Redhat vs suse

koristim suse 9.3 i ok je, osim shto je za pokretanje mutlimedie (divx, dvd itd.) potrebno skinut oko 100 mb programa, codeca itd. a bash mi se i ne skida, trajalo bi vjechnost, ali to vjerovatno vec svi znate…
kakvo je stanje oko toga kad je redhat u pitanju? ili bih morao isto raditi?
i josh neshto, nije bash uslov al’ eto, modem mi je smartlink, interni, suse ga pronadje bez beda i instalira drivere koji dodju sa distribucijom (kupio sam ih 3, u sluchaju da neki crkne :slight_smile: ) a jel’ i sa redhatom tako? ono mogu i skinuti drivere samo da nije neki veliki problem oko podeshavanja…
thanx unaprijed

Slična situacija i sa RedHatom. U novijim verzijama isključena mp3 podrška itd. Ukoliko ti se ne eksperimentiše do u kasne večernje sate, ostavi SuSE.

Molim autora gore navedene recenica da promjeni “naglasak” u recenici. Recenica bi trebala da glasi:
“Ukoliko ti se ne uziva dok eksperimentišeš u SuSE-ovim ogromnim mogucnostima sve do u kasne večernje sate, ostavi SuSE.”

Hvala na paznji.

:smiley:

Instaliraj Slackware i prilagodi ga sebi kako hoces “bez po muke” :smiley:
Na kraju ces imati odlican Linux sistem (a nece tebe sistem,slucaj SuSE-a i RedHat-a) :smiley:

Puno pozdrava

goghie, što se tiče codeca i sličnog, skineš MPlayer (http://www.mplayerhq.com) i sve
što ide uz njega, instaliraš to i miran. A SuSE 9.3 ima tzv. YOU - Yast Online Update i
skini pakete “Multimedia Option Pack 1, 2, 3 i 4”. To je nekih ~30MB i najljepše od
svega sve će ti raditi, znači MPlayer=all video stuff, Multimedia Option Pack 1,2,3,4=audio.

Malo pregledaj šta sve uključuju Multimedia Option Packs pa uncheckiraj šta ne želiš
da bi smanjio veličinu downloada jer zna skinuti nekih nepotrebnih programa.

A situacija u RedHat EL je nezgodna jer je RedHat ištekao support za mp3 i bilo
kakav proprietary format. U toj situaciji skineš za XMMS (music player) paket koji se
zove xmms-mp3 ili nekako drukčije, uglavnom na stranici http://rpm.pbone.net ukucaš
u Search “XMMS” (klikneš Advanced Search) i odabereš checkboxove za RedHat 8.x, 9.x, EL.
Za video svejedno moraš skinuti MPlayer tako da je tu situacija ista …

Generalno, ako već imaš SuSE moj savjet je da ga ne diraš ukoliko radi, no ukoliko
voliš eksperimentisati i mijenjati distribucija (što je moj favorit :D) onda nabaci RedHat
uporedo sa SuSEom (http://start.linux.org.ba/Dual_boot).

Za modem ti ne bi znao reći, SuSE 9.3 ima defaultni 2.6.13 kernel koji je koliko-toliko nov
dok (koliko znam) RedHat EL4 ima 2.6.11 kernel. No vjerujem da bi ti RedHatov hardware
manager automatski pronašao modem ako ga SuSE nalazi … Na kraju krajeva i da ne radi
možeš rekompajlirati kernel (http://start.linux.org.ba/Kernel) …

Na forumu se koristi Unicode encoding (UTF-8) tako da možeš stavljati šđčćž, javi ukoliko
ne vidiš pravilno naša slova, inače slovo š se koristi regularno (HTML: Š).

P.S. Ne znam da li, ali vjerovatno preko Yast Online Update možeš skinuti i MPlayer+codece …

Pozz,
adioe3. :wink:

Aargh, završila sam sa štimanjem multimedije na Susetu nema 5 minuta. Milion dependencies, htjela sam si kosu počupati.
Rpm distribucije suck! :x

wahaha… calm down :wink: barem ti suse kaze fino to i to ti fali :wink:

Pozdrav

Ice

Uz Mandrivu dođe sve što treba :stuck_out_tongue:

Misliš vjerovatno na Suse 10.0 ?

thanx svima za pomoc, posebno adioe3 :slight_smile:
ostajem onda na suse, jer inache shteka kako treba, a i svidja mi se… hocu da mutlimediu namjestim da ono go*no od xp-a shutnem iz kompa jednom zauvijek…

[quote=goghie]thanx svima za pomoc, posebno adioe3 :slight_smile:
ostajem onda na suse, jer inache shteka kako treba, a i svidja mi se… hocu da mutlimediu namjestim da ono go*no od xp-a shutnem iz kompa jednom zauvijek…[/quote]
Hehe, samo naprijed :wink:. Leenucks, leenucks :smiley:

Misliš vjerovatno na Suse 10.0 ?[/quote]
Ma da, ja vazda imam svoje vanilla kernele tako da mi je uvijek najnoviji na kompu. Npr. sad imam 2.6.14 i čekam 2.6.15 stable (da napokon završe sa onim sky2 driverom) …

Pozz,
adioe3. :wink:

reci mi jesi li iz SA, i ako jesi u kojoj radnji si kupio modem, a može i cijena…

iz tz sam, a modeme sam dobio nekako, nisam ni ja siguran kako, uglavnom nisam kupio nii u jednoj radnji… :slight_smile:

eto ga, skinut mplayer, library fileovi, w32codec i sve to lijepo instalirano i sve to josh ljepshe radi, thanx! a vezano za sound, mp3 tachnije… amarok nece ni da chuje, a ni xmms nije bolji, nisam skidao multimedia packove, zato shto su veliki da ih skidam sve kompletne, a u njima ima svashta neshto, vidim da mi ne treba sve, ali ne znam ni shta mi tachno treba… svejedno mi je amarok ili xmms, samo da neki proradi… no hard feelings zbog ovih mojih ch, sh, zh, znam da rade nashi znakovi, ali ovak sam navik’o vec godinama, desi mi se da za faks nesh otkucam i isprintam, a onda skontam da nema ni jednog nasheg znaka :slight_smile: