Red Hat 8 problem sa monitorom

Pocetnik sam sa Linuxom i do sada sam koristio SuSE i Red Hat ali sam se na kraju odlucio za Red Hat.To sam mozda i pogrijesoi jer imam jedan problem.
Sa SuSE-om monitor je bio prepoznat i mogao sam namjestiti frekvenciju monitora kako got sam htio dok sa Red Hatom to ne mogu vec je uvije 60. Kako da dignem frekvenciju?

Diskusija o tome se vodila veoma mnogo puta ovdje, malo pročačkaj forum. Mislim da si odabrao pogrešnu distribuciju jer je poprilično stara…

pročačkao sam malo forum i našao jedan sličan problem ali odgovora an problem nije bilo pa molim jos jednom za malu pomoć.
što se tiče distribucije ovo je jedina Red Hat koju sam uspio pronaći.Ako neko zna gdje se u Sa može kupiti Red Hat 9.0 neka sada ovdje napiše

Čak i RedHat 9.0 je prilično star, preporučio bih ti da probaš Fedora Linux. To je neki nasljednik RedHata za šire mase:
http://fedora.redhat.com/

Fedoru 2 ili 3 možeš bez problema dobiti u Sarajevu od članova Udruženja, javi se na adresu info at linux tačka org tačka ba. Samo ponesi prazne CDove :slight_smile:

Što se tiče štimanja grafičke i monitora, možeš početi ovdje:
http://www.xfree86.org/4.3.0/XF86Config.5.html
http://howto.linux.org.ba/howto/xwin.htm
http://www.lugzdk.ba/dokumentacija/X%20Window%20System.pdf
http://howto.linux.org.ba/howto/X_Window_System.pdf

vedrane bas ti hvala na pomoci
cuo sam za Fedora Project ali sam cuo da je sada komercijalna pa mi je to odvlacilo paznju.
vjerovatno cu doci na jedan sastanak kako bih nabavio Fedoru

Oprostite, kao što vidite, novi sam… zelima naučiti ponesto o linuxu, nasao sam temu danas na poslu ali sada je nigdje nevidim. Probem je ovakav, instalirao sam fedora core ali neznam koji. imam i dual core procesor, i kada treba uci u linux onda nemam slike, promijenio sam monitor i piše: OUT OF RANGE, znaci da me zeza frekvencija. kako da to rijesim, bio bih vam zahvalan!

Nista ne uzimaj ispod Fedora 7. Tek sad su uradjene neke stvari. Imas na free zoni skini. Probaj prvo live, valja nevalja, valja instaliras, nevalja bacis i zdravo.

I ne oživljavaj stare teme! Molim te da otvoriš novu temu pošto apsolutno ništa što se dešavalo 2005. godine nije relevantno.