Red Hat 9.0 nece da ucita

Imao sam ovu situaciju:

c: 10gb <-- (FAT32) tu mi je instaliran Windows Xp
d: 70gb <-- (NTFS) prazan

Kad mi Boot-a sistem ne ponudi mi da biram izmedju Windows-a i Linux-a vec samo ucita Windows. Kako ovo da namjestim da mi se pojavi
loader.

Ubacim prvi cd R.H i pocnem sa instalacijom (ja sam totalni amater u vezi Linux-a tako da sam cijelu instalaciju radio po jednom tutorial-u i vjerujem da sam ispravno uradio). :rolleyes: . Ukucam [/i]boot:linux noprobe da odem u expert mode, izaberem Workstation nakon toga brisem NTFS particiju od 70gb i kreiram SWAP particiju za virtuelnu memoriju od 1024Mb , boot particiju od 100Mb i root od preostalog prostora. Nakon ovoga odabiram boot loader[i] LILO. Namjestim da se DOS incijalno pokrece i namjestim da se LILO instalira u MBR. Nakon toga biram root lozinku. Prihvatim ponudjene pakete i pustim ga da se instalira. Kad se zavrsi i kad ga resetujem pocne da ucitava windows xp.

Dok sam instalirao R.H. napravio sam boot disketu. Mogu li preko nje da podignem sistem ili preko (Live-cd-a) Knoppix-a da podignem sistem i podesim da mi se pojavi loader.
Malo sam ceprkao po netu i neki misle da treba editovati lilo.conf (treba zamjeniti [/i]linear sa LBA32 ) Pokusao sam to da uradim preko Knoppix-a samo mi stalno izbacuje poruku : You don’t have permission to open this file. Kao nema ja prava da editujem tu poruku.

Izgleda da si napravio /boot particiju iznad 1024-tog cilindra što sprječava podizanje linuxa (stari problem). Inače si sve dobro uradio. Trebao bi podići sistem preko boot-diskete i prekontrolisati particionsku-tabelu komandom fdisk /dev/hda , u programu pritisni p dabi vidio tabelu i izađi sa q iz programa. U trećem stupcu tabele vidiš početak, u četvrtom kraj particije.
1GB swap je previše ( šteta za prostor), a i boot particija može maximalno 20 Mb da bude. Puno uspjeha :slight_smile:

evo sad cu da probam :wink:

:smiley: :smiley: :smiley: :smiley: :smiley: :smiley: rrrrrradiiii.!!!
Hvala babysister :angel: :angel:

samo imam jos jedan mali problem, moj monitor je malo pokvaren tako da na 800 x 600 razvuce sliku i blizu ivica se slabo sta vidi. Dok na 1024 x 768 super radi. E meni je sad prebacio u 800x600 i nikako nemogu da promjenim rezoluciju valjda zato sto nema drivere za moju graficku (Ati Radeon 9200se)
Jel zna neko kako ovo da namjestim, jel trebam da nadjem nove drivere i kako se to uopste instalira na linux-u?

Neznam koji alat koristi RadHat za podešavanje grafic(ke ali je trebalo to za vrijeme instalacije da naštimaš. Postoji program xvidtune koji je zastupljen na svim sistemima i možeš ga pokrenuti iz xterm-a te se koristi za naknadno štimanje rezolucije. PAŽNJA: probaj saznati osnovne frekvencije svog monitora prije nego poc(neš experimentisati sa ovim programom. Ako nam kažeš koju grafic(ku imaš, možemo ti pomoc’i sa odgovarajuc’im modulom.

graficka mi je Ati Radeon 9200 series
monitor mi je GVC ja mislim i radi na 85Hz trenutno

kad namjestam u linux-u rezoluciju, nenadje mi graficku, ima svaka samo moja nema :evil:

Ok, sad ću opet reći nešto zbog čega se ljudi mogu ljutiti ali ja iskreno mislim da je to tačno: :smiley:
Red Hat 9.0 je prestara distribucija.
Novija distribucija ti ne bi pravila problem sa boot particijom iznad 1024 cilindra a i prepoznala bi ti grafičku i ponudila grafički alat da podesiš rezoluciju i ostalo. Koristeći tako star softver steći ćeš pogrešan dojam o Linuxu. Moje lično mišljenje je da Linux tada nije bio spreman za širu upotrebu ali sada jeste.
http://distribucije.linux.org.ba

Probaj izabrati bilo koji drugi Radeon. Takođe probaj ovaj xvidtune.

upravu si sto se r.h 9.0 tice kad njega poredim i knoppix 3.7 ko nebo i zemlja
Knoppix mi je sve odmah prepoznao i super radi samo je problem sto je live-cd pa neznam hoculi uspjeti da ga instaliram na hdd.

Naravno da možeš potražiti driver na ati.com ali to ti je teži put do uspjeha nego da instaliraš noviju distribuciju. Ako se odlučiš da instaliraš novu distribuciju probaj koristiti grub umjesto lilo bootloadera. Grub je moderniji i može više od lilo-a.