Red Hat i njegova politika!

Ćao,

Ovog puta neću postaviti klasično pitanje, kao npr.: Zašto neće…, nego bih rado želio da znam šta drugi misle o monopolu koji Rad Hat sve više izgrađuje. Iskreno rečeno, meni se ta politika nesviđa i sve više me podsjeća na Microsoft. Male linux-distribucije propadaju jer više nemaju šansi protiv “giganta”, a i one što imaju prisiljene su da se ujedine, kako bi stvorile drugog “giganta”. Oko slobodnog operativnog sistema polako postaje tijesno, jer se dvojica polagano" goje " !

Kako će izgledati Budućnost ?

Babysitter

Moje je mišljenje da se RH ne moze

porediti sa M$ jer je razlika ogromna

u svakom pogledu.

A da bi se linux poceo koristiti i na poslu,

kao server, desktop i sl. novac mora biti

u igri, što povlači da kompanije poput RH

moraju postojati.

Ako ti otvoriš svoju, npr ISP, firmu sa još

jednim jaranom vama je vjerovatno

skroz OK da skinete slackware, zadnji

apache i eto ga… Razmišljanje u

većim (velikim) firmama je drugačije.

Oni ne zele da traze po netu zašto ne

radi ovo i kako da uključim ono, nego

zele support. Support košta para i truda

i zato RH (ili neka druga kompanija)

mora postojati.

E sada neko se snalazi bolje neko lošije

kao u svemu, ali mislim da ceš tesko naći

ponasanje slicno M$ kod RH.

Ako su najuspješniji ne treba im

prebacivati, posto i drugi imaju šansu.

Linux je dovoljno otvoren da bi mogli

prolaziti “Bil” fazoni.

/safa

PS.

I ja se ponekad sekiram zbog budućnosti,

mada ne radi linuxa…

Mozda si u pravu, jer iskreno receno nisam potpuno uveden u strategiju red hat-a.Malo mi je cudno bilo kad je rad hat zabranio da kopirani iso CD-ovi nose njegovo ime.Tako su neki trgovci prodavali red hat pod imenom green shoe ili tako slicno…Ali i to je bilo valjda kako kazes radi suporta…

Babysitter

evo ima slicna diskusija na /.

red hat == m$

safa

Licno mislim da ce OpenSource/GNU/linux samo profitirati kroz velike komerc firme.

nekolko primjera:

NGPT

xfs

jfs

Niko nikog netjera, da placa za software!

Ja licno koristim npr. Gnome i rpm (koje je red hat razvio) iako ne koristim Red Hat distribuciju, ali da se software kao gnome ili rpm i sl… moze razvi treba financijalnih sredstava, niko neradi besplatno a i hardware je nije jeftina.

Linux nije vise sto je bio prije 10 godina! Veci projekti zahtjevaju vise resursa i vise $$.

Neka RH radi sta hoce. Jos uvijek je “linux inside”. Kome se to ne svidja uvijek ima kernel i neka pravi sebi vlastiti OS baziran na linuxu.

Za mene postoji jedno: Zivio Slackware

zato postoji http://www.gnu.org http://gnu.linux.org.ba

i GPL licenca