56k Modem / 10-100 NIC
Sound Card
Preinstalled with Windows XP PRO SP2
14.1" TFT
Fully refurbished by IBM
$525

Googl’o sam za oba i izgleda da je T23 nesto bolji.

Planiram zadrzati WinXP, ali planiram da instaliram SuSE 10.0 kojeg cu koristiti u 90% vremena. XP je vise za “ne d’o Bog da zatreba”.

Interesuje me, ukoliko neko ima ikakvog iskustva ili je nesto citao, misljenje koji je “bolji”, koji je bolje podrzan hardware-ski sto se tice SuSE-a (nasao sam solidan broj raje da ima instaliran SuSE na oba, mada se cesto javlja problem dual boot-a).

Prvi me “privlaci” jer ima DVD-ROM, drugi zbog veceg RAM-a. Ali, pretpostvaljam da je jeftinije dodati RAM nego DVD :slight_smile:

Svaki komentar je dobro dosao.

Hvala.

IMHO, previše para i jedan i drugi.

Uh :confused: Ja poso rec da su bas prejeftini, al fakat.

E ovako ja cu sebi uzet za pravo da ti toplo prepourcim. Korisnik sam dva laptopa Jedan je Toshiba Satellite 1135-S155 (VERY custom built), bas kupio u USA prije 3 godine eto 3 godine prodje a on ti spada u ligu ko i da nov kupim. Zato preporucujem Toshibu da razmislis pravo, i je prvo moj toshiba laptop al stvarno su me iznenadili, iso je svugdje i svasta vidio a nish mu ne fali. Evo ga samo sad slackware ima, ma radi ko hljeb.

E sad IBM :slight_smile:

Imam i IBM ThinkPad R50e (custom built), nedavno uzet al se gadno npr R50 placa kod nas. Ovako, to mi je da kazem ¨secundarni komp¨ ima win na sebi pa nikad i ne sjedam za njeg :slight_smile: Ono sto sam i ocekivo od IBM/Lenovo masina je stroj … mislim pazi. Najvaznije kod IBM-a je hardware koji je nevjerovatan. Drugo kompaktabilnost je nevjerovatna, felxibilnost takodje. Npr. ono za sto ja padam, je da prima i toshibinu bateriju, i da prima i memorjiju njenu, dok toshiba neradi to isto. Ono totalna ludnica. Drugo linux, um… suse, fedora, bog allah sve je tu znanje u pitanju reko bi. Npr, na tom mom ide i slackware normalan totaln,a to sto govoris suse, ma odlicno ice to super sigurno, a suse i ne dira boot loader kolko znam? Mislim ako vidi win, i ne dira ga, stavi si particiju i tishu mishu.

IBM takodje trpi kad mu ispadnes, moj je meni ispo (pjan) i pao na tegove (one ba plasticne) i covjece kad sam ga otvorio mislio sam … i nish :slight_smile: Znaci pravi je zidov, trpi torturu :wink: Jedina stvar sto mi se ne svidja je ta sto ima nevjerovatno los design, i jako su mi ruzni IBM kompovi, pa makar i desktop. Ovaj moj ima isti design ko R31, ja bi cak i reko da odes sa njim jer sa R serije imam iskustva iako T23 ¨izgleda¨ jaci.

Ja bi reko i da ides sa sa R serije jer su ludnica i pogledaj samo konf. sve ima ako tako mogu rec.

Moj sadasnji je IBM je:

1.3GHz Centrino
768MB rama - Nadogradnja - Toshibina memorija
56K modem, 10/100 Ethernet LAN,802.11b wireless
30GB HDD - Veoma malo sad al ja ga ne furam tako I dont really care. Mozda i upgrade puke uskoro.
14.1px Screen - Kod toshibe te moje je ipak 15ka.

Znaci, obavezno pogledaj Toshibu sad imaju. Ako ne onda t31 izaberi, cijena je odlicna i mozes i keshu odma dat.I mozda mish, jer touchpad pored normalnog (onog so klizi) taj je uzasan i nema navike, znaci opet design. I mozda zvucnici, jer IBM bar taj moj ima uzasne zvucnike/zvuk nish se ne cuje a o kvaliteti i da nepricam.

Drugo, ako imas kesha, bar na rate ovo ono, avansi i itd… Onda definitvno razmisli o Sony M (sad se i ne sjecam kako se zovu nesto je ko sa M, ima i broja bar 2 u imenu, editujem kad se sjetim) - Edit ne zovu se Sony VAIO, imam fakat probelm sa pamcenjem.

Oni su skupi nenormalno al sam radio sa njim bas u US i odlican je, fakat. Odlican, mozda jedan od mojih reko bi najvecih preporuka.
Ako ne to, onda zasto ne novi macbook (http://www.apple.com/macbookpro/) mene ne bi ispo ispod 2.5-3K $ al intel procsor, znaci slack i macosX looooodilo :slight_smile:

Il pak normala Intel procesor i nadjes macosX ¨illegalno¨

Starac, isti si Krleza. Morao sam te nekoliko puta procitati da te skontam :smiley:
No, kad sam dod’o u glavi “sound” (kako b ovo sve zvucalo da mi direktno govoris) - e, onda sve ima smisla. I, sta vise, dobijam na “dojmu” :slight_smile:

Ovako, planirao sam do $500 za polovnjak. A ovo je trenitna ponuda kod mene. Znam da se na eBay-u moze naci i povoljnije, ali uvijek sam malo skeptican sa kupovinom od tamo nekog sa 5 zvjezdica. Plus, moram da platim postarinu dok ovdje odem i uzmem. A ako slucajno nesto ne radi, psoto se radi o prodavnici, odem i vratim. Imao sam Sony VIAO i potpuno se slazem da je super stvvar. Vise nego sretan i zadovoljan. No, promjenio firmu pa ga morao vratiti.
Sad koristim Dell Latitude D800. Zadovoljn i sa njim, ali je i ovaj od firme i ne zelim svoje stvari imati na njemu.
Izmedju Toshibe i IBM-a bih se odlucio za Toshibu jer za iste pare daje puuuuno vise nego IBM. No, sarajuci po Google-u za komentare, vecina hvali bas to sto si i ti naveo, kompatibilnost, kvalitetan hardware, postojanost i sl. Jedan je cak naveo da ne pise dzabe jos uvijek na mnogim programima i uredjajima “IBM kompatibilan” :).
Mac ne volim tako da ta opcija otpada (razlog necu da navodim jer bi time zapalio bure baruta :D). A da o cijeni ne govorim.

Imal’ neki “konkretniji” razlog zasto si radije za R nego za T seriju?

Heh, Krleza Krleza, dubko ispod sam ja ovo ono :slight_smile:

E ovako idemo redom, preko eBay … pa ja slazem se sa tobom i takvo sto ne bi uzeo sa eBaya. Znam da sam Dual G5 gledo na njemu bas, i kad je tek izaso i da sam ga naso za 1000$ ono … evo sad sam opet searcho po njem malo i ima od 1.7k$ i od 500$ mislim sta je tu kvaka ba (http://cgi.ebay.com/Apple-Power-Mac-G5-Dual-2-5-Ghz-Apple-Cinema-30_W0QQitemZ8770111012QQcategoryZ4607QQrdZ1QQcmdZViewItem, neznam mora nesto bit. Ako oces polovno, najbolje je od nekog koga ¨znas¨ od jarana koji je ovako ovo ono il sta ja znam.

Heh i kad smo kod tog gore URL za ebay sto sam ti dao, sad vidjo veoma interesatnu stvar :slight_smile:

[quote]Question & Answer

Q: Hello I am interested in the MAC! But the price is very low sow (and it is off Corse perfect) I wonder if everything works an it is no surprises (it doesn’t…more

A: This is NOT my listing!!! Someone is hacking into my account![/quote]
Vec da predjemo na stvar.

IBM je cudan, npr. recimo da ja sad uskoro ocu da uzmem novi komp. Ja bi uzeo IBM u uzi krug. Jednostavno iako ga ne furam trenutno, cudno je imat tu stvar pored sebe. Neznam al mi je vazan faktor izgled, tako da u tom slucaju T bi imala prednost. Medjutim, ako cu vec to radit ja bi opet se bacio u pogled na Toshibu koji imaju pravo ljepe kompove.

Znaci ovako, velika stvar je da je IBM veliki ¨sponzor¨ open sourca a i linuxa, znaci ono friendly su prema njemu pravo sto je odma veliki plus. I nema neke ¨konkretne¨ razlike, R serije su ¨probana¨ i utvrdjena kvaliteta i rad, ono kosto bi reko old school. I ako oces IBM onda uzmi R serije, ako oces T serije koja se sad ¨prilagodjava¨ standardima i da upada ljudima u oci, onda obrati paznju na Toshibu. Ja kad bi ti davo preporuku je to da uzmes R serije. Koja je definitvno stvar nekog ko je pro. al igleda mozda i previse, jer npr meni multimedia igra vaznu ulogu. I kad bi ga ocjenivo dao bi mu sve 5ce al to za multimedia bi mu dao cak 1+ (zvuk mi ipak igra presudnu ulogu).

Znaci R serija je ipak po meni bolja, i spada u kategoriju ako si pro a oces za neke normalne pare nesto sto radi i sto te nece izdat. I naravno vidi tu stvar da svaki proizvod je namjenjen za odredjenu stranu ljudi.

Znaci uglavnom nema tu sad neke razlike, al sta ces uzet ostavljam tebi i licnim preferencama, vazno je da je to ipak na kraju IBM.

IBM ThinkPad R31
Pentium III 1.06GHz
128MB RAM (if we have another 128MB of RAM I will be adding that to it)
30GB HDD
CD-RW / DVD-ROM
56k Modem / 10-100 NIC / 802.11b internal wireless card
Sound
Preinstalled w/ Windows XP PRO SP2
14.1" XGA TFT
Fully refurbished by IBM
$525

Ovo je odlicna konfiguracija, naravno samo dodaj 1GB rama, i upravo veci disk (ako ima potrebe). Mozda cak da odes nekog ¨cerified IBM dealer¨ i popricas malo i kazes da izbace Windows iz konf. (sto je kod nas sad zazivjelo sad u zadnje vrijeme, evo licence i to) kod nas bude jeftniji komp 130KM a u USA nemogu bit siguran, al bi te sigurno ispalo jeftinije. Win i ako ti treba uvjek ces ga nac illegalno a i ne vrijedi da se daje jos $$$ za [quote]XP je vise za “ne d’o Bog da zatreba”.[/quote]
Samo skoro sam siguran da to nije P3 procesor, jer oni obicno koirste Pentium M il Centrino, cak bi reko da gore mozda i nije 90% tacno osim ako nije editovano il nesto.

juce bio u prodavnici. u medjuvremenu su nasli da na laptopu ne radi onaj klinac u sredini tatature sto glumi misa (trackpoint)?!? pa bih bio prinudjen da koristim misa. tacno je da u 90% slucajeva cu ga koristiti kod kuce, ngdje gdje mogu nasaditi misa, ali bi se stvarno ne svidja ideja da ga MORAM koristiti. poslace ga nazad na popravku.
ostao je T23.
imaju i ovo:
Dell Latitude C600
Intel Pentium III 850MHz
128MB RAM
20GB HDD
CD-ROM Drive
Exteranl / Swappable floppy drive
56k Modem
Sound card
Windows 2000 PRO
14" Screen
Carrying case
$350

nije ni ovo lose za SuSE, jel’ da?
:smiley:

Neznam stari sta radis na kompu, al pazi da sam ja (dodatnih) 1GB DDR1 memoriju prije 2-3sedmice platio 300KM, znaci oko 150$ O_o?

Pazi Suse je bar ja tako iskreno i odgovrno kazem, da je pretezak sto se tice resursa i da mu je malo P3 i 128GB rama, sad ti ba nish ne prolazi bez 256MB al et. Kazem kako kome.

Sto se tice Dell, Dell je bio dobar prije 6-7godina ja ih mrzim, obicna velika Americka koroporacija koja samo oce kesh. Kako oces. A sto se tice trachball, ja ne koristim mis uopste. Naviknut ces se, a koristis mis na laptopu mi je nezna…

Pa, ja mislim da je to jako dobra cijena?!?
Inace, ja bih na njemu programirao nove, odrzavao stare web stranice, email, surf, ftp,… Nista “tesko”. Ne koristim latop za multimedijske potrebe.

Prema SuSE Hardware Requirements:
Processor: Intel: Pentium 1-4 or Xeon; AMD: Duron, Athlon, Athlon XP, Athlon MP, Athlon 64, Sempron or Opteron
Main memory: At least 256 MB; 512 MB recommended
(http://www.novell.com/products/suselinux/sysreqs.html)
Svakako bih isao na 512MB, mozda cak na 1G. Ali, prema mome (skromnom) znanju, na P3 i 512MB mozes nasaditi bilo koju distribuciju?!?

Tacno. Samo je taj isti Dell omogucio svojim niskim cijenama i solidnim kvalitetom (posebno za tako niske cijene) mnogim domovima da imaju kompjutere i laptop-e (kolilko para toliko i muzike). A, prema statistickim podacima ConsumeReports, u svi kategorijama (kvalitet, kvarovi, tech support) su u zlatnoj sredini. Daleko bolji od Compaq-a ili Gateway-a.

[quote]Pa, ja mislim da je to jako dobra cijena?!?
Inace, ja bih na njemu programirao nove, odrzavao stare web stranice, email, surf, ftp,… Nista “tesko”. Ne koristim latop za multimedijske potrebe.[/quote]
Slazem se, zato sam i koristio o_O

Ma moze, al radi se samo da je suse fakat teska po resursima. Mozes ti i ¨vecinu¨ distribucija na P1 133 i 32-64MB rama napacit, al naravno sta ces koristis za GUI? KDE? Gnome? itd…

Da naravno na toj conf i KDE koji je pozahtjevan ce da przi :slight_smile:

Pazi, nemoj me pogresno shvatit, ja kad sam i taj VAIO koristio ja sam imo sastavljena 3! desktop racunara, kako? Od tog sto sam uzimo djelove, jer znas kako ameri bacaju djelove, pa cak i kompove. Uglavnom jedan razbio (sanko se fakat) na njemu, drugi isto rikne. Treci mi je bas bezze sluzio, dok je mi primarni (nista nisam sklapo) bio ipak Dell-ov desktop komp. Bio je star poprilicno, al ne baca bosanac :slight_smile:

Sadasnji Dell mi je kakav sam gore iznad nazvo, i samo jos nesto:

Kad sam furo VAIO (nije bio moj) pa bilo je vrijeme da vratim, e onda sam skonto da uzmem si notebook, jer me VAIO fakat zaljubio. I ono sta cu cijena, uzmem compaq (koji sam i predhodno mrzio) i stari uzmem ovako nesto sam bezze radio na kompu, fuuu ugasi se, fakat nisam imo pojma sta mu je nece da se upali. I dignem ga (isti dan kupio) i kako sam digo vidim ispod dimenzije laptopa na stolu kako se osliko, crno :slight_smile:

Gateway, to mozes skontat i sam. Compaq i Gateway, znas sta su mi oni pa i Dell, mi je isto AOL, mislim malo skontaj i to je to.

trazeci cijenu RAM-a za IBM i Dell naletjeh na overstock.com
http://www.overstock.com/cgi-bin/d2.cgi?PAGE=CATLIST&PRO_SUB_CAT=270&PRO_SSUB_CAT=133&CAT_SORTBY=1&CAT_SKUPAGE=96
Cijene puno povoljnije, shipping samo $1 nema ni taxe :smiley:

Pa ajde uzimaj, si vec uzeo?

Pricaj jel ide suse na tome :wink: