RedHat EL4 or CentOS 4.2 versus Fedora Core 4?

Kolika je razlika između gore navedenih? Je li u Fedori isključen SELinux?
Vrijedi li pokušati još jednom sa RedHatovim taborom (kao što to gomez
veli) i ubaciti Fedoru ili da se nastavim patiti sa načinima štimanja USB
modema u SuSEu?

Ako se ne varam, meni za Fedoru i ne treba plaho nešto puno znanja da
pređem jer sam na CentOSu pičio k’o lud (možete vjerovati da mi je u
jednom momentu SVE radilo??? :D) …

Pa zavisi kako na sve to gledas, ja sam dugo bio fan RH, i onda kad je doslo do tog nekog daljneg razvoja posle 9ke sve me to nekako … razocaralo? RH se pretvorio u RHEL, znaci iskljucivo za servere, a Fedora da nastavi pod tim da je potpuno open source. Sto mi se cini da i Suse bi mogo da uradi u skorom periodu il vec radi na tome.

Bilo kako bilo, ako oces server onda uzmi RHEL, jak je skroz je jak, koristio sam ga donedavno na svojim serverima, al onda ti skontas da zapravo ta licenca (za RHEL) je skoro velika ko i za windowse. I onda nepravi smisla, e onda sam malo se igro sa centOS i ono potpuno je klon, a radi sve ko savrseno a djaba. I zasto da ne, znaci opet ako oces za server odlican je.

A ako oces za kuce ovako sta, ono fakat za neki home/office/school/itd… onda Fedora definitvno. Jednostavna je do zla boga, nije teska (po resursima) a nevjerovatno popularna. Mislim da je zapravo trenutno jedna od najpopularnjih distribucija.

Npr, meni je neko bio dao Suse, neposredno nakon nekog mog “raskida” nikad nisam bio Suse furo, i kad sam ga bio probo, jedva izdura i mjesec dana sa njim. Meni je Suse jedna od losijih distribucija, mislim sve je ono, lagan je skroz, to je + al tezak (sto se resursa tice) i poglup je sto jest jest.

P.S: USB modem, da nije slucajno ADSL, Speedtouch?

Interesantan post pogotovo vezano za ref. (ABhosting). A da li si probao druge RHEL clonove…osim CentOS-a…
http://www.whiteboxlinux.org/
http://www.lineox.com/
Da li još neko ima slinih iskustava …?

CentOS je apsolutni Clon RHELa razlika je samo u imenu,ispocetka nisu imali komercijalni support ali i tu sad stizu.
Znaci da nema zime u prelazu na bilo koju od ovih tri RHEL/FEDORA/CENTOS, ako je prelaz uopste potreban.
Sto se tice resursa manje ili vise isto su dobre ili lose sve navedene.
U Fedori Kao i RHELU/CentOS je SElinux standardno ukljucen!
A i sto se tice problema sa USB-modemima kod SuSE sta da kazem,SuSE je u mnogim stvarima cudna!
Pozdrav

Nije mi odgovorio jel se radi o adsl speedtouch 330. Nevazno ja sam bio vlasnik tog istog modema, al ne doze od ni od 1mjeseca. “Kako” ga namjestit probati sa http://www.linux-usb.org/SpeedTouch/

Fedora je u skoro vrijeme dobro se i brzo podigla za servera, al isto mozemo rec i za suse, koji po mom misljenju (a imo sa servera na njemu) ipak i definitvno za home desktopa.
CentOS - RHEL > Ista stvar, mogu rec i da teoretski govorim.

@dr@gon - Nisam (nazalost) probo neke druge klonove. RedHat je bio moj prvi linux koji sam zadrzo i stvarno shvatio, a i svidjo mi se i u to vrijeme na nacin na koji rade. Cak mi se i sad veoma svidja. Kasnije otisli na RHEL (RH9 - Shrike mi je jos negdje tu :slight_smile: probo, kasnije rijeci o klonu su me odma odbile.
Al nakon probane stvari, pa ono, sta da kazem, klon je dobra rijec iako u praksi klon kao rijec je … uglavnom centOS sam cuo da je najbolji klon, pa tako ga i proba, a ne ide mi se nit imam zelje da probam razne klonove. Nije toliko toga sveg avrijedan.