Ćao,
Ovog puta neću postaviti klasično pitanje, kao npr.: Zašto neće…, nego bih rado želio da znam šta drugi misle o monopolu koji Rad Hat sve više izgrađuje. Iskreno rečeno, meni se ta politika nesviđa i sve više me podsjeća na Microsoft. Male linux-distribucije propadaju jer više nemaju šansi protiv “giganta”, a i one što imaju prisiljene su da se ujedine, kako bi stvorile drugog “giganta”. Oko slobodnog operativnog sistema polako postaje tijesno, jer se dvojica polagano" goje " !
Kako će izgledati Budućnost ?
Babysitter
Moje je mišljenje da se RH ne moze
porediti sa M$ jer je razlika ogromna
u svakom pogledu.
A da bi se linux poceo koristiti i na poslu,
kao server, desktop i sl. novac mora biti
u igri, što povlači da kompanije poput RH
moraju postojati.
Ako ti otvoriš svoju, npr ISP, firmu sa još
jednim jaranom vama je vjerovatno
skroz OK da skinete slackware, zadnji
apache i eto ga… Razmišljanje u
većim (velikim) firmama je drugačije.
Oni ne zele da traze po netu zašto ne
radi ovo i kako da uključim ono, nego
zele support. Support košta para i truda
i zato RH (ili neka druga kompanija)
mora postojati.
E sada neko se snalazi bolje neko lošije
kao u svemu, ali mislim da ceš tesko naći
ponasanje slicno M$ kod RH.
Ako su najuspješniji ne treba im
prebacivati, posto i drugi imaju šansu.
Linux je dovoljno otvoren da bi mogli
prolaziti “Bil” fazoni.
/safa
PS.
I ja se ponekad sekiram zbog budućnosti,
mada ne radi linuxa…
Mozda si u pravu, jer iskreno receno nisam potpuno uveden u strategiju red hat-a.Malo mi je cudno bilo kad je rad hat zabranio da kopirani iso CD-ovi nose njegovo ime.Tako su neki trgovci prodavali red hat pod imenom green shoe ili tako slicno…Ali i to je bilo valjda kako kazes radi suporta…
Babysitter
Licno mislim da ce OpenSource/GNU/linux samo profitirati kroz velike komerc firme.
nekolko primjera:
NGPT
xfs
jfs
Niko nikog netjera, da placa za software!
Ja licno koristim npr. Gnome i rpm (koje je red hat razvio) iako ne koristim Red Hat distribuciju, ali da se software kao gnome ili rpm i sl… moze razvi treba financijalnih sredstava, niko neradi besplatno a i hardware je nije jeftina.
Linux nije vise sto je bio prije 10 godina! Veci projekti zahtjevaju vise resursa i vise $$.
Neka RH radi sta hoce. Jos uvijek je “linux inside”. Kome se to ne svidja uvijek ima kernel i neka pravi sebi vlastiti OS baziran na linuxu.
Za mene postoji jedno: Zivio Slackware