Redovna sesija Kruga 99

Nedjelja, 13. 06. 2004.

Danas u 11:00 održana je redovna sesija Asocijacije nezavisnih intelektualaca KRUG 99 pod naslovom “Informatizacija bh. društva ili Kako da postignemo što više sa što manje?” Govornici sesije bili smo prof. dr Dženan Riđanović (alternativni link) i ispred ULK BiH Vedran Ljubović.

Sesija je bila vrlo uspješna, prisustvovalo je 30-40 osoba među kojima i profesori sa ETFa, Mašinstva… Mada je polazna tema bila informatizacija, priča je dobrim dijelom bila usmjerena na Open-Source Software (OSS). Tom prilikom je demonstrirana beta verzija BHLDa, a mnogi su bili zainteresovani za kopiju. Posebno je zanimljiva bila diskusija koja se nastavila nakon naših prezentacija, gdje je iznesena skoro jednoglasna podrška Linuxu, čak je bilo i ekstremnijih teza od onih koje sam ja iznosio! Nadam se da će predstavnici medija prenijeti barem mali dio onoga o čemu se pričalo.

Primijetio sam da je neko imao digitalnu kameru :wink: pa mislim da će biti i nekih slika… A ako bude kakvih novinskih članaka, i to ćemo kačiti ovdje!

CESTITAM

Pozdrav

ICE

Zaista mi je zao sto nisu bili predstavnici MS-a. Mozda bi to upotpunilo ovaj super dogadjaj. Ja sam odusevljen prof. Ridjanovicem i mislim da ljudi poput njega treba da budu nosioci promjena i napredovanja naseg informatickog drustva. Naravno i Vedran je imao odlicno izlaganje i predstavio je ULK u najboljem svjetlu!!!

Nazalost slike koje sam uradio nisu bas dobre :frowning: Valjda zato sto je u neka doba ponestalo o2 pa ni kamera nije htjela da radi svoj posao.

Pa evo otprilike kako su mediji pratili zbivanje :slight_smile: Izvještaj su u nedjelju objavili FTV, Kantonalna televizija Sarajevo (TVSA) i Studio 99.

TVSA je imala kraći prilog (jedno minut) u dnevniku u 18:30. Novinar je uglavnom čitao sinopsis sa poziva, pomiješan sa odgovarajućim dijelovima govora prof. Riđanovića. Što znači da je više od trećine priloga bila priča o open-source-u, što je prilično dobro. Ono što me se posebno dojmilo je što je nekih 5-6 sekundi kamera zumirala na BHLD koji se vrtio na našem laptopu, gdje se vrlo jasno vidjelo “BHLD”, “GNU/Linux”, beba Tux i prevedene ikone (“Smeće” itd.). Od raje, pri kraju priloga je u krupnom planu bio naš testni_hamo2

Prilog na “Oku 22” Studija 99 je bio nešto duži i poprilično konfuzan. Kamera je uhvatila prof. Riđanovića dok je objašnjavao kako studenti Kvibeka surfaju iz WCa. Najveći dio priloga su bili intervjui koje su obavili prije same sesije. Mene su safatali na hodniku i postavljali mi neka pitanja koja nemaju veze sa OSSom, a dijelove koje sam pokušao skrenuti na OSS tematiku su isjekli, tako da je sve skupa predstavljeno kao “mladi BiH o informatizaciji” :frowning: Čitav prilog imamo na traci, ne znam sad da li da napravimo neki MPEG da i ostali mogu pogledati. Sličan je kažu bio prilog na FTV koji je išao u Dnevniku 3 oko 22:30 ali to nisam gledao.

Od novina, vijest su objavili Oslobođenje (vijest) i San (vijest), maltene identičnu. Novinari su totalno “zaboravili” spomenuti ULK, ali to nema veze pošto je open-source dospio u podnaslov. U Avazu nije bilo ništa, ne znam za druge novine.

Slike sa sesije (uspješne)

Tetka mi je rekla “Jest mi lijep, rodila ga majka” … ;)))