Rdesktop - tsclient

Prije 3-4 mjeseca je radio normalno, probam ga ovih dana javi “connection reset by peer”. Moze l’ mi neko objasniti o cemu je rijec? Win server, u eventu, javi da client nema licence. Moze l’ biti da je to do patheva koje sam instalir’o na win-a i ako jeste postoji li nacin da to popravim?

WIN WIN WHAAAT? … da nisi promasio forum ili ja fakat ne kontam pitanje…

daj preformuliraj i budi detaljniji pls…

Pozdrav

ICE

Vala bas ! :?:

Nije to do patheva nego do četvrtog layera u OSI segmentu. Ovdje očigledno transport paketa nefunkcioniše jer kad god javi da client nema licence, to znaci da ARP Cachu ne dolazi do pretvaranja adresa. Pokušaj saznati MAC adresu racunara i uz pomoc skripta manuelno predati DHCP serveru.
“connection reset by peer” je normalna grška koja se uvijek javlja kada u lokalnom NetBIOSU promijeniš host.

babysitter je izgleda navikao na ovakva pitanja :wink: hehe… sad ja imam pitanje… ako host ima IP adresu, a nije u stanju da ispravno salje podatke, kako onda mislis da mu vrati MAC adresu ( iako je MAC u drugom layeru ) zar arp ne ide preko prva 4 layera? i kako da preda mac adresu dhcp serveru koji vec ima unesenu mac adresu ( trebao bi da ima ) u lease fajl za odredjenu IP adresu…

ili se ovdje fakat radi od winblowsima pa je ovo sve moguce? ili sam ja jednostavno u krivu?

Pozdrav

ICE

Pa neznam dali si ikad sjedio ispred jednog MMC-a onda bi vidjeo da vecina zahtjeva koji su bili diskutovani na RFC-u Microsoft neispunjava. On gore nije naveo o kojem serveru je riječ, predpostavljam win2000. Ovdje mora voditi računa o integraciji DHCP-a u DNS. Vrijednost restore flag varijable u registryu mora biti postavljena na 1. Tada nije MAC adresa toliko ni vazna , ime hosta je potpuno dovoljno. Najbolje je da prekontrolise jos jednom vrijednosti sa route print i promijeni net mask . Ja licno koristim drugi DHCP server u drugom subnetu i nisam imao nikakvih problema do sada.

Hvala na pomoci. Izvinjavam se zbog nejasnoca u pitanju. Ustvari, imam linuxa u dual bootu sa windowsima. Sa windowsa se kacim na terminal server (w2k), a kacio sam se i sa linuxa preko rdesktopa (prije 3-4 mjeseca). Neki dan probam i … belaj. Javi vec pomenutu gresku. Problem je bio u tome sto su i win i linux, iz dual boota, imali isti hostname. Rijesio sam tako sto sam promijenio hostname linuxu. Ispade jednostavno, a prevrno sam pola Interneta :slight_smile:

Vrijeme je da i ja priznam da je sve ovo gore što sam pisao čista glupost te da je izmišljeno.(pomisliće još neko da sam stvarno razumio tvoje pitanje). Icebreakeru je malo falilo da me otkrije al nekako se nije usudio da mi kaže. :mrgreen:

Baby … :lol: :lol: :lol: :wink:

LMAO… :lol:
(iskreno nisam ni čitao baby-jeve komentare, ali “zvuče” dobro ;))

OSI je bila jedna od tema na fax-u…
Nesto vise o tome -->https://secure.linuxports.com/howto/intro_to_networking/c4412.htm

ma meni je nesto smrdilo do bolaaaaa… fakat pola stvari su odjednom meni bili nejasni ( mozda zato sto se radi o windowsima :wink: )… ali ipak kad je poceo oko MAC adresa i slicnih stvari onda se covjek zapita “pa cemu sam ja prolazio ciscovu obuku kad covjek napisa kojesta i kod ovog drugog upali” :slight_smile:

Babysitter = politicar… brblja i dok dobro zvuci niko ga ne dira :wink: a to sto ne fercera, to nema veze :wink:

Pozdrav

ICE

Tuzlanska posla jarane. To ti je. K’o da se kupao na Modracu i pio kiseljaka sa izvora.

:slight_smile: :smiley: :stuck_out_tongue:

Pozdravi od

Dine

ama meni je doslo da bacim laptop kroz prozor i da odem cuvat ovce… pih :wink:

Pozdrav

ICE